Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Resmi Nikah
Atatürk'ün zamanına kadar bizde resmi nikâh yoktu. Sumerler ise bunu beş bin yıl önce uygulamaya koymuş.
Sayfa 223 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Tıptaki yılan sembolünün hikayesi
Enteresan bir bilgi olarak şunu da ekleyeyim: Tıpta ve eczacılıkta kullanılan asaya sarılı yılan simgesi Sumerlerden gelmektedir. Hikâyeye göre Gilgameş, gençleşmek için bir ot aramaktadır. Araştırmaları sonucunda, bir nehrin dibinde yetişen bir ota ihtiyacı olduğunu öğreniyor. Otu bulduktan sonra derin bir düşünceye dalıyor. Tek başına bu otu yerse gençleşeceği fakat arkadaşlarının yaşlı kalacağı aklına geliyor. Bu otu arkadaşlarıyla paylaşmak için götürmek üzere nehrin kenarında bırakıyor. Bir başka işle meşgul olduğu sırada bir yılan gelip otu yiyor. Derisini değiştirip gençleşiyor. İşte yılanın tıp ve eczacılıkta bir sembole dönüşmesi bu hikâye üzerine olmuştur.
Sayfa 225 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Reklam
Her şeyin başı iletişim. Düşündüğünü saklamayacaksın, konuşacaksın. Ama düşünürken de sadece kendini düşünmeyeceksin.
Kuran, Tevrat gibi uzun yıllar yazılmamıştır. Muhammed’in vahi olarak söyledikleri taşlar, hurma dalları, kemikler üzerine yazılmış. Peygamber öldükten sonra bu yazılanlar ve Kuran’ı ezberleyenler bir araya getirilip tek kitap haline getirilmiştir.
Yahudi bilginler, Nabukadnezar tarafından Babil’e sürülüyor. Sonradan Babil’i alan Persler Yahudileri geri ülkelerine yolluyorlar. Bunlar döndükleri zaman halkının tanrılarından uzaklaştığını görünce onlara Tanrılarını yeniden hatırlatmak için Tevrat’ı yazıyorlar. Bu yazımda Babil’de öğrendikleri çeşitli mitleri de ekliyorlar. Yani Tevrat bilindiği gibi Musa tarafından yazılmıyor. Zaten kitapta Musa’nın ölümünden bahsediliyor.
İslam’da Tevrat’tan farklı olarak Adem’i cennetten yılan değil şeytan çıkartıyor ve ne Havva’nın adı ne de kaburgadan yaratıldığı yazılı.
Reklam
Kuran’da bazı hocaların uydurduğu gibi başlarını örtmeyen kadınların cehennemde saçlarından asılacak şekilde bir ayet olmadığı gibi örtülenlerin de cennete gideceğini söyleyen bir ayet yoktur.
Asur kralı, yaptığı bir kanunla evli ve dul kadınların başlarını örtmeye mecbur etmiştir. Fakat kızlar, cariyeler ve sokak fahişelerinin örtünmesi yasak, yaparlarsa ceza var.
Hıristiyanlık’ta olduğu gibi Sümer’de de günah çıkaran rahipler vardı, bunlar kırmızı elbise giyerlerdi.
Araplarda zina yapan kadınların taşlanması Tevrat’ta olmasına karşın, Kuran’da böyle bir ceza yok.
Reklam
İslam’da hukuk ancak Arapların Irak topraklarını ele geçirdikten sonra kurallaşmıştır.
Temizlik Sümerler için çok önemliydi. Tapınağa girerken ya da kurban keserken suyla temizlenme adetleri vardı. “Yıkanmamış elle yemek yeme!” Diye atasözleri vardır.
Çevrenin seni desteklemesi tabii ki çok önemli ama ben hep insanın içindeki ateşe inandım. Eğer içinde bir ateş taşıyorsan, kafanda bir soru işaretin varsa, bir şeylere tutkuyla bağlanabiliyorsan, sen farkında olmadan harekete geçmek için uykuların kaçıyor. İşte bu duyguya kimse mani olamaz
Sayfa 169 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Hepimiz çocukluğumuzu ya başarımızın temeli ya da travmamız olarak ceplerimizde taşıyoruz.
Sayfa 147 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Her şeyin başı iletişim. Düşündüğünü saklamayacaksın, konuşacaksın. Ama düşünürken de sadece kendini düşünmeyeceksin. İkili ilişkilerde mutluluk için altın kural iki kişilik düşünmeyi öğrenebilmekten geçiyor.
Sayfa 104 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.