Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Her gün, seni bir sonraki güne itekliyor, oysa sen o günü gerçek anlamda yaşamasını bilmiyorsun.
Sayfa 113 - Can yayınları, çeviri: Aysel Bora
Türk'ü de Romalısı da aynı, güç sahipleri bizi aşağılıyor.
Sayfa 112 - Can yayınları, çeviri: Aysel Bora
Reklam
Bizler sürülmüş, ölmeye mahkûm edilmiş halklarız.
Sayfa 11 - Can yayınları, çeviri: Aysel Bora
Onlar çocuk; savaşları ve kralları, atları, şeytanları ve melekleri anlat onlara ama aşk ve benzeri şeyleri anlatmayı da unutma.
Sayfa 9 - Can yayınları, çeviri: Aysel Bora
160 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
‘Il Divino”, Floransa Cumhuriyeti’nin kahramanı Michelangelo, San Pietro Bazilikası’nın yapımı sırasında Papa II Julius ile tartışır. Papa kendisine vaat ettiği parayı bir türlü vermez. Gururlu bir sanatçı olan Michelangelo kendisini kıskandığını düşündüğü Bramante ve Rafaello’ya da öfkelidir. Tam bu sırada İstanbul Sultanı II. Bayezid’den ilginç bir davet alır. Bu davetin amacı İstanbul ile Pera arasında bir köprü inşaatı için gelip şehri görmesini istemesidir. Daha önce Leonardo da Vinci’nin projesinin reddedilmiş olması, bu teklifi daha cazip hale getirir. Sultan ile arası kötü olan Papa’dan intikam alma fikri de karar vermesinde etkili olacaktır. Floransa’dan başlayan yolculuğu Sarayburnu’nda son bulurken karşısında büyüleyici bir şehir bulur. Günlerce bu şehri adım adım gezer. Keşif sırasında yanında Piriştineli şair Mesihi de olacaktır. Onun dostluğu ile şehrin gizemli, mistik yönleriyle karşılaşır. Boğazın suları, Ayasofya’nın ihtişamı, şehrin sokakları, insanları, mimarisi ile derinden etkilenir. Davut kadar, Pieta kadar zarif bir eser ortaya çıkarmak ister. Serenissima’ya benzettiği şehir, onun sonraki eserlerine ilham kaynağı olacaktır. Kurguda Michelangelo’nun hayatının kısa ama önemli bir kesiti olan İstanbul ziyaretinde zihnine kazınan imgeler, iki düşman olan Papa ve Sultan arasında karar vermenin zorluğu, tamamen yabancı ve önyargılı olduğu bir din ve kültüre dair gözlemleri anlatılıyor romanda. Anlatıcı bazen değişiyor. Bazen de Michelangelo’nun kardeşiyle olan yazışmaları çıkıyor karşımıza. Michelangelo’nun iç dünyası ve dönemin İstanbul’unun resmedildiği başarılı bir anlatım var.
Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara
Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat OnlaraMathias Enard · Can Yayınları · 2011227 okunma
Michelangelo'nun eserleri, resimde de mimaride de İstanbul'a çok şey borçlu olacak. Bakışı şehir ve başkalık karşısında çok farklılaşacak; manzaralar, renkler, biçimler hayatının geri kalanında çalışmalarının içine nüfuz edecek. San Pietro'nun kubbesi Ayasofya ve Bayezid Camii'nden esinlenmiştir; Medici Kütüphanesi ise Manuel'le sık sık gittiği Bayezid Kütüphanesi'nden; Medici Şapeli'ndeki heykeller, hatta II. Julius için yaptığı Musa heykeli İstanbul'da rastladığı davranış ve insanlardan izler taşır.
Reklam
Ben karanlıkta bir sesim sadece, şafakla beraber kaybolacağım.
Sen aşk kadar yüce olmayı bilemedin Ve şahin gibi uzandığın yerdeki avı almasını. Av senindi sen onu elinden kaçırdın. Aşıklar sevgilinin zayıfladığını görünce zalimleşir.
Zira kendinden olmayan her şeyi yok saymak, görmemek, yabancıyı imha etmek atalardan kalma bir melekedir.
234 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.