Çevremizdeki insanlara bak. Neden acı çektiklerini, neden bep mutluluk arayıp bir türlü bulamadıklarını merak etmiştim. Bir insan söyle bir durup kendi kendine benim hiç gerçek anlamda kişisel bir arzum oldu mu, diye sorsa, cevabı hemen bulur. Bütün isteklerinin, çabalarının, rüyalarının, ihtiraslarının hep başka insanlardan gelme bir motivasyon olduğunu görür. Aslında çabaları maddesel zenginlik uğruna bile değildir, elden düşmecünin hayali sayabileceğimiz saygınlık içindir. Bir onay arar Kendinin olmayan bir onay. Ne o mücadeleden bir keyif alır, ne de başardığı zaman bir sevinç duyar. Bir tek şey için bile, 'Bunu isteyişim, kendim istediğim içindir, yoksa komşularım bana imrensin diye değil, diyemez. Ondan sonra da, neden mutsuzum diye merak eder. Mutluluğun her türü, kişiye özeldir. En büyük anlarımız kişiseldir, kendimizden kaynaklanan bir motivasyondan gelir, ona el sürülemez. Bizim için kutsal olan, değerli olan şeyler, herkesle paylaşılmayan, orta malı olmayan, çekıp kurtardığımız şeylerdır. Oysa şımdi, içimizdeki her şeyi herkesin gözü önüne sermemiz, herkes ellesin diye ortaya açmamız isteniyor. Toplantı salonlarında neşe aranıyor. Benim demek istediğim türdeki kaliteye bir isim bile bulmuş değiliz. Yani insan ruhunun kendine yeterliliğine. Ona bencillik ya da egoizm demek zor. Bu kelimelerin anlamı çarpıtılmış, artık bunlar Peter Keating'ı anlatmak için kullanılıyor. Gail, bence dünyadaki tek gerçek kötülük, kendi birincik ilgilerini başka insanların içine yerleştirmek. Ben sevdiğim insanlarda her zaman belli bir kalite aramışımdır. Onu görünce de hemen tanımışımdır. Insanda saygı duyduğum tek kalite odur. Dostlarımı ona göre seçerim. Şimdi artık biliyorum onun ne olduğunu. Kendine yeterli bir ego. Başka hiçbir şeyin önemi yok.
Alıntı
Peter Keating'in tek bir arkadaşının bile kalmadığını fark ediyor musun? Nedenini görebiliyor musun? İnsan kendine saygı duymuyorsa, başkalarını ne sevebilir, ne de onlara saygı duyabilir.
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Keating onlardan gelen büyüklük duygusunu içti. Buraya gelince, özlediği ruhsal besin buydu. Kendini de onların arasında yükselmiş gibi hissetti. Onlara gelince, Onlar da Ona bakarken kendi büyüklüklerini hissetmekteydiler. Odada bir akım dolaştı ve kapandı. Bunun herkes farkındaydı. Peter Keating dışında.
Sayfa 532
Alıntı
Peter Keating
Modern dünyanın anahtar kelimesi, işbirliği
İnsan ve Duygular
AJSHSJJSJAJSJJSJ
"Kendi benlikleri yok. Başkalarının içinde yaşıyorlar. Elden düşme yaşıyorlar. Peter Keating'e bak." "Sen bak ona. Ben nefret ediyorum."
Do you notice that Peter Keating hasn't a single friend left? Do you see why? If one doesn't respect oneself one can have neither love nor respect for others.