Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Toplumun bir parçası olmak, paradoksal bir şekilde her birimizin özgürce yaptığımızı düşündüğümüz ama aslında bize bir şekilde dayatılmış olan (hepimiz ülkemizi, ebeveynimizi, dinimizi sevmek zorundayızdır) seçimlerin sonuçlarıyla yaşamayı getirir. Bu irade (özgür seçim) paradoksu, her durumda zorlayıcıdır ve gerçekte öyle olmadığı halde (bozuntuya vermeden) özgürce seçme hakkımız varmış gibi davranırız.
Özgür irade, her şeyden önce şimdide gerçekleşen bir kasıtlı edimdir ve bir inanç veya düşünce iddia eder. Şimdi, geçmiş olan zamanın yeniden yapılandırılmasını ve yakında gerçekleşecek sanal zamanın inşasını da içerir. Geçmiş ve gelecek, somut ve zihinsel birer inşadır. Bozulmaya, hayale, depresyona, kaygı ve tasa gibi psikolojik bozukluklara bağlıdır. Holistik şimdi, sağlıklı bir zaman perspektifidir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
Özgür irade ve tanrı paradoksu
Kişinin yaptığı her seçim, kendi doğasına açtığı savaşın bir cephesidir aslında. Özgür irade dedikleri şey koca bir yalan. Bir şeyi seçmek zorunda kalmak o konuda hiçbir özgürlüğün olmadığının en bariz göstergesi değil midir? İnsan meyleder, arzular ve bir şeye sahip olmak ister. Sahip olduğunda sanki bütün büyü bozulur ve eski iştahının zerresine bile özlemle bakmaya başlar. Burada sahip olunan şey değil, onu elde etme sürecinde duyulan derin kazanma arzusudur. Hedeflenen şeyler sadece cinsel dürtülerle tanımlanamayacak kadar geniştir. Saygınlık, sevgi açlığı, beğenilme arzusu, ego, kibir, maddi-manevi çıkarlar işin içine girince cinsellik denilen faaliyet yirmi dört saatin en fazla yarım saatini kapsar; Hâlbuki diğer arızalı duygular uykuda bile çalışmaya devam eder.
Ayrık Beyin Paradoksu
İlginç bir olgu olan ayrık beyin hastalarında, şirket içindeki hiyerarşiye bağlı olarak, beynin mevcut yapısından ayrıldığı görülebilir. Beynin alışılmamış özelliklerinden biri de neredeyse iki aynı sağ ve sol yandan ya da yarıküreden oluşmasıdır. Beynin bir yarıküresi tamamen çıkarılsa bile geri kalanı işlevini sürdürebildiği için, bilim