Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
PAUL CELAN: PARÇALANMIŞ YAŞAMIN ESTETİĞİ
Geceye Şarkı "Bir nefesin gölgesinden doğma bizler Dolanıp durmaktayız terk edilmişliklerde Bizler, yani sonrasızlıkta yitirilenler, Kurbanlarız, adandıklarımızı bilmezcesine. Hedefi olmayan yolcularız bizler, Bulutlarız, rüzgârlarda dağılan, Ya da ölümün soğuğunda üşüyen çiçekler, Yerimizden kopartılmayı beklemekteyiz"
Kavram Yayınları: 73, Kavram Yeryüzü Şairleri 16, Birinci Basım: Ekim 1995
176 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kovulmuşların Sonrasız Yazgısı
Paul Celan - Ellerin Zamanlarla Dolu 2021 yılını, uzun süredir bekletip aklımın bir köşesinde tuttuğum, Alman edebiyatının önemli şairlerinden kabul edilen Paul Celan'ın Ellerin Zamanlarla Dolu adlı şiir kitabı ile noktalıyorum. İlk olarak Celan'ın "Ölüm Fügü" adlı şiiriyle yolum kesişmişti. Bazen bir şairin tek dizesi insanın
Ellerin Zamanlarla Dolu
Ellerin Zamanlarla DoluPaul Celan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20151,079 okunma
Reklam
Franz Kafka'nın eserlerinin yakılmasını vasiyet etmesinin nedeni
İkinci savaştan hemen önce -ilkinden edinilen deneyimler nedeniyle- sanat alanında belirginleşen olgulardan biri de, sanatçının sanat eseri aracılığıyla herhangi bir şeyi değiştirebileceğinden kuşkuya düşmesi, yaratmayı sürdürmekle birlikte, yarattıklarını etkinlik açısından anlamsız, işlevsiz bulmaya başlamasıdır. Franz Kafka’nın, ölümünden sonra bulunacak bütün yayımlanmamış eserlerinin yakılmasını vasiyet etmiş olması, kimi zaman kendi yazdıklarının edebiyat değerinden kuşku duyması diye yorumlanmıştır. Oysa onun çapında bir yazarın, edebiyat açısından bütün yazdıklarını kayda değer bulmaması diye bir olasılığı düşünebilmek, çok zordur. Herhalde asıl gerçek şudur ki, Kafka, Dava’ya rağmen insanların hep başkalarının biçtikleri yazgıların kurbanı olacaklarını, Şato’ya rağmen görünmez iktidarların elinde oyuncak olmaktan kurtulamayacaklarını, Amerika'ya rağmen dünyanın ve insanın günün birinde maddenin tutsaklığına gireceğini önceden görmüş ve eserlerinin sanatsal niteliğinden değil, ama etkinliğinden kuşkuya düşmüştür. Yoksa, güncesine: “Bugün daha hiçbir şey yazmamış oluşumu neyle mazur gösterebilirim? Hiçbir şeyle...” diye bir not düşecek kadar uğraşının bilincinde bir yazarın kendi yaratısının niteliğini kavrayamaması, söz konusu değildir. [Ahmet Cemal, Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği]
s. xxxi, Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği
Nice kentler gördüm,alevlerin kurbanıydılar, Zamanlar,vahşet üzerine vahşet getiriyordu, Ve toprak olmuş nice ırklar, Hepsi de günün birinden unutuluyordu.
İş Bankası Kültür Yayınları
Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği
Bir nefesin gölgesinden doğma bizler Dolanıp durmaktayız terk edilmişliklerde Bizler,yani sonrasızlıkta yitirenler, Kurbanlarız,adandıklarımızı bilmezcesine.
İş Bankası Kültür Yayınları
Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği
"Beyazlı Günler" şiirinin sonunda ise şair (Igneborg Bachmann), özlemini çektiği efsane kıtaların bile uçurumun kenarında olduğunu vurgular: Bugünlerde martıları düşünüyorum, onlarla bir aşağı, bir yukarı kanat açarak, bembeyaz bir ülkeye uçtum. Ufukta benim efsane kıtamın, oralarda beni, üstümde bir kefenle terk etmiş kıtamın görkemli çöküşünü algılıyorum. Ben yaşıyorum, uzaklardan onun kuğu şarkılarını dinliyorum. Paul Celan ise "Sesler" adlı şiirinde, hem "uçurumun kenarındaki" yurdu bırakıp başka yerlere göç etmenin, hem de insanoğlunun kendi bütünlüğünü koruyabilmesinin olanaksızlığını vurgular: Ne varsa senden yana olan kıyılardan her birinde, biçilip bir başka resimden yansır.
