sirueto

sirueto
silentium
16 kütüphaneci puanı
238 okur puanı
Nisan 2017 tarihinde katıldı
Birinci Dünya Savaşı'nın Dünya Siyaset Tarihi İçindeki Yeri - Semih KORAY
Dünya, İkinci Dünya Savaşı'ndan 1980'lere kadar, Mao'nun betimlemesiyle "devletlerin bağımsızlık, milletlerin kurtuluş, halkların devrim" istediği bir dönemden geçmiştir.
Sayfa 24 - Bilgi Yayınevi
Tarih
Reklam
Birinci Dünya Savaşı'nın Dünya Siyaset Tarihi İçindeki Yeri - Semih KORAY
Bugün bizim gibi ülkelerde yapılabilecek en büyük yanlış, milli kuvvetlerin, ABD'nin Türkiye'yi ve Türkiye'deki iktidarı şekillendirme gücünü abartarak kendi hedeflerini peşinen küçültmeleri olur.
Sayfa 22 - Bilgi Yayınevi
Tarih
Birinci Dünya Savaşı'nın Dünya Siyaset Tarihi İçindeki Yeri - Semih KORAY
Bir savaşa girişirken, çetin zorlukların üstesinden gelmeyi gerektirse de "savaşın kazanılabilir" olduğunu saptamak, büyük önem taşır. Bu açıdan, savaş yorgunu İtilaf Devletlerinin, ülkemizi işgal için maşa olarak kullandıkları Yunan ordusunun dışında bir kuvvetle Şark Cephesi'ndeki savaşı doğrudan sürdürmeye mecallerinin kalmamış olduğu saptanması, kuşkusuz Kurtuluş Savaşımız zaferine katkıda bulunmuştur. Eğer "kolaylık", savaşın galibi emperyalist ülkelerin, kendi kamuoylarının ağır baskısı da hesaba katılarak, savaşı doğrudan kendi kuvvetleri ile sürdüremeyeceklerinin belirlenmesi ise, bunu bir zaaf değil, ülkemizin kaderini tayin eden doğru ve keskin bir siyasal öngörü olarak niyeleme kuşkusuz daha yerinde olur.
Sayfa 21 - Bilgi Yayınevi
Tarih
Birinci Dünya Savaşı'nın Dünya Siyaset Tarihi İçindeki Yeri - Semih KORAY
Birinci Dünya Savaşı'nın geleceğe yön veren en önemli sonuçları, Rus ve Türk devrimleridir. Bu iki devrim, Ezilen Dünya'nın kendi öz gücüne dayanarak emperyalizmi alt etmesi seçeneğini geri dönülmez biçimde tarihin kaydına geçirmiştir. Emperyalizm açısından sorun, sadece nu ülkelerin kendilerini paylaşımın konusu olmaktan çıkarmaları değil, hatta daha da önemlisi, paylaşımın konusu olan bütün sömürge ve yarı-sömürgelere yepyeni bir seçenek sunmaları olmuştur. Emperyalizm, Lenin'e göre "can çekişen kapitalizm", Mao'nun dilinde "kağıttan kaplan", Mehmet Akif'in betimlemesiyle de "tek dişi kalmış canavar"dır.
Sayfa 19 - Bilgi Yayınevi
Tarih

sirueto

, bir kitap okudu
8/10
·120 syf.·
15 günde okudu
·
2019 23. kitabı
Heinrich Von Kleist
7.7/10 · 1.071 okunma
Reklam