Kör Saatçi

Richard Dawkins

Evrim mi? Yaratılış mı?
2024 14. kitabı
Richard Dawkins, Kör Saatçi kitabında evrimsel biyoloji ve tüm süreçlerini sade bir dille tüm detaylarıyla anlatmıştır. Ne yazık ki Tübitak tarafından yasaklanmış bir kitaptır. Ülkemizde bilime verilen değeri görmek açısından güzel bir örnektir. Bu yasaktan dolayı okumak daha çok motive etti beni... Dawkins bu kitabında evrenin tasarlanarak yaratılmadığını söylüyor. Eğer evrende bir saatçinin varlığı söz konusuysa, bu saatçi kör bir saatçidir diyor. Bu kitabı daha iyi anlayabilmek için yazarın Gen Bencildir kitabını da okumanızı tavsiye ederim. Dünyadaki teknolojinin ilerlemesi Bilimle oluyor, o yüzden bilimsel konulara Dini çerçevede bakıldığı kadar hatta daha fazla Bilimsel çerçevede de bakmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Bir diğer konu ise günlük hayatımızda kullandığımız telefondan otomobile kadar tüm yüksek teknoloji ürünleri koşulsuz şekilde konforumuz için Batıdan alırken yine onların bilim adamlarının uzun süreli deneyler sonucunda bulduğu teorileri (evrim, big bang...) hiç irdelemeden reddetmemiz çelişkili geliyor. Kur'an'da da defalarca yazıldığı gibi "Oku!" malıyız, okumadan hatta hiç düşünmeden bir şeye inanmak ya da inanmamak mantığa uygun olmuyor. İki olasılık var Tanrı vardır ya da yoktur. Hiç bir beyin Tanrının varlığını ya da yokluğunu kanıtlayamaz. Felsefik olarak mutlak olan hiç bir şey yoktur yaşadığımız evrende her şey izafidir. O yüzden karar verebilmek için iki yolumuz var: Ya Bilimsel araştırmalar yaparak sonrasında felsefik yorumumuzla bir karar vereceğiz ya da kolaya kaçıp "Bizim kitabımızda Allah insanı toprak ve su karışımı olan çamurdan yarattı." diyip kenara çekileceğiz. Benim düşüncem Tanrı bizi evrim teorisine göre çamurdan yarattı.
2016 31. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2016 15:11
Böylesi derin ve kapsamlı bir kitabın Tübitak tarafından yasaklanmış olması içler acısı bir durum. Yasaklanma sebebi olarak, Dawkins'in yaratılışçıları rahatsız edici bir üslup kullanmış olabileceğini düşünmüştüm ancak okuyup gördüm ki, Kör Saatçi, bu düşüncenin yanından bile geçmiyor. Büyük oranda Darwinciliği, Lamarckçılığı, seçilimi, evrimi ve evrimle ilişkili diğer konuları ele alıyor. Bunları açıklarken de örneklemeler ve benzetmeler aracılığı ile anlatımı kolaylaştırıyor Dawkins. Dil uzatma, sataşma, hakaret etme gibi unsurlar olmamasına karşın sırf evrimi açıkladığı için bir kitabın yasaklanması çok vahim bir durum. Peki sonra ne olacak? Evrim içerikli kitapları yasaklayan yaratılışçılar, yakında darwincileri de mi yasaklayacaklar? Gözlerim yaşardı, ne kadar özgür ve barışçıl bir yaklaşım ama! Bu arada, kitabı bulabilirseniz keyifli okumalar.
2018 32. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2018 23:43
Kitap baştan sona evrimsel biyoloji ile en küçük birimlerden en büyük birimlere kadar ayrıntılı, bol örnekli bir seçki kuruyor. Alanında en iyilerinden biri diyebilirim. Dawkins 'in dili biyolojiye yabancı olanlar için çok ayrıntılı ve sıkıcı gelebilir. Detaylı altyapısı olanlar için çok keyifli bir yolculuk. Okuyun, okutun.
