Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Bir karadeliğin içinden evrene bakabilecek olsaydık; tüm evreni ufacık bir kareye sığmış şekilde görürdük. Bu sizi şaşırttıysa şuna ne dersiniz: Aynı anda kendi kafamızın arkasını da görebilirdik!"
"Vücut kütlemizin %90'ı yıldız tozlarından oluşuyor. Çünkü hidrojen ve helyum haricindeki tüm elementler yıldızlarda oluştu."
Reklam
galaksimizin merkezinde bulunan Sagittarius A kara deliğinin iki ana oluşumla çevrelendiğini de biliyoruz. Doğusunda bir süpernovanın kalıntıları, batısındaysa mini bir spiral bulunmakta. Süpernova, bir uçtan diğer uca 25 ışık yılı boyunca uzanıyor. İşte o güçlü radyo dalgalarının büyük bir kısmından bu süpernova sorumlu. Batıdaki spiral ise üç kollu. Saniyede 1.000 kilometre hızla dönüyor. İyonize olmuş toz ve gaz bulutlarından oluşmakta. Sagittarius A bu spiralin tam merkezinde bulunan, olağanüstü kütleye sahip bir karadelik. Etrafındaki yıldızlar da onun muazzam kütlesinden etkilenip çok büyük bir hızla hareket ediyor. Sagittarius A’nın çok yakınında 28 tane yıldız var. Saniyede 5 bin kilometre gibi akıl almaz bir hızla kara deliğin etrafında dönmekteler.
Sayfa 67
SCHRÖDINGER’İN DENKLEMİ, KİMSE ONA BAKMIYORSA EN BÜYÜK NESNELERİN BİLE ORTADAN YOK OLABİLECEĞİNİ, YER DEĞİŞTİREBİLECEĞİNİ, TA Kİ BİRİ ONA BAKANA DEK YERİNE GEÇMEK ZORUNDA OLMADIĞINI SÖYLÜYOR
Sayfa 48
8/10 puan verdi
Titan, Satürn’e uzaklık sıralamasında 21. uydu. » Uydunun atmosfer basıncı Dünya’ya oranla %60 daha fazla. Bu basınç yüzme havuzunun dibinde hissedilene eşit. » Titan’da 400 kilometre boyunca akarak denize dökülen bir nehir keşfedildi. » Titan’ın bir günü 16 Dünya gününe eşit. » Uydudaki dağlar, isimlerini J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi serisindeki Orta Dünya’dan alıyor: Erebor, Mithrim ve Angmar bunlardan bazıları. » Vadi ve sırtlardan oluşan girift yüzey şekillerineyse Frank Herbert’in ünlü ‘Dune’ serisinden isimler verilmiş. Cosmos da harika 25 oluşum ve daha fazlası bu sayıda... İnsanoğlunun aydan sonra inmeye başardığı ikinci uydu Titan.
Popular Science Türkiye (Uzay Özel Sayısı)
Popular Science Türkiye (Uzay Özel Sayısı)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama · 201710 okunma
98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Zamanı öldürmek
Bazen hızlı geçmesini istesek de zaman aslında hep aleyhimize işliyor. Geçen zamanı nasıl değerlendireceğimiz ise tamamen bizim seçimlerimizle ilgili. Kuşkusuz herkesin hiçbir şey yapmamak hatta düşünmemek isteyeceği zamanlar olabilir. Bunlar dinlenme zamanlarıdır ve es geçmek hata olur. Fakat temelde zaman boşa harcanmayacak kadar değerli.
Popular Science Türkiye - Sayı 30
Popular Science Türkiye - Sayı 30Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 201416 okunma
Reklam
98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dünya'dan Sonra
Uzay çalışmaları oldukça pahalı bu bir gerçek. Ayrıca bu çalışmalar için harcanacak paranın kısa vadede geri dönmesini beklemek de gerçekçi değil. Fakat bu durum değişiyor. Ticari uçuşlar (nispeten yakın uzay için olsa da) başladı ve bu gittikçe artacak. Diğer yandan uzay çalışmalarının temelinde sadece merak ve keşfetme tutkusu yok.
Popular Science Türkiye - Sayı 22
Popular Science Türkiye - Sayı 22Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 201411 okunma
Jüpiter’de bir yıl, bizim 12 yılımıza eşit. Bir gün ise sadece 10 saat sürüyor.
G A L A K S İ M İ Z İ N M E R K E Z İ N D E O L A Ğ A N Ü S T Ü P A R L A K L I Ğ A S A H İ P , K A R M A Ş I K B İ R R A D Y O D A L G A L A R I K A Y N A Ğ I , B U N U N T A M O R T A S I N D A Y S A K O C A M A N B İ R K A R A D E L İ K B U L U N U Y O R . B U D E V A S A O L U Ş U M G Ü N E Ş ’ İ N 4 , 3 M İ L Y O N K A T I K Ü T L E Y E S A H İ P .
ESRA BÜLBÜL Türk araştırmacı ve bilim kadını karanlık maddenin varlığını kanıtlayan önemli bulgulara ulaştı.
Reklam
» Her bir gözümüzde 130 milyon fotoreseptör hücresi var. Bu hücrelerin her birinde 100 trilyon atom mevcut. Tabii bunlar da milyarlarca yıl önce yıldızlarda oluşan atomlar. O yıldızlar öldü ve biz burada onlardan arta kalan malzemeyle evreni izliyoruz. Bu arada bu sayı Samanyolu’ndaki yıldız sayısından daha fazla.
Bir karadeliğin içinden evrene bakabilecek olsaydık; tüm evreni ufacık bir kareye sığmış şekilde görürdük. Bu sizi şaşırttıysa şuna ne dersiniz: Aynı anda kendi kafamızın arkasını da görebilirdik!
Dünya’dan 10.000 ışık yılı uzaklıkta dev alkol bulutları bulundu. İçerdiği alkol miktarıysa 200 trilyon kere trilyon litreye eşdeğer.
GÜNEŞ SISTEMIMIZDE 8 GEZEGENIN YANI SIRA, 5 CÜCE GEZEGEN, ON BINLERCE ASTEROIT VE KUYRUKLUYILDIZ VAR.
1 ışık yılı: I ş ı ğ ı n b i r y ı l d a al d ı ğ ı m e s a fe - > 10 t r i lyo n k i l o m e t r e
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.