Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Patricide, Filicide, Fratricide: Sadece Roma İmparatorluğu'nda mı? Osmanlı için de geçerli değil mi bu vahşet? Bazı tarihçiler bunu vahşetten bile saymıyor. Daha fazla kan dökülmesini engellemek için daha az kan dökmek, ahlaki ve insani bir tutummuş.
Sayfa 55
Patricide, Filicide, Fratricide... Baba katilliği, oğul katilliği ve kardeş katilliği....
Sayfa 486 - Everest yayınları
Reklam
"Patricide, Filicide, Fratricide" diye hatırlattım. "Yani baba katilliği, oğul katilliği ve kardeş katilliği..."
Sayfa 440Kitabı okudu
"..Patricide, Filicide, Fratricide.. İktidar için gerekirse, babayı, oğulu ve kardeşi öldürmek. Sadece Roma İmparatorluğu'nda mı, Osmanlı için de geçerli değil mi bu vahşet? . . Daha fazla kan dökülmesini engellemek için daha az kan dökmek, ahlaki ve insani bir tutummuş. "
"Patricide, Filicide, Fratricide... Baba katilliği, oğul katilliği, kardeş katilliği..."
Patricide, filicide ve fratricide üzerine yine nice cevapsız sorular..
"Çağın modası bu değil mi? Farklı olmak.. Aynı kaynaklara, ayrı vesikalara bakarak, bambaşka bir tarih anlatısı yazmak. Yani boş iş. Hiç de değil. Postmodern çağ.. Postkolonyal dönem.. Tarihin tarihi, anlatınını anlatısı, yorumun yorumu.. Konumuz olmuş olanlar mıdır, bizim olmuş olduklarını düşündüklerimiz mi? Tarih, geçmişteki gerçek midir? Geçmişteki gerçeği yorumlayan bilim insanlarının yazdıkları mı? Hangisi? Bu tartışma bile tarihin konusuyken eski sevgilimin yeni projesinde nasıl boş iş diyebiliriz? Üstelik yıllar boyunca tartıştığımız konulara birbiri ardına kapılar açarken: Tarihi krallar mı yapar, yoksa kitleler mi? Tarih rastlantılarla mı oluşur, yoksa yasallıklarla mı? Bu iki netameli konuyu, Fatih Sultan Mehmed'in kişiliğini de eksen alarak tartışmak..."
Reklam
" Makalenin bulunduğu sayfanın arasında bir kağıt vardı. Üzerinde, Patricide, Filicide, Fratricide yazıyordu. Baba katilliği, oğul katilliği ve kardeş katilliği anlamına geliyormuş bu sözcükler..."
Patricide,Filicide,Fratricide
Gerek Hititlerde, gerekse Roma İmparatorluğunda zaman zaman kızışan taht kavgalarının kardeş kanının dökülmesine neden olduğu aşikârdır...
Sayfa 122
Patricide, Filicide, Fratricide... Baba katilliği, oğul katilliği ve kardeş katilliği...