Gen Bencildir

Richard Dawkins

Puan vermedi
PDF'den okunucak bi kitap değilmiş. Okuduğum kadarıyla her satırı ayrı bir kitaba ve konuya açılıyor. Seni almamı beklemek zorundasın sevgili kitap. Okuyacak olanlara keyifli okumalar.
1000k
2022 120. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2022 20:15
Uzun süredir okumayı düşündüğüm ve uzun bi zaman diliminde nihayet okuyup bitirdiğim bi kitap oldu. Adından da anlaşılacağı gibi genlerle başlayan konumuz evrim teorisine kadar gidiyor. Yazar tam bir Darwin hayranı ve onun fikirlerini sonuna dek savunuyor. Doğal seçilim nedir, ayrıntılı bi şekilde örneklerle somutlaştırarak anlatıyor. Anlatımının sadeliği kitabı daha okunur kılıyor. Bencillik kavramına gelince bireysel bencillikten ve özveriden yola çıkar fakat bu kavramları türün tamamına genellemez. Zaten kitabın iddiası da budur evet genlerimizde bencillik, fedakarlık gibi özellikler taşırız fakat bütün canlılar için bunu kabul edemeyiz. Zira sadece insan soyu için değil evrim teorisinden ötürü bütün canlı organizmaları da kapsayan bir iddia bu. Kitabı araştırma seven, makale türü okuyan herkese tavsiye ederim.
2021 39. kitabı
Bu ay ilk okuduğum kitap Richard Dawkins'in Gen Bencildir kitabıydı. Yazar kitapta genlerin canlılar üzerindeki etkisinden, her canlının yaşamını sürdürmek için verdiği çabadan, bu genlerin kuşaklar arası geçiş yapıp yapmadığından bahsediyor. Dawkins'e göre canlılar yaşamkalım makineleridir ve her canlı kendi türüyle bağdaştırılır. Kitabın içindeki bölümler şunlar: * İnsanlar Neden Var? * Eşleyiciler * Ölümsüz Sarmallar * Gen Makinesi * Saldırganlık: Bencil Makine ve Kararlılık * Genellik * Aile Planlaması * Nesil Savaşları * Eşey Savaşları * Özveri * Memler: Yeni Eşleyiciler Yazar kitabın girişinde konuyu herkesin anlayacağı bir dille anlatacağını söylese de bence dili oldukça terimsel ağırlıklıydı.
Gen Bencildir
2021 36. kitabı
Ölümlü bir bedenin içinde yaşamasına inat, ölümsüzlüğe uzanan yolu keşfetmek. Bı de bu kitabı okuduktan sonra sorgulayalim hayatı. Bana uzanan yolculuğuna minnettar olduğum bir kitap oldu.
Bilim
Puan vermedi·352 syf.·
2017 1. kitabı
Ünlü evrim biyoloğu olan Dawkins eseriiyle evrimi grup seçilimle değil, canlılar üzerinde yaşamlarını devam ettiren “yaşamkalım makineleri” olarak tanımladığı bencil genlerin belirlediği tezini açıklamaktadır. Bilime yabancı olan okuyucu, konunun uzmanı okuyucu ve bilimle ilgisi olmayan okuyuculuktan uzmanlığa geçmekte olan bir öğrenciyi olmak üzere üç düşsel okuyucu için yazılmış olduğunu belirttiği kitap kanımca bilime yabancı olan okuyucuyu zorlayabileceğini düşünmekteyim. Saldırgan davranış evrimi, kan bağı kurumu ve pek çok konulara eşsiz bir benzetme yetisi olan Dawkins sayesinde okurun zihninde ışık yakılması kaçınılmaz olacaktır. Yazar eseri yazarken okuyucunun eleştirilerini önceden görerek elinden geldiğince güzel açıklayarak esere devam etmiştir. Gen bencilliği olarak adlandırdığı sav anlaşıldığında daha önce bilenen bilgileri çürütülebileceğini ortaya koyması açısından oldukça önemli bir hale gelmektedir. Kitabın TÜBİTAK, yeni olan Kuzey Yayınları ile İngilizce yazılmış olan baskılarını da okumuş olduğumdan dolayı İngilizce bilenlerin tereddütsüz İngilizce baskısını okumalarını tavsiye ederim. Kitabın adı Bencil Gen olmadığından daha başında hatalı çevrilmiştir.
