Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

red john

80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Diyanet Aile Dergisi bu ay fıtratın ve aile yapısının tahribatına yol açan cinsiyetsizleştirme ideolojisini ele alıyor. Prof. Dr. Zeki Bayraktar, “Fıtratın Tahribatı Cinsiyetsizleştirme” yazısıyla dosyaya katkı sunuyor. Cinsiyet kimliğinden hoşnut olmayan bireylerin “cinsiyet değiştirme” ameliyatları ile gerçekten cinsiyetlerinin değişmediğini altını çizen yazar, transseksüellerin ameliyat öncesinde de sonrasında da ömür boyu yoğun psikiyatrik sorunlar yaşadıklarına ve yaşam sürelerinin azaldığına vurgu yaptı. Doç. Dr. Ahmet Dağ, “Dehümanizasyon Bir Kesişme Dijitalleşme ve Cinsiyetsizleşme” yazısıyla dergide yer aldı: “Dijitalleşme ile cinsiyetsizleşmenin kesiştiği bir durumda bize düşen görev; hem doğal cinsiyetlerin hem de hakiki hayat biçiminin varlığını devam ettirmemiz gerektiği üzerinde düşünmek ve bu konuda öneriler sunmak olmalıdır.” Dr. Hüseyin Arı, Bir Ayet Bir Yorum köşesinde Rûm suresi 30. ayet-i kerime ışığında fıtratı tahrip etmenin, hem insanın biyolojik varlığına hem de o varlığı yaratan Yüce Allah’a savaş açmak olduğuna dikkat çekti. Bu ayki söyleşi, Prof. Dr. Özcan Hıdır ile “Kadim Şehir Kudüs” üzerine gerçekleştirdi. Elif Demirci, “Rahmet Nişaneleri Üç Aylar ve Kandiller” yazısıyla ailece rahmet iklimini nasıl değerlendireceğimize değiniyor.
Diyanet Aile Dergisi - Sayı 61
Diyanet Aile Dergisi - Sayı 61Diyanet Aile Dergisi · Diyanet İşleri Başkanlığı · 20244 okunma
Reklam
517 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Martin karakteri işini gücünü bırakır ve kendine iki yıl süre verir. Bu iki yıl içerisinde kendini tamamen kültürel anlamda geliştirip, öyküler yazıp gazetelerde yayınlatacaktır .Bu iş sandığı kadar kolay olmasa da kitaptaki karakter kitap yazan kişilerin gereksinimlerini çok iyi şekilde özetler. Zaman, duygu ve kültür. Bu üçü olmadan insanın ortaya bir ürün koyamayacağını alttan alta vurguladığı gibi kapitalist sistemin sanatı ne kadar engellediğini de nitekim vurguluyor. Öyle bir kitap ki önce aşkın hayatımızı değiştirdiğine, kendimizi keşfetmemizi sağladığına inandırdı. Sonra o aşk sandığımız şeyin bir yanılgı, gelip geçici heves olduğunu gösterdi. En sonunda da insan zirveye ulaşınca ve hayattaki amaçlarını tamamlayınca ölümü zevkle kabul ettiğini öğrendik.
Martin Eden
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202391bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Diyanet Dergisi bütün insanlığın ortak derdi zulme karşı bu ayki dosya konusuna"Nehirden Denize Özgür Filistin" diyor. Dosyaya Doç. Dr. Eldar Hasanoğlu, "Kadim Şehir Kudüs"; Prof. Dr. Cengiz Tomar, "İskân, Sürgün ve Katliam: Siyonist İşgalin Kronolojisi"; Doç. Dr. Sema Çelem, "Manevi Bağlarımız Açısından Arz-ı Mukaddes ve Kudüs" yazılarıyla katkı sundu. Bu ayki söyleşi ise Belkıs İbrahimhakkıoğlu ile gerçekleştirilmiş.
