Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Serhan KONUKLUK

Serhan KONUKLUK
@serhan_kk
Kaydolduğum tarihten itibaren okuduklarımı takip edip, arşivlemek için.
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Tıkanma
TıkanmaChuck Palahniuk
7.9/10 · 2.835 okunma
Reklam

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bizim yaratıcılarımıza karşı çıkacak gücümüz var. Biz, dünya üzerinde yalnızca biz, bencil eşleyicilerin tiranlığına karşı isyan edebiliriz."
Birçok yavru kuş, yuvalarında anneleri tarafından beslenir. Hepsi de ağızlarını açıp ciklerler; annede içlerinden birinin açık ağzına bir solucan ya da bir lokma yiyecek bırakır. İdealde, her yavrunun ne kadar yüksek sesle ciyakladığı ne kadar aç olduğuna bağlıdır. Böylece, anne her zaman en fazla ciyaklayana yiyecek verdiği sürece, herkes kendi payına düşeni almış olur; yavru yeterince yediğinde fazla ciyaklamayacaktır. En azından olabilecek en iyi durumda böyle olacaktır; içlerinden biri hile yapmadıkça... Ancak, bencil gen kuramımızın ışığında, ne kadar aç oldukları konusunda bireylerin hile yapmalarını,yalan söylemelerini beklemeliyiz. Ciyaklama gittikçe yükselecektir, hem de gereksiz yere; çünkü hepsi de yüksek sesle bağırarak yalan söylerse, bu yüksek ciyaklama norm haline gelecek ve yalan olma niteliğini yitirecektir. Bununla birlikte, seslerini azaltamazlar, çünkü ciyaklamasını azaltan ilk birey daha az beslenerek hemen cezalandırılacak ve büyük olasılıkla ölecektir. Yine de, kuş yavrularının ciyaklamaları sonsuza kadar yükselmiyor, çünkü başka unsurlar var. Örneğin, yüksek ses avcı hayvanları çekiyor ve yavrular fazla enerji harcıyor.
Reklam
"Programcının asıl rolü biraz da oğluna satranç oynamasını öğreten babanın yaklaşımını andırır. Bilgisayara oyunun temel hamlelerini, olası her başlangıç pozisyonu için değil de, daha ekonomik biçimde ifade edilmiş kurallarla "söyler". Programcı, alışılagelmiş dili kullanarak, "fil çapraz hareket eder" demez; buna eşdeğer bir matematiksel ifade kullanılır. Şöyle bir şey: "Filin yeni koordinatları, eski koordinatlara hem eski x koordinatına hem de eski y koordinatına- aynı işaretli olmasa bile aynı rakamdaki sabit bir sayıyı ekleyerek elde edilir."Bundan başka, aynı matematiksel ya da mantıksal dille yazılmış olarak, birtakım "öneriler" programlayabilir. Bunlar, bizim terimlerimizle "şahımı savunmasız bırakma!" türünden ipuçları ya da at ile "çatal atma" gibi yararlı hileler olabilir. Bunun ayrıntıları oldukça ilginç, ancak bizi konumuzdan uzaklaştıracağa benziyor. Önemli olan nokta şu: Satranç oynarken, bilgisayar kendi başınadır ve ustasından hiçbir yardım görmez. Programcının yapabileceği, bilgisayarı, özel bilgiler listesi ile strateji ve tekniğe ilişkin ipuçları arasında doğru dengeyi kurarak, önceden mümkün olan en iyi biçimde hazırlamaktır."
159 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Her Bilimseverin Okuması Gereken Bir Kitap
Ceviz Kabuğundaki Evren, hepimize hitap etmek üzere yazılmış bir eser. Formüller ve yalnızca matematikçilerin ya da bilim adamlarının anlayacağı ifadeler ile doldurulmamış, tam aksine olabildiğince sadeleştirilmiş bir anlatıma sahip. Bir şeyi sade olması asla niteliksiz olduğu anlamına gelmiyor. Sade olması bu konuda bir endişe yaratmamalı. Zaten Stephen Hawking'in yazdığı bir eserden söz ediyoruz.. Bu konuyla ilgili C programlama dilinin babası Dennis Ritchie'nin çok sevdiğim bir sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum: "Unix çok basit bir sistemdir ama onun basitliğini anlamak için bir dahi olmanız gerekir." Ritchie aynı zamanda Unix işletim sisteminin de geliştiricisidir. Kitaba geri dönecek olursak, mutlaka değinmem gereken bir konu da: Kitaptaki görseller. Müthişler. Anlatılanlardan arda kalan boşlukları tam olarak doldurmak üzere dizayn edilmişler. Biraz da kişisel çabayla (bilimsel kavramların ve söz konusu teorilerin araştırılmasından söz ediyorum), bu kitap hiç de anlaşılmayacak bir eser değil. Keyifli okumalar.
Ceviz Kabuğundaki Evren
Ceviz Kabuğundaki EvrenStephen W. Hawking · Alfa Basım Yayım Dağıtım · 2013544 okunma
57 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.