Din
Bana Genini Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim
2020 14. kitabı
Okunma: 29 Şubat 2020 01:49
Biyoloji dersleri sıkıcıydı ya da bize yaşımıza uygun anlatılmadı o yüzden bu yaştan sonra en baştan başlamak zorunda kaldık :) Gen genetik konusu son yılların en popüler konularından. Bu konularda uzman olan yazarımızın henüz ilk kitabını okudum, diğerlerini pek yakında okumayı düşünüyorum. Bu kitabında kendi teorisini anlatmaya çalışmış ama açıkçası ben ikna olmadım. Çünkü tam olarak nedeni izah edememiş gibi geldi bana tümevarmak yerine birkaç farklı tür üzerinden ispata gitmeye çalışmış. Elbette konunun uzmanı değilim belki de söyledikleri bilimsel olarak artık kabul edilmiştir. Bu tür kitapların şöyle bir olumsuz yönü var, kitap içinde yaşadığımız tarihten 10-15 yıl önce yazılmış ise o bilgilerin yeni bulgular ile artık geçerli olmadığını öğrenebiliriz. O yüzden günceli takip etmek daha sağlıklı sonuçlar verir. İlgimi çeken alıntıları ekleyeyim. Sanki özet gibi ama olsun kenarda dursun. Evrimdeki önemli noktanın, bireyin (veya genin) iyiliği değil de, türün (veya grubun) iyiliği olduğunu varsaymak gibi bir yanılgıya düştüler” “Doğal seçilimin nasıl işlediğine göz attığımızda, doğal seçilimle evrimleşen herhangi bir şeyin bencil olması gerekiyormuş gibidir. Bu yüzden de, gidip babunların, insanların ve diğer canlıların davranışlarına bakarsak, bencil olduklarını görürüz.” evrim geleceğe bakmaz. “İşte önemli noktaya geldik. Bir genetik birim ne kadar kısaysa, nesiller boyunca yaşama olasılığı o kadar fazladır. Özellikle de, çaprazlama yoluyla bölünme olasılığı da o kadar az olacaktır.” “Genin parçacık özelliğinin bir başka yönü de, ihtiyarlamayışıdır; milyon yaşına geldiğinde ölme olasılığı 100 yaşındakinden fazla değildir. Nesiller boyunca bir bedenden diğerine atlar, kendi amaçları doğrultusunda ve kendi yöntemleri ile bu bedenleri yönlendirir, birbiri peşi
Bilim
2020 5. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 16:07
Kitap elimde bir ay süründü diyebilirim. Kitaba başlarken beklentim çok yüksekti ama maalesef hayal kırıklığı yaşadım. Öncelikle anlatılmak istenen çok dolambaçlı verilmiş. Okuyucunun kavramları anlayabilmesi için benzetmeler yapılmış çoğu zaman ancak bu durum bence kitabı daha karmaşık hale getirmiş. Yer yer ‘ben bunları zaten biliyorum.’ dediğim kısımlar vardı ve kitabın bu kısımlarında çok sıkıldım. Ama neyse ki inat edip bitirdim.
2021 91. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2021 11:17
Gen Bencildir & Richard Dawkins + ● Yaklaşık 20 yıl önce okuduğum (Kitap arkasındaki fiyat etiketinden belli olmakta ) ve okurken hayran kaldığım bir kitaptı. Şimdi tekrar okuma yaptım. Kitabın insanın yaşama dair bakış açısını farklılaştırma gibi genel bir özelliği var. Biyoloji, evrim ve doğanın harmanlanarak bize yaşamı öğrettiği ufuk açıcı bir kitap. Richard Dawkins'in canlı dünyasından bizlere verdiği örneklerle yaşamda kalma konusunda nasıl da makineye dönüştüğümüzü anlıyoruz. + Bilimsel bir kitap gibi görünse de aslında çok açıklayıcı, akıcı ve gerçekçi yapıt olduğu kesin. İçinde hayata dair felsefik, psikolojik ve doğal betimlemeler mevcut. O halde hadi okuyun. + #genbencildir #richarddawkins #tübitakyayınları #bookstagram #book #okudumbitti #kitap #kitaptavsiyesi #kitapönerisi
Gen BencildirRichard Dawkins · Tübitak Yayınları · 02,069 okunma
Evrim ve genetik üzerine özgün bir bakış
2022 3. kitabı
yazar ile tanışma kitabımdır . daha önceden konu ile ilgili okuma yapmama rağmen yazarın kitapta oluşturduğu kendi teorileri bayağı ilginç . özellikle evrimin makro boyutlardaki gözle görülür sonuçları dışında , evrimin dna üzerinde ve hatta dna'dan öncede başka bir yapı taşımız olduğu fikri gibi düşünceleri çok ilgi çekici ve beyin açıcı diyebilirim . Anlatımı ; popüler bilim yazıları ( benim gibi faniler için) tarzı için bayağı anlaşılır olsada yazar bazı bölümlerde kendini kaptırıp bayağı ince hesaplı örneklemlere girişiyor ki bu sizi kitaptan soğutmasın . Kitap genetik üzerine fikirlein dışında gözle görülebilen evrim ile ilgili bayağı örnekler ile dolu . Kesinlikle tavsiye ederim .