Türkiye İş BankasıKitabı okudu
Reklam
Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği
Kimi sanatçılar ve yazar­lar, savaştan yıllar sonra yaşamlarını, savaşın yol açtığı yıkımların üstesinden gelemedikleri için, kendi elleriyle noktalamışlardır. AvusturyalI şair Georg Trakl (1887- 1914), içine zaten hiç girmediğini, doğmadığını varsaydığı bir yaşama Birinci Dünya Savaşı’nın hemen başında, bir askeri hastanede son vermiş, Stefan Zweig (1881-1942) ise ikinci büyük savaşın ortalarında, sığındığı Brezilya’da güvenlik içerisindeyken ve bir devlet konuğu gibi ağırlanır­ ken, savaştan sonraki olası dünyada artık yapabileceği bir şey kalmadığı, kalırsa bile artık gücünü yitirdiği inancıyla intiharı seçmiştir. Buna karşılık yine Orta Avrupalı bir yazar olan Jean Amery (1912-1978), ölüm kamplarında bile sağ kalabilmişken, savaştan yıllar sonra “üstesinden gelemediği bir geçmişin” etkisiyle yaşamaktan vazgeçmiş­ tir. İlk gençlik yıllarının, Nazi askerlerinin, doğduğu kent olan Klagenfurt’a girdiklerini gördüğü an yıkılıp gittiğini söyleyen Ingeborg Bachmann, yine savaştan yıllar sonra Roma’da, intihar olasılığının çok ağır bastığı bir ölümle yaşam sahnesinden ayrılırken, çalışma kamplarından ve gettolardan sonra sağ kalmayı başarabilmiş şairlerden Paul Celan (1920-1970), İkinci Dünya Savaşı’ndan çeyrek yüz­ yıl sonra, 1970 Mayıs’mda, Paris’te, kendini Seine Nehri’ne atarak yaşamını noktalamıştır.
ÖnsözdenKitabı okudu
Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği
Ve belki de her şeyden önemlisi, onca varmış gibi sanılan insanlık değerinin ardından onca insanlığa aykırı konumlar yaratılabildikten sonra, dil artık varsayacağı mutlak gerçeklerin arayışına girmemeli, işlevini “gerçeğin yalnızca gölgenin yansıması” olduğunun bilincine vararak yerine getirmelidir.
Sayfa 29 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği
Açgözlülük üzerine bir şarkı adanmalıydı bu insanlara! Ama neye yarardı? Çünkü aslında hiçbir şey gelmiyordu şairin elinden, hiçbir kötülüğün ortadan kaldırılmasına yardımcı olamıyordu; yalnızca dünyayı görkeme boğduğunda kulak veriyorlardı ona, yoksa olduğu gibi anlattığında değil. Ve ün, bilgiyle değil, yalanla eşanlamlıydı!
Sayfa 24 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği
Savaşlar, serinkanlılıkla sürdürülemez.
Sayfa 22 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Kitaptaki şiirler kadar çevirmen Ahmet Cemal'in Paul Celan ya da Parçalanmış Yaşamın Estetiği yazısı da bir o kadar etkileyici. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sonrası dünyanın ve savaşın intihara sürüklediği şairlerin ve yazarların şiirlerine yansıyan ruh hallerini incelemiş. Jean Améry, Ingeborg Bachmann, Georg Trakl, Stefan Zweig, Cesare Pavese, Paul Celan. 'Acılarla dolu bir geçmişten herhangi bir geleceğe köprü kurulabileceğine inanmayan'lar olarak 'insanlığın tüm insan olma niteliklerini yitirdiği bir çağda sanat eserinin, estetik çabaların varlık gerekçesini ve etkinliğini sorgulamış olan edebiyatçılar'ı ele almış. İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden hemen sonra, "Böyle bir kıyımın ardından artık şiir yazılamaz " diyen Celan'ın şiirleri parçalanmış yaşamın izlerini taşıyor. Sekiz şiir kitabından seçilen bu şiirler kesinlikle okumaya değer.
Ellerin Zamanlarla Dolu
Ellerin Zamanlarla DoluPaul Celan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20151,079 okunma