Diyanet Dergisi - Sayı 397 (Ocak 2024)
Diyanet Dergisi - Sayı 397 (Ocak 2024)Diyanet Dergisi · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 20248 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
88 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Yazarımız Hah'ta yas sürecini, yasın evrelerini anlatmış, kaybın ardından inkar, öfke (ki bence en başında hissizleşme, olanları idrak edememe) durumundan son olarak kabulleniş, hayata yeniden başlama evresi. Kışın ardından gelen nisan ayıyla kuru dallara, doğaya yeniden yayılan yaşam suyu. Şiirsel bir dil kitap boyunca öyküye eşlik ediyor. İmgelerin peşine düşmek ya da şiirsel dilin tadını çıkarmak arasında bocaladığımı kabul etmeliyim.
Hah
HahBirgül Oğuz · Metis Yayıncılık · 2012363 okunma
116 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
NAPOLÉON ÇAĞINA YOLCULUK
Korsikalıların bir bölümü tarafından iyi anılmasa da Napoléon'un izlerini Ajaccio kentinde sürmek mümkün. 1769 yılında doğduğu Bonaparte ailesinin evi, anıtlar, adına kurulan müze onun hatırasını yaşatıyor. Ölümünün üzerinden iki yüzyıldan fazla zaman geçen Napoléon, her dönem popüler tarihin ilgi alanı oldu. Filmler, kitaplar yapıldı. Bu sayıda Atlas Tarih’de Fransa İmparatoru'nu kapağına taşıyor. Napoléon hakkında en kapsamlı biyografilerden birine imza atan tarihçi Andrew Roberts'la, Korsika'dan Fransa tahtına yolculuğun dönüm noktalarını konuştuk. Askeri zaferler, yenilgiler, reformlar, büyük hatalar onun hayatının bir parçasıydı. Napoléon'un 1798'de çıktığı Mısır seferi, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki 250 yıllık dengenin bozulmasına yol açmıştı. İlber Ortaylı, Osmanlı-Fransız ilişkilerini Atlas Tarih'e anlattı. Bu sayıda, tarihin bir diğer önemli liderine de yer veriyoruz. 21 Ocak 2024, Ekim Devrimi'nin lideri Lenin'in 100. ölüm yıldönümü Tanju Akad, seveni de nefret edeni de çok olan devrimci liderin portresini kaleme aldı. Pelin Batu, Tahran'dan İsfahan ve Şiraz'a Pers diyarına yolculuğa çıkarıyor bizi. Şairler, seyyahlar, kutsal mekânların hikâyeleriyle yanı başımızdaki İran'ın zengin tarihine ışık tutuyor.
Atlas Tarih - Sayı 83 (Ocak - Şubat 2024)
Atlas Tarih - Sayı 83 (Ocak - Şubat 2024)Atlas Tarih Dergisi · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202414 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Tesla hakkında bilim dünyasında farklı görüşler olduğunu belirtmek gerek. Kimileri Tesla'yı modern dünyada kullandığımız pek çok buluşun doğrudan ya da dolaylı mucidi olarak görürken kimileri de Tesla'nın gerçekten de önemli bir bilim insanı olduğunu fakat abartıldığını öne sürüyor. Bu konudaki tartışmalar pek bitecek gibi değil doğrusu. Tesla, büyük ilgi çeken gösterilerinden birini 1898 yılında New York'ta gerçekleştirdi ve bu gösteride uzaktan kumandalı bir tekne sergiledi. Tekne, radyo dalgaları kullanılarak kontrol ediliyordu ve Tesla uzaktan kumanda ile teknenin dönmesini, hızını artırmasını, yavaşlatmasını ve yönünü değiştirmesini sağladı. Düşünün ki telefon icat edileli henüz sadece 18 yıl olmuştu ve Tesla tamamen kablosuz bir teknolojiyi çalışır halde sunuyor- du. 19. yüzyılda yapılan böyle bir gösteri sizce de muhteşem değil mi? Diğer yandan Tesla, Einstein'ın Görelilik Kuramı'na da ciddi eleştiriler yöneltmişti. E=mc² formülünün eksik olduğunu ve evreni anlama konusun da bizi yanlış yönlendireceğini iddia eden Tesla'ya göre madde ve enerj evrendeki yegâne gerçeklikler değildi. Tesla, evrenin daha fazlası olduğun ve Einstein'ın teorisinin bu gerçeği göz ardı ettiğine inanıyordu. Büyük mu cit bu iddialarla belki karanlık madde ve karanlık enerjiyi belki de henü bilmediğimiz başka kuvvetleri kastediyordu. Bunu hiçbir zaman bilemeye ceğiz. Fakat günümüzde Einstein'ın evreni anlama konusundaki nerede se her çabada bir şekilde imzası olduğu konusunda bilim dünyası hemfikir
