Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Otizme Kırmızı Işık Yak
Otizm, genellikle doğuştan gelen bir nörolojik farklılıktır ve kişinin sosyal etkileşimlerini, iletişimini ve davranışlarını etkileyebilir. Ancak, otizmin bir spektrum bozukluğu olduğunu unutmamak önemlidir. Her otizmli birey farklı özelliklere sahip olabilir ve bu özellikler, onların güçlü yanları da olabilir. Otizme farkındalık yaratmak, toplumun otizmli bireylere anlayışla yaklaşmasını sağlamak açısından son derece önemlidir. Otizmli bireyler genellikle diğerlerinden farklı davranışlar sergileyebilirler, ancak bu farklılıklar onların değerini veya yeteneklerini azaltmaz. Toplumda otizme farkındalık yaratmanın bir yolu, otizm hakkında doğru bilgileri yaymak ve otizmli bireylerle empati kurmayı teşvik etmektir. Bu sayede, toplumun otizmli bireyleri dışlamadan, anlayışla ve destekleyici bir şekilde yaklaşması sağlanabilir. Otizmli bireylerin güçlü yanlarını keşfetmek ve onları desteklemek de farkındalık yaratmanın önemli bir parçasıdır. Her bireyin benzersiz yetenekleri ve katkıları vardır, bu nedenle otizmli bireylerin de topluma katkı sağlayabileceklerini göstermek önemlidir. Toplumun bu konuda daha anlayışlı, kapsayıcı ve destekleyici olmasını sağlayarak otizmli bireylerin yaşam kalitesini arttırabilir ve onların potansiyellerini tam olarak ortaya çıkarmalarına faydalı olabiliriz.
2 Nisan Dünya Otizim Farkındalık Günü
Otizm spektrum bozukluğu, her bireyde farklılık gösteren bir nörogelişimsel bozukluktur. Farkında olduğumuz kadar yanlarında olmamız gerektiğini unutmayalım.
Reklam
Otizmin tarihinden bir fotoğraf; "Otizm Spektrum Bozukluğu teşhisi konan iki erkek çocuk, 1982'de Lübnan'daki bir akıl hastanesinde " 80'lerin şizofreni ile "geri zekalı" tanımı arasına sıkıştırılan otizm, bugün geldiği noktaya bilinçlenen ebeveynlerin ve aktivistlerin yoğun emek-çaba-mücadelesiyle geldi. Bu unutulduğunda ne otizm anlaşılabilir ne de hak temelli-eşit yurttaşlık meselelerinin özü anlaşılır. Bugün dünyada en çok araştırma ve destek payı otizme ayrılıyorsa bu mücadele sayesinde oldu. Tabi Türkiye'de henüz bu oldukça yeterli değil çünkü ebeveynlerin çabası ve hak temelli mücadelesi ne uzmanlardan ne de devletin ilgili kademelerinden yeterince ilgi görüyor. Hayatın iyice pahalılaşması en çok da özel gereksinimli ve engelli bakım-eğitim-terapi-rehabilitasyon süreçlerini zora sokacak. Hepimizin gerçekten çok sağlam bir işbirliği ve dayanışma ağı kurması gerekiyor. Engelli ve Otizm farkındalığını artırmak için yaşamın her alanında güçlü bir ses oluşturmalıyız.
Öz Bu çalışmanın amacı, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocuğa sahip ailelere, çocuklarına iletişim becerilerini kazandırmalarına yardımcı olacak uzaktan aile eğitim uygulamalarını içeren araştırmalara yönelik sistematik bir bilgi sunmaktır. Bu amaçla, 2000-2018 yılları arasında yapılan uzaktan aile eğitim uygulamalarına ilişkin yürütülen araştırmalar alanyazın üzerinden taranmış ve ulaşılan dokuz çalışma “özetleyici derleme” türünde sunulmuştur. Ulaşılan araştırmalar; katılımcı özellikleri (yaş, cinsiyet, tanı), bağımlı-bağımsız değişken, araştırma modeli, kullanılan yazılım programı veya teknolojik araçlar, aile eğitim uygulama süreci, geçerlik-güvenirlik, izleme-genelleme, bulgular, etki büyüklüğü ve sonuçlarına ilişkin özellikler bakımından incelenmişlerdir. Sonuçlar, uygulanan programların hedeflenen beceriler üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmaların sunulan bulguları ışığında, katılımcı ebeveynlerin hedeflenen öğretim yöntemini uygulama becerisini kazandıkları görülmektedir. Katılımcı çocukların ise büyük oranda hedeflenen iletişim becerilerini sergileyebildikleri belirlenmiştir. Araştırmalarda uygulanan programların sosyal geçerliklerinin de yüksek olduğu ifade edilmiştir. Anahtar Kelimeler Uzaktan eğitim, internet temelli eğitim, Otizm Spektrum Bozukluğu, dil ve iletişim becerileri, aile eğitimi
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU
Beyin ve sinir sistemi gelişimi sırasında genetik ya da çevresel faktörlerin etkisiyle beyin fonksiyonlarında ve sinirsel sinyallerin iletiminde ortaya çıkan sorunlar, gelişimin bir çok alanını etkileyerek bazı nörogelişimsel bozukluklara neden olabilir. Otizm spektrum bozukluğu da bunlardan biridir.
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Love on the Spectrum
netflix'in otizm ve asperger sendromlu bazı kişilerin aşka dair maceralarını işlediği aşırı tatlı mini bir dizi. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin romantik ilişki arayışlarını konu eden bu yapım, bu arayış esnasında bu kişilerin yaşamlarından muhteşem kesitler sunuyor. bir anda onların aileleri ile olan ilişkileri, insanlarla kurdukları bağ, tanı alana kadar geçen sancılı süreçler, tanı aldıktan sonra aile ile yürütülen çabalar ve daha sayamayacağım bir çok şeye şahit oluyoruz. bunlara şahit olurken onların yumuşak kalplerine dokunup bazen onlarla kahkaha atıyor, bazen birkaç damla yaş döküyoruz.Seçilmiş her bir karakter, her otizmli gibi çok özel ve ilginç. spektrumda birer renk her biri, çok güzeller. sevdikleri ve nefret ettikleri şeyler o kadar net ki, dünya onların gözünden daha kolay algılanırdı dedirtiyor. biri büyük köpek havlaması severken beriki yeni giysilerin kaşındırmasından nefret ediyor :') *Mutlaka izleyin derim 🌸😊👏
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.