Kör SaatçiRichard Dawkins · Tübitak Yayınları · 20101,448 okunma
Saatçi mi kör, yoksa biz mi Saatçi arıyoruz?
·418 syf.·
2026 1. kitabı
Richard Dawkins'in Kör Saatçi adlı eseri, biyolojik karmaşıklığın kökenini Darwinci bir bakış açısıyla açıklayan, evrim kuramının en güçlü savunmalarından biri olarak kabul edilir. Kitap, biyolojik tasarımdaki zarafetin, bilinçli bir tasarımcı yerine "kör" bir süreç olan "doğal seçilimle" nasıl oluştuğunu derinlemesine analiz eder. 1. Tasarım Yanılsaması ve Kör Saatçi Kavramı Kitabın temel argümanı, 18. yüzyıl tanrıbilimcisi William Paley'in "Tasarım Savı"na bir yanıttır. Paley, bir çalılıkta bulduğumuz saatin karmaşıklığının onun bir yapımcısı olduğuna delil teşkil etmesi gibi, canlılardaki (örneğin insan gözündeki) karmaşıklığın da bir "Tasarımcı"ya (Tanrı) işaret ettiğini savunuyordu. Dawkins, bu analojinin yanlış olduğunu, çünkü doğadaki tek saatçinin "fiziğin amaçsız kuvvetleri" olduğunu belirtir. Doğal seçilim bir saatçidir; ancak 'kördür', çünkü ileriyi görmez, plan yapmaz ve bir amacı yoktur. 2. Karmaşıklığın Tanımı ve İstatistiki Olasılık Dawkins'e göre biyoloji, "bir amaç için tasarlanmış görüntüsü veren karmaşık şeylerle" uğraşan bir bilimdir. Karmaşıklığı ise "belirlenmiş bir yönde istatistiksel açıdan olasılık dışı olma" niteliğiyle tanımlar. Bir canlıyı oluşturan parçaların rastlantısal olarak bir araya gelme olasılığı (örneğin hemoglobin molekülünün şans eseri oluşması), evrenin yaşından daha uzun bir süre gerektirecek kadar düşüktür. 3. Tek-Basamaklı Seçilim vs. Birikimli Seçilim Eserin en çarpıcı analizlerinden biri, rastlantı ile seçilim arasındaki farktır. Dawkins, evrimin "şans eseri" olduğu mitini yıkar. "Tek-basamaklı seçilim" (saf rastlantı), karmaşık yapılar oluşturamaz. Ancak "birikimli seçilim", her adımda elde edilen küçük bir ilerlemeyi bir sonraki adım için temel alarak, imkansız görünen sonuçlara şaşırtıcı bir hızla ulaşır. 4. "Yarım
2019 58. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2019 00:11
"Bu kitap çoğunlukla karmaşık tasarım problemine çözüm olarak evrim hakkında; Paley'in kutsal bir saatçinin varlığını ispatladığını düşündüğü fenomenin gerçek açıklamasını oluşturan evrim hakkında." (S:297) Paley; kitabında evrenin kesinlikle bir saat tasarımcısının tasarımına benzer bir şekilde, kusursuz olarak tasarlandığını ifade ediyor. Yazarımız, bu kitabında evrenin "tasarlandığı" fikrine, öyle canla-başla karşı çıkmıyor. Bunu kendi kitabında, üzerinden yürüyeceği ana konu olarak belirleyerek, bir tasarım söz konusu ise tasarımcının ancak kör bir tasarımcı olacağını, kesinlikle ileriye yönelik planlar yapmadığını, yani dolayısıyla bu tasarımcının ancak Darwinizm (evrim) olabileceğini şu sözlerle ifade ediyor; "Gerçek bir saatçi öngörüye sahiptir: çarklarını ve yaylarını ve bunların birbirleriyle olan bağlantılarını, saatin gelecekte sahip