Popular Science Türkiye - 140 (Ocak-Şubat)
Popular Science Türkiye - 140 (Ocak-Şubat)Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 014 okunma
98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çevresel farkındalığımızın bileşenleri
Duyu organlarımız sayesinde çevremizle iletişim kurabiliyoruz, çevremizin ve kendimizin farkına varıyoruz. Benlik duygumuzun zaman içinde şekillenmesi de büyük ölçüde duyu organlarımızla ilgili. Çoğu kişi gözlerimizle gördüğümüzü ya da kulaklarımızla duyduğumuzu sanır. Aslında bu kısmen doğrudur zira bu noktada önemli bir noktayı atlamamak gerekli: Duyu organlarımızdan gelen bilgiler beyinde işlenerek kullanıma sunulur. Beynin bu verileri nasıl değerlendireceği belli şablonlara bağlı olsa da kişisel deneyimlerimiz başta olmak üzere pek çok başka kriter de bu esnada devreye girer. Dolayısıyla duyu organlarımızı birer alıcı gibi düşünebiliriz; sözgelimi gözlerimiz web kamerası, kulaklarımız da mikrofon olsun, Beynimiz de ana bilgisayar olarak tüm algılama sürecinin merkezindedir aslında. Daha da ilginci duyu organlarımız ve beynimiz arasındaki bu trafiğe ek olarak duyu organlarımız birbiriyle de etkileşim halindedir. Bir duyu diğerinin etkisini artırabilir, baskılayabilir ya da genel olarak değiştirir. Örneğin, yemek yerken koku ve tat alma duyularımız birlikte çalışır; ancak burnumuz tıkandığında tat alma duyumuz zayıflar ya da gözlerimizi kapattığımızda dokunma duyumuz daha hassaslaşır. 5 duyumuzu ve daha fazlasını anlattıldığı harika bir yazı var bu sayıda.
How İt Works Türkiye - Sayı 51
How İt Works Türkiye - Sayı 51How It Works Türkiye · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202414 okunma
98 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
İnsan güneydeki kıtayı binlerce yıldır hayal ediyor. Antik Yunan’da dünyanın dengelenmesi, için güneyinde de, tıpkı buzlarla kaplı bölge gibi bir yer olması gerektiği varsayılmıştı. Kuzey kutbuna "Arktos" "büyük ayı küçük ayı anlamında " )Güney Kutbu'na da "Ant Arktos"yani "ayı karşısı" demişlerdi. Yedinci yüzyılda gerçekte ne olduğunu ve beyaz kıtayı aslında ilk kimin gördüğünü belki de hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Ama beyaz güneye tutkulu belli ki hiç . Yeni yılın bu ilk sayısında , insanın bu eski merakının peşinde, yeryüzünün hâlâ kimseye ait olmayan son toprak parçasında, ütopik Antarktika'dayız. İyi yıllar, iyi okumalar.
Atlas - Sayı 367
Atlas - Sayı 367Atlas Dergisi · Doğan Burda Yayıncılık · 20249 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Ülkemizdeki araştırma altyapı merkezlerini tanıtan yazı dizisi bu ay Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile devam ediyor. Özlem Ak ise uzun COVID’in nedenlerine ilişkin yapılan araştırmaların sonuçlarını bizlere aktarıyor. Bir diğer yazısında da insan hücrelerinden yapılan minik robotların hasarlı dokuları nasıl iyileştirdiğinden bahsediyor.
