Ruhu Allah ile irtibata geçmemiş, gözüyle Allah'ın yarattığı âyetleri görmeyen, kulağı ile Allah'ın kitabındaki âyetleri dinlemeyen, aklıyla düşünmeyen, Allah deyince kalbi ürpermeyen, duygulanmayan kimse sırf nefes alıyor diye canlı mı sayılacak?
28)Araf
Araf, cennet ile cehennem arasındaki bir yerdir. Araftakiler cennetlikleri ve cehennemlikleri gören kimselerdir. Onlar her grubu simasından tanır. Bu durum insanı Hakk'a dua menziline sevk eder.
Yine o Allah ki, peygamberine hitaben şöyle buyurmuştur: “Bu işte senin hiçbir payın yoktur; Allah dilerse onları bağışlar, ya da azap eder; çünkü onlar zalimdirler.”¹²⁴
Peki sen kim oluyorsun da bu işte kendine pay çıkarıyorsun?
seçimle gelmiş olanlar uyruklara sanki onlar uysallaştırılacak boğalarmış gibi davranırlar; fatihler uyruklarına karşı tıpkı avlarının üzerindeki gibi haklara sahip olduklarını düşünürler; mirasçılar ise uyrukları doğal köleleriymişcesine kullanırlar.
“Belki de sevdiğiniz insanları düşünmektesiniz. Ama daha derinlere inin, sonunda sevdiğinizin onlar olmadığını göreceksiniz: Siz bu sevginin içinizde yarattığı duyguları seviyorsunuz! Siz arzuyu seviyorsunuz, arzu edilen şeyi değil.”