İlle de Vatanım♡
10/10
·72 syf.··
Beğendi
·
2026 13. kitabı
·
28 saatte okudu
·
Okunma: 02 Haziran 2026 22:27
Namık Kemal
Namık Kemal
'in kaleme aldığı döneminde çalkalanmalar yaşadığı
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut Silistre
de konu kısaca şöyle, Vatansever İslam Bey Silistre’yi savunmak için gönüllü olarak orduya katılıyor. Gitmeden önce de sevdiği
İnceleme
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,5bin okunma
7/10
·80 syf.··
2026 7. kitabı
·
15 saatte okudu
·
Okunma: 02 Haziran 2026 14:34
Bu eser sadece bir tiyatro oyunu değil, aynı zamanda dönemin insanlarına “vatan için yaşamak ve gerekirse ölmek” fikrini aşılayan güçlü bir çağrı. Namık Kemal’in dili zaman zaman eski gelebilir ama oyunun içindeki coşku hâlâ hissediliyor. Özellikle vatan sevgisinin karakterlerin her kararını şekillendirmesi etkileyici. Bugün okurken bazı yerlerde fazla idealist bulunabilir, fakat yazıldığı dönemi düşününce neden bu kadar ses getirdiğini anlamak zor değil. İsminden de anlaşılacağı gibi burada asıl kahraman tek bir kişi değil; “vatan” fikrinin kendisi. Okurken sürekli şu duygu eşlik ediyor: Bir milletin uyanışına tanıklık ediyormuşsun gibi… Benim izlenimim: Türk edebiyatında mutlaka bilinmesi gereken eserlerden biri. Roman akıcılığı bekleyenleri biraz zorlayabilir ama tarihî ve millî duyguları hissetmek isteyenler için oldukça değerli bir okuma.Şimdiden keyifli okumalar diliyorum herkese :)
2026 Okuma Raporları
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · İskele Yayıncılık · 201827,5bin okunma
Puan vermedi·142 syf.··
2026 105. kitabı
Türk edebiyatının öncü kalemlerinden Namık Kemal’in ilk edebi roman olma özelliğini taşıyan ölümsüz eseri "İntibah", bir diğer adıyla "Son Pişmanlık", aşkın kör edici gücünü ve tecrübesizliğin getirdiği yıkımı konu alan sarsıcı bir klasiktir. Roman, iyi eğitim almış, zengin ancak hayatın gerçeklerinden ve insan sarraflığından uzak, saf bir genç olan Ali Bey’in hikayesini odağına alır. Çamlıca’da karşılaştığı, dışı göz alıcı ama içi yozlaşmış bir kadın olan Mahpeyker’e delicesine aşık olmasıyla Ali Bey’in hayatı geri dönülmez bir uçuruma sürüklenir. Oğlunu bu dipsiz kuyudan kurtarmak isteyen annesinin eve getirdiği saf ve temiz cariye Dilaşub da bu trajik denklem dâhil olunca, olaylar bir intikam ve kıskançlık sarmalına dönüşür. Namık Kemal; Tanzimat dönemi Türk toplumunun sosyal yapısını, kölelik kurumunu ve batılılaşma sancılarını eleştirirken, insanın tutkularına esir düşerek uyanışını (intibah) ancak her şeyini kaybettiği o son pişmanlık anında yaşayabileceğini muazzam bir dramatik kurguyla gözler önüne serer.
İntibahNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149bin okunma
7/10
·72 syf.··
2026 49. kitabı
Tiyatro oyunu olduğu için metin gayet hızlı ilerliyor. Bence kitapta vatan sevgisi ile aşk arasındaki o ince çizgi güzel yakalanmış. Karakterlerin fedakarlıkları bana biraz fazla idealistçe gelse de o dönemin ruhunu düşününce insanı bir şekilde içine çekiyor. Bana göre bazı diyaloglar günümüz için biraz abartılı kalıyor ama yine de genel olarak okuduğuma memnun kaldığım, başarılı bir klasik.
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,5bin okunma
30 Mayıs 2026, İntibah Namık Kemal
Puan vermedi·142 syf.··
2026 2. kitabı
·
42 günde okudu
·
Okunma: 31 Mayıs 2026 00:31
Türk edebiyatının ilk edebi romanı sayılan "İntibah" kitabının incelemesini sevgili okurlar sizlerle paylaşıyorum; Vatan şairimiz Namık kemal aslında kitabın adını son pişmanlık olarak koymuştur ama dönemin maarif vekaleti yetkilileri bu basligi değiştirmiş hatta bazı bölümlerini sansurlemistir. Kitapta Ali Bey adındaki beyefendinin mehpeyker adındaki kadınla gönül eglendirdigini bir gün onun ihanetine uğradığını anlar. Daha sonra Ali bey in annesi Dilâşup adında bir köle cariyede çözüm bulur. İlerleyen zamanlarda dilâşupa iftira atılır. Ve Ali bey konaktan onu satar. Annesi rahatsızlanır vefat eder. Mehpeyker de intikam ateşiyle tutuşur, dilâşupu alır çeşitli işkenceler yapar o ise namusundan asla vazgeçmez. Belirli birkaç olay yaşanır ve Ali bey anlar ki son pişmanlık fayda vermez.
1000Kitap
İntibahNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149bin okunma
Aşk ve Vatan uğruna
7/10
·128 syf.··
2026 7. kitabı
·
25 saatte okudu
·
Okunma: 30 Mayıs 2026 15:45
Rastgele bir marketten aldığım bu kitabın bu kadar güzel olacağını ve onu iki günde bitireceğimi hiç düşünmezdim. Kitabın sonundaki eleştiriyi de okumuş olmama rağmen, eser benim gözümde unutulmaz bir yere sahip oldu. İslam Bey ve Zekiye'nin hem birbirlerine hem de vatana duydukları sevgi gerçekten etkileyiciydi. Kırım Savaşı sırasında kalenin savunulması gerekirken, İslam Bey'in Zekiye'yi çok sevmesine rağmen vatanı için canını ortaya koyması ve Zekiye'nin de erkek kılığına girerek onun peşinden gitmesi, bence eserin en güzel ve en etkileyici kısmıydı.
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · İnkılâp Kitabevi · 202627,5bin okunma