Bilim ve Teknik - Sayı 674 (Ocak 2024)
Bilim ve Teknik - Sayı 674 (Ocak 2024)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 202484 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitap adını son öyküsünden alıyor. Genel itibari ile Yekta Kopan tarzını tüm hikayelerde görüyoruz. Üç Korner Bir Penaltı ve Newton'un Üçüncü Yasası hikayeleri o kadar güzeldi ki kitabı toparlamaya yetmiş fazlasıyla. İlk okunabilecek kitapları arasında yer alabilir. Eski yıllarda yazmış olduğu kitapların vurucu etkisinin daha düşük olduğunu düşünüyorum. Kısaca hikayelere göz atalım. 1-Şey : Hayatının iplerini hep başkalarına vermiş ezik bir adamın içindeyiz, öykü güzel ilerliyor fakat bundan başka bir katkısı yok. 2- Afrika'dan Çok Güzel Hayvanlar Geldi : Ailesinin yanında yaşamaktan dolayı keyif alan (almak zorunda kalan) yine nispeten ezik bir adamın psikolojisindeyiz. İki hikaye üst üste gelince bunalıyor insan biraz. 3- Üç Korner Bir Penaltı : Samimi bir öykü, sokak diliyle yazıldığı için hoşuma gitti. 4- Newton'un Üçüncü Yasası : En güzel hikaye kitaptaki. Bir kaza ile birleşen hayatlar. Hepsi de ayrı ayrı roman olabilir. Gündelik durumları etkileyici biçimde anlatabilmiş. 5- Joker: Kısa ve güzel bir hikaye. Hayallerin gerçeğin önüne geçtiği zamanlar. 6- Er Ryan'ı Kurtarmak : Vatansever birisi iseniz, dokunaklı gelecektir. Kore Savaşına ilişkin çok iyi bağlanmış bir hikaye. 7- Yedi Derste Vicdan Muhasebesi : Konu güzel, güzel düşünülmüş olmasına rağmen işlenişi nedeniyle ortalama kalmış bir hikaye bana göre.
Yedi Derste Vicdan Muhasebesi
Yedi Derste Vicdan MuhasebesiYekta Kopan · Can Yayınları · 201292 okunma
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Diyanet Aile Dergisi aralık sayısında penceresini yaşadığımız an olan İbnü'l vakt’e açtık. Sema Bayar, “Zamanda Bir Nokta: An” yazısında zamanın idrakinde olanların yaşanılan anı en iyi şekilde değerlendirebileceklerini ifade etti; her dakikalarını Yüce Yaradan’ın rızasına uygun yaşayanların, kendilerini geçmişe hapsetmeden, ideal bir gelecek hayaliyle de şimdiyi hüsrana uğratmadan atiyi inşa edebileceklerine vurgu yaptı. Ahmet Edip Başaran, “Müslüman Saatine Ne oldu?” yazısıyla dosyamıza katkıda bulundu: “Zamanın içinde kaybolmak, bir ‘Allah fikri’nden yoksun olmakla ilgilidir. İman evet her zaman bir imkândır ama bunu bir eyleme dönüştürecek ruh, şuur sahibi olmaktan geçer. Hâl böyleyken zamanın içinde kaybolmamak için öncelikle bir zaman bilincine sahip olmak gerek. Bu bilinci besleyen, doyuran ana kaynak bizzat İslam’ın vakit bilincidir”. Mustafa Irmaklı, Enbiya suresi 1. ayet-i kerime ışığında çağımızda israfın zirvesi hâline gelen zamana karşı hoyratlığın en esaslı çarelerinden birinin, ölümü tefekkür ederek ahirette zaman nimetinden hesaba çekileceği hakikatinin unutulmaması olduğuna dikkat çekti. Hadislerle Aile köşemizde Dr. Hale Şahin, “Henüz Vaktimiz Varken” yazısıyla, geri dönülmez yola girmemişken yapacağımız en akıllıca şeyin, nefsimizi sık sık hesaba çekmek, kıyamet günü muhatabı olacağımız soruları zihnimizden hiç çıkarmamak olduğuna işaret etti.
