Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

õzlem varol

188 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Tuhaf Bir Kadın
Tuhaf Bir KadınLeyla Erbil
7.4/10 · 1.979 okunma
õzlem varol okurunun profil resmi
yaşasın tuhaf bir kadın bana LEYLA ERBİL’i sevdiren ilk kitap. İyi ki bu grupta olmuşum iyi ki zorlamışım diye düşündürten kitap. Nasıl mutlu oldum sonunda anlamaya başladım diye kelimelerle anlatmam mümkün değil. Kitaba gelecek olursak tam roman demek mümkün mü çok emin olamıyorum biraz öykü havasında demek ya da bana öyle hissettirdi demek doğru bir ifade olur. Kitap dört bölümden oluşuyor. Ve bu bölümlerin her birinde bence yazar bize direk kendini anlatmaya başlıyor. İlk bölümde karşımıza genç bir kız çıkıyor. Onun dünyaya bakış açısını ,kızgınlıklarını ve yer edinme derdini adeta günlük okur gibi okumaya başlıyoruz. İkinci bölümde babası ve baba karakteriyle arka ses olarak konuşan bir adamla devam ediyor. Üçüncü bölümde eminim bir çoğumuzun yer yer kendi annesinden izler bulduğu anne karakteri bizi karşılıyor. Ve son olarak işte benim Leyla ERBİL diyen kadın karakter ile sona geliyoruz. Romanda Mutafa Suphilere onların ölümüne ilişkin bilgilere de yer vermiş hatta yeni belgelerle kitabın ilk basımında değişiklik yapmış. Bu olay bile onun farklılığının bir kanıtıdır. Beni etkileyen ayrı bir konudur. Ama tüm bu beni etkileyen yanları ile birlikte zaman zaman anlatımdaki parçalanmalar ister istemez okumakta zorlanmaya neden oluyor. Ama yine de keyif kaçırmıyor. Kitaptan bir alıntı ile bitirmek istiyorum. “Bazen dönüp kendime bakınca ,öyle mutsuz ,çaresiz ,acınacak bir durumda görüyorum ki kendimi ,gözlerim yaşarıyor . Ama içimde bir güç var , ötekilerin haksız ,benim haklı ve doğru olduğuma inanıyorum. Bu güç ayakta tutuyor beni “
Reklam
õzlem varol bir yorumu yanıtladı.
97 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Bu sene Leyla Erbil senesi benim için gecede kötü başlangıç oldu kitabın içine bir türlü giremedim.Zor okudum niye okudum modundayim.Belki sonrası fikrim degisir
Gecede
GecedeLeyla Erbil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2013842 okunma
feride cihan göktan okurunun profil resmi
aynen benim içinde.. bu konuda bir makale yazmayı da düşündüm. evet neden bu kadar zor?(üstelik bizler kitap okuyan insanlarız)
õzlem varol okurunun profil resmi
Kesinlikle cihan kendimi zorlamak zorunda kaldım tuhaf bir kadıni sevdim orada anladım diyebilirim.Ama yinede zor
196 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çayım Çiçek Kokuyor
Çayım Çiçek KokuyorYayla Boztaş
9/10 · 2 okunma
õzlem varol okurunun profil resmi
İnanılmaz öyküler o kadar içten o kadar başarılı ifade edilmiş ki okurken çakılıp kalıyorsunuz.Bazilarimizin birebir yaşadığı bazılarına ise tanik olduğumuz yaşamdan izler sunuyor. üstelik oldukça akıcı elinizden bırakmak istemeyeceksiniz

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
296 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Hamdüsena Sokağı Kadınları
Hamdüsena Sokağı KadınlarıGönül Çatalcalı
9/10 · 15 okunma
õzlem varol okurunun profil resmi
GÖNÜL ÇATARCALI Hamdüsena Sokağı Kadınları Gönül Çatalcalı da bu grup sayesinde tanıştığım yazarlardan. O nedenle daha önce okumadığınız bir yazara daha nesnel davranıyorsunuz. Bakalım diyorsunuz nasıl bir serüvene götürecek bizi. Kitabı elime aldığımda ilk düşündüğüm şey dini bir kitapmı acaba oldu ? Kitabı okudıuktan sonra da kitabın dış kapak düzenlemesini bu anlamda da çok başarılı bulduğumu belirtmek isterim. Toplumun başka bir yüzüne doğru yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculuk bizi sokakları, kaldırım taşları hurafelerle örülmüş Hamdüsena Sokağı’na götürüyor. Bu sokakta yaşayan kadınlara, hayatın renklerini soldurarak ağır ağır ölmeyi emreden bir aile tutukevine. Evet orası bir imamevi. Günümüz Türkiye’sinde, ülkeye bu sokakta yetişen bir genç kızın perspektifinden bakarak, bir kırana dönüşen olaylar ağını, bir başlangıcın tarihini, sarsıcı bir bitişin hikâyesini anlatıyor, titiz bir dil işçiliği ile.. Çatılarının altında derin sessizlikler, içine büzülmüş acılar, kırık sevinçler saklayan bir şehir... Aynı dünyada yan yana durmayı başaramayan onca insan... Gücün her çeşidine, iktidara, sahipliğe soyunan hesapçı bakışlar. Boşluğuyla yokluğa dönüşmüş bir baba. Kendilerine biçilen değersizleştirmeyi hayatın bir gerçeği olarak kabul eden ev kulu kadınlar... Ama ben bu kadınlar gibi olmayacağım diyerek yola çıkan kahramanımız Aysel ….Aysel ile o evlere orada yaşananlara gittik. Aslında az çok tahmin ettiğimiz şeyler. Bu ülkede maalesef ben aydınım diyen ailelerde bile ne yazık ki kız çocukları hep bir baskı ile yetiştirilir. Sırf şu yüzyılda bile yakamızı bırakmayan namus belasına kaç kadının hayatı solmaktadır. Ama işte burada olay başkaldırıştır. Ne olursa olsun inandığın şey için gerekirse ölümü göze alabilmektir. Tıpkı yazarımızın da dediği gibi göçe hazırlanan kırlangıçları kim durdurabilir? Kitabı beğenerek okudum. Her kadının hayatında kendimde bir parça buldum. Birini sevmenin bile bazen ne kadar can acıtabileceğini hatırladım. Son olarak kitaptan cümlelerle yorumu sonlandırmak istiyorum. Çünkü bu sözlerin günümüzde geldiğimiz noktanın nedenini özetlediğini düşünüyorum. “Bu insanların bilmedikleri veyahut işlerine gelmediği için anlamak istemedikleri şu: namus özeldir, doğruluktadır, bilgeliktedir, vicdandadır, affetmek denen erdemdedir, kusurun üstünü örten olgunluktadır. İslam toplumu, içinden pek çok alim çıkarmasına rağmen bu ilkel düşüncelerinden dolayı kadını korunması, güdülmesi ezilmesi gereken bir varlık olarak gördüğü için ilerleme gösteremedi.”