Araştırma-İnceleme
Evrim Teorisine Gen Merkezli Bakış
2025 54. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 16:35
Richard Dawkins'in 1976 tarihli çığır açan eseri "Gen Bencildir" (The Selfish Gene), evrim teorisine bambaşka ve sarsıcı bir bakış açısı getiriyor. Kitap, evrimin temel birimi olarak bireyi veya türü değil, genleri merkeze almış. Dawkins'e göre bizler, yani organizmalar, genlerin kendilerini kopyalamak ve gelecek kuşaklara aktarmak için kullandıkları "hayatta kalma makineleriyiz." Bu kavramı çok sevdim. Kitabın İngilizce aslındaki hali ise şöyle, "yaşamkalım makineleri"... Kitap, organizmalardaki fedakarlık ve bencillik gibi davranışların bile nihayetinde genlerin kendi "bencil" çıkarlarından, yani çoğalma ve kalıcılık arayışından kaynaklandığını, soydaş seçilimi, saldırganlık ve eşey farklılıkları gibi konuları bu gen merkezli bakış açısıyla açıklıyor. Popüler bilim türü olan bu eser, sade ve çarpıcı anlatımı, düşündürücü örnekleri ile biyolojiye yabancı okuyucunun bile anlayabileceği bir dilde yazılmış. Kitapta ayrıca, kültürel evrimin birimi olarak tanımladığı "mem" kavramını ortaya atarak sosyal bilimler üzerinde de derin etkiler bırakmıştır. Bu kitaptan sonra Edgerton'un "Hasta Toplumlar" kitabını okumak çok şey kazandıracaktır. Ne yazık ki ben bu kazancın birazından mahrum kaldım çünkü daha önce Hasta Toplumlar kitabını okumuştum... "Gen Bencildir", bilimsel bir savunu olmanın ötesinde, okuyucuyu yaşamın temelindeki mekanizmalar üzerine düşünmeye ve kabul görmüş görüşleri sorgulamaya iten, güncelliğini koruyan bir klasiktir. Evrimsel biyolojiye ve belki sosyobiyolojiye ilgi duyan herkesin okuması gereken, ufuk açıcı bir başyapıt.

Richard DawkinsYazar · 23 kitap
Clinton Richard Dawkin, Britanyalı etolog, evrimci biyolog ve yazardır. Oxford Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında onun için Charles Simonyi tarafından oluşturulmuş Simonyi Professorship for the Public Understanding of Science kürsüsünde 2008 yılında emekli oluncaya kadar görev yapmıştır. Dawkins ateist ve hümanisttir, British Humanist Association Başkan Yardımcılığını yürütmektedir. Evrenin oluşumuna dair yaradılışçı inanışlara karşı çıkışıyla bilinir. Çok sayıda popüler bilim kitabı yazmış, televizyon ve radyo programları yapmıştır. Kitapları 31 dile çevrilmiş ve milyonlarca satmıştır. Dawkins 1976 yılında yayınlanan Gen Bencildir adlı eseriyle gündeme gelmiştir. Eserde genlere dayanan evrim merkeze alınmış ve mem adında bir terim ortaya atılmıştır. 1982 yılında kaleme aldığı The Extended Phenotype adlı eserde evrimsel biyolojiye katkıda bulunarak genlerdeki fenotip etkisine bağlı değişmelerin sadece organizmanın gövdesiyle sınırlı kalmadığını, diğer organizmayı ve çevreyi değiştirdiğini belirtmiştir.