Diyanet Aile - Sayı 60 (Aralık 2023)
Diyanet Aile - Sayı 60 (Aralık 2023)Diyanet Aile Dergisi · 20234 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
İslam düşüncesi, kesintisiz büyük bir birikimin harmanlanarak çoğaldığı, derinleştiği, yükseldiği tarihî bir tecrübe arz eder. Bu tecrübenin satır başları diyebileceğimiz önemli isimler vardır. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî işte bu satır başı isimlerden birisi olarak hem coğrafyamızın hem medeniyetimizin müstesna şahsiyetlerinden biridir. Onun İslam düşüncesine getirdiği derinlik, aşıladığı hikmet perspektifi sonraki yüzyıllarda da fonksiyonunu kaybetmeden sürdürmüş, modern dönem de dâhil olmak üzere değerini korumuştur. Cumhurbaşkanlığı tarafından Hz. Mevlânâ’yı vuslatının 750. yıl dönümünde anmak amacıyla 2023 yılı “Mevlânâ Yılı” olarak kabul edilmişti. Diyanet Dergisi bir süredir yılın son sayılarında medeniyetimizin bu gözde isimlerini dosya olarak ele almakta; onların önemini, anlamını, mirasını bugünün insanına aktarmaya gayret etmektedir. Bu vesileyle bizler de İslam düşünce hayatına yepyeni bir soluk kazandıran, ilim meclislerini hikmetle ve ahlakla donatan Mevlânâ’yı bu sayımızda dosya konusu olarak misafir ettik. Şüphesiz bugün bütün dünyanın onun hayatından, sözlerinden öğreneceği çok şey var. Bu ayki dosyamıza, Prof. Dr. Reşat Öngören, “Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî: Hayatı, Eserleri ve Görüşleri”; Prof. Dr. Emine Yeniterzi, “Mesnevi’ye Güncel Bir Bakış: İnsani Değerler”, Dr. Hacer Çetin, “Hikmet Denizi Mevlânâ’da Temel Kavramlar”; Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Hz. Mevlânâ Bugün Bize Ne Söyler?” başlıklı yazılarıyla katkıda bulundular.
Diyanet Dergisi - Sayı 396 (Aralık 2023)
Diyanet Dergisi - Sayı 396 (Aralık 2023)Diyanet Dergisi · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 20236 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Küçük havada uçuşan fikirler, birer birer yapraklara yapışıp toprağa düşmüş gibiler… her sayfa ayrı bir deneme… ayrı bir yaprak…. Ayrı bir hikayecik… gerçi öykü kitaplarını daha çok seviyorum. Kesmiyor beni denemeler… ama bu da olur… öyle güzel bir kalpten dökülmüş ki…
Kara Kedinin Gölgesi
Kara Kedinin GölgesiYekta Kopan · Can Yayınları · 2012209 okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Kitabı
1k Bursa Okuma Grubu
1k Bursa Okuma Grubu
‘nun okuma etkinliği vesilesiyle okudum. Okuma etkinliği için çok güzel bir kitap. Kitap her ne kadar bir çocuk kitabı gibi gözükse de tıpkı küçük prens‘in salt bir çocuk kitabı olmaması gibi bu kitap da sadece çocuklara yönelik olarak yazılmamış. Kitabı okurken kendinizden, ailenizden, yazardan ve hatta çevrenizdeki diğer canlılardan birer parça görüyorsunuz. Hep bir söz vardır ya senin çerçeven belli diye; mesele gerçekten de sınırlarının ne olduğu değil çerçeveye hangi resmi koyduğun imiş. Hepimiz farklı ailelerde doğduk, farklı kültürlerle harmanlandık. ama bizi öne çıkaran hep sınırlarımızı nasıl zorladığımız oldu. Kendi halinde olan, elindekiyle yetinenler unutulup gittiler. kimileri de küçük kara balık gibi farklı maceralara atıldı ve hep akıllarda kaldı...
Küçük Kara Balık
Küçük Kara BalıkSamed Behrengi · Can Yayınları · 202331bin okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Evreni günün birinde tıpkı gezegenimizi keşfettiğimiz gibi bizzat yakından görerek keşfedebilecek teknolojiye ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Fakat ışık husnı akla ilk geldiği şekliyle roketlerle geçemeyeceğimiz aşıkar. Muhtemelen bunun için şu anda tam olarak bilmediğimiz çok farklı bir yol bulacağız. Fakat bunun olması için birkaç yüz yıl değil belki birkaç bin yıl geçmesi gerekecek. Peki insanlık kendini yok etmeden o kadar gelişmeyi başarırsa sizce işık hızını şu anda okumakta olduğumuz dergide yer alan yollardan biriyle mi yoksa tamamen yeni bir yolla mı geçecek dersiniz
All About Space - Sayı 25 - 2023/06
All About Space - Sayı 25 - 2023/06All About Space · Doğan Burda Dergi · 202312 okunma
1.558 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.