Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

red john

98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
İnsan güneydeki kıtayı binlerce yıldır hayal ediyor. Antik Yunan’da dünyanın dengelenmesi, için güneyinde de, tıpkı buzlarla kaplı bölge gibi bir yer olması gerektiği varsayılmıştı. Kuzey kutbuna "Arktos" "büyük ayı küçük ayı anlamında " )Güney Kutbu'na da "Ant Arktos"yani "ayı karşısı" demişlerdi. Yedinci yüzyılda gerçekte ne olduğunu ve beyaz kıtayı aslında ilk kimin gördüğünü belki de hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Ama beyaz güneye tutkulu belli ki hiç . Yeni yılın bu ilk sayısında , insanın bu eski merakının peşinde, yeryüzünün hâlâ kimseye ait olmayan son toprak parçasında, ütopik Antarktika'dayız. İyi yıllar, iyi okumalar.
Atlas - Sayı 367
Atlas - Sayı 367Atlas Dergisi · Doğan Burda Yayıncılık · 20249 okunma
Reklam
Bu fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun. -ARA GÜLER
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bütün Alıntılar
Bağışıklık sistemimiz kaç kilo? Ekip, yaşları 20 ila 30 arasında değişen 73 kilogramlık erkeklerin yaklaşık 1,8 trilyon bağışıklık hücresine sahip olduğunu ve bu hücrelerin toplam ağırlığının da 1,2 kg civarında olduğunu tespit etti. Aynı yaştaki 60 kg'lık bir kadının ise 1 kg ağırlığında 1,5 trilyon bağışıklık hücresine sahip olduğunu buldular. 5 Uzayda Fare Embriyoları Büyütüldü Bir grup Japon araştırmacı, Ağustos 2021’de, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) donmuş fare embriyoları göndermişti. Özel cihazlarla çözüldükten sonra mikro kütle çekimi altında dört gün boyunca 370C’de büyütülen embriyoların normal bir biçimde gelişmeye devam ederek blastositlere (memeli embriyolarının erken gelişim aşaması) dönüştüğü görüldü. Dünya’ya gönderilen blastositler üzerinde yapılan incelemeler, embriyoların Çözülme DNA’larında ve genlerinde önemli bir değişiklik olmadığını gösterdi. Elde edilen sonuçlar, memelilerin uzayda da soylarını devam ettirebileceğine işaret ediyor. Blastositlerin gelecekte farelere nakledilmesi planlanıyor. Blastosit nakledilen farelerin normal doğum yapması hâlinde uzayda büyütülmüş embriyoların gerçekten de sorunsuz olduğu doğrulanmış olacak 10
Reklam
Uzayda Fare Embriyoları Büyütüldü
Bir grup Japon araştırmacı, Ağustos 2021’de, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) donmuş fare embriyoları göndermişti. Özel cihazlarla çözüldükten sonra mikro kütle çekimi altında dört gün boyunca 370C’de büyütülen embriyoların normal bir biçimde gelişmeye devam ederek blastositlere (memeli embriyolarının erken gelişim aşaması) dönüştüğü görüldü. Dünya’ya gönderilen blastositler üzerinde yapılan incelemeler, embriyoların Çözülme DNA’larında ve genlerinde önemli bir değişiklik olmadığını gösterdi. Elde edilen sonuçlar, memelilerin uzayda da soylarını devam ettirebileceğine işaret ediyor. Blastositlerin gelecekte farelere nakledilmesi planlanıyor. Blastosit nakledilen farelerin normal doğum yapması hâlinde uzayda büyütülmüş embriyoların gerçekten de sorunsuz olduğu doğrulanmış olacak
Bağışıklık sistemimiz kaç kilo?
Ekip, yaşları 20 ila 30 arasında değişen 73 kilogramlık erkeklerin yaklaşık 1,8 trilyon bağışıklık hücresine sahip olduğunu ve bu hücrelerin toplam ağırlığının da 1,2 kg civarında olduğunu tespit etti. Aynı yaştaki 60 kg'lık bir kadının ise 1 kg ağırlığında 1,5 trilyon bağışıklık hücresine sahip olduğunu buldular.
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Ülkemizdeki araştırma altyapı merkezlerini tanıtan yazı dizisi bu ay Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile devam ediyor. Özlem Ak ise uzun COVID’in nedenlerine ilişkin yapılan araştırmaların sonuçlarını bizlere aktarıyor. Bir diğer yazısında da insan hücrelerinden yapılan minik robotların hasarlı dokuları nasıl iyileştirdiğinden bahsediyor.
Bilim ve Teknik - Sayı 674 (Ocak 2024)
Bilim ve Teknik - Sayı 674 (Ocak 2024)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 202483 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap adını son öyküsünden alıyor. Genel itibari ile Yekta Kopan tarzını tüm hikayelerde görüyoruz. Üç Korner Bir Penaltı ve Newton'un Üçüncü Yasası hikayeleri o kadar güzeldi ki kitabı toparlamaya yetmiş fazlasıyla. İlk okunabilecek kitapları arasında yer alabilir. Eski yıllarda yazmış olduğu kitapların vurucu etkisinin daha düşük olduğunu düşünüyorum. Kısaca hikayelere göz atalım. 1-Şey : Hayatının iplerini hep başkalarına vermiş ezik bir adamın içindeyiz, öykü güzel ilerliyor fakat bundan başka bir katkısı yok. 2- Afrika'dan Çok Güzel Hayvanlar Geldi : Ailesinin yanında yaşamaktan dolayı keyif alan (almak zorunda kalan) yine nispeten ezik bir adamın psikolojisindeyiz. İki hikaye üst üste gelince bunalıyor insan biraz. 3- Üç Korner Bir Penaltı : Samimi bir öykü, sokak diliyle yazıldığı için hoşuma gitti. 4- Newton'un Üçüncü Yasası : En güzel hikaye kitaptaki. Bir kaza ile birleşen hayatlar. Hepsi de ayrı ayrı roman olabilir. Gündelik durumları etkileyici biçimde anlatabilmiş. 5- Joker: Kısa ve güzel bir hikaye. Hayallerin gerçeğin önüne geçtiği zamanlar. 6- Er Ryan'ı Kurtarmak : Vatansever birisi iseniz, dokunaklı gelecektir. Kore Savaşına ilişkin çok iyi bağlanmış bir hikaye. 7- Yedi Derste Vicdan Muhasebesi : Konu güzel, güzel düşünülmüş olmasına rağmen işlenişi nedeniyle ortalama kalmış bir hikaye bana göre.
Yedi Derste Vicdan Muhasebesi
Yedi Derste Vicdan MuhasebesiYekta Kopan · Can Yayınları · 201292 okunma
Peygamber Efendimiz de: “İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: Sağlık ve boş vakit." (Buhari, Rikak, 1.)
Reklam
Günü kitap okumadan geçirirse kendisini yaşamın gerisiride kalmış hisseden babaların gazetelerinin spor sayfasına mahkUm olmuş oğulları.
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Diyanet Aile Dergisi aralık sayısında penceresini yaşadığımız an olan İbnü'l vakt’e açtık. Sema Bayar, “Zamanda Bir Nokta: An” yazısında zamanın idrakinde olanların yaşanılan anı en iyi şekilde değerlendirebileceklerini ifade etti; her dakikalarını Yüce Yaradan’ın rızasına uygun yaşayanların, kendilerini geçmişe hapsetmeden, ideal bir gelecek hayaliyle de şimdiyi hüsrana uğratmadan atiyi inşa edebileceklerine vurgu yaptı. Ahmet Edip Başaran, “Müslüman Saatine Ne oldu?” yazısıyla dosyamıza katkıda bulundu: “Zamanın içinde kaybolmak, bir ‘Allah fikri’nden yoksun olmakla ilgilidir. İman evet her zaman bir imkândır ama bunu bir eyleme dönüştürecek ruh, şuur sahibi olmaktan geçer. Hâl böyleyken zamanın içinde kaybolmamak için öncelikle bir zaman bilincine sahip olmak gerek. Bu bilinci besleyen, doyuran ana kaynak bizzat İslam’ın vakit bilincidir”. Mustafa Irmaklı, Enbiya suresi 1. ayet-i kerime ışığında çağımızda israfın zirvesi hâline gelen zamana karşı hoyratlığın en esaslı çarelerinden birinin, ölümü tefekkür ederek ahirette zaman nimetinden hesaba çekileceği hakikatinin unutulmaması olduğuna dikkat çekti. Hadislerle Aile köşemizde Dr. Hale Şahin, “Henüz Vaktimiz Varken” yazısıyla, geri dönülmez yola girmemişken yapacağımız en akıllıca şeyin, nefsimizi sık sık hesaba çekmek, kıyamet günü muhatabı olacağımız soruları zihnimizden hiç çıkarmamak olduğuna işaret etti.
Diyanet Aile - Sayı 60 (Aralık 2023)
Diyanet Aile - Sayı 60 (Aralık 2023)Diyanet Aile Dergisi · 20233 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
İslam düşüncesi, kesintisiz büyük bir birikimin harmanlanarak çoğaldığı, derinleştiği, yükseldiği tarihî bir tecrübe arz eder. Bu tecrübenin satır başları diyebileceğimiz önemli isimler vardır. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî işte bu satır başı isimlerden birisi olarak hem coğrafyamızın hem medeniyetimizin müstesna şahsiyetlerinden biridir. Onun İslam düşüncesine getirdiği derinlik, aşıladığı hikmet perspektifi sonraki yüzyıllarda da fonksiyonunu kaybetmeden sürdürmüş, modern dönem de dâhil olmak üzere değerini korumuştur. Cumhurbaşkanlığı tarafından Hz. Mevlânâ’yı vuslatının 750. yıl dönümünde anmak amacıyla 2023 yılı “Mevlânâ Yılı” olarak kabul edilmişti. Diyanet Dergisi bir süredir yılın son sayılarında medeniyetimizin bu gözde isimlerini dosya olarak ele almakta; onların önemini, anlamını, mirasını bugünün insanına aktarmaya gayret etmektedir. Bu vesileyle bizler de İslam düşünce hayatına yepyeni bir soluk kazandıran, ilim meclislerini hikmetle ve ahlakla donatan Mevlânâ’yı bu sayımızda dosya konusu olarak misafir ettik. Şüphesiz bugün bütün dünyanın onun hayatından, sözlerinden öğreneceği çok şey var. Bu ayki dosyamıza, Prof. Dr. Reşat Öngören, “Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî: Hayatı, Eserleri ve Görüşleri”; Prof. Dr. Emine Yeniterzi, “Mesnevi’ye Güncel Bir Bakış: İnsani Değerler”, Dr. Hacer Çetin, “Hikmet Denizi Mevlânâ’da Temel Kavramlar”; Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Hz. Mevlânâ Bugün Bize Ne Söyler?” başlıklı yazılarıyla katkıda bulundular.
Diyanet Dergisi - Sayı 396 (Aralık 2023)
Diyanet Dergisi - Sayı 396 (Aralık 2023)Diyanet Dergisi · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 20236 okunma
14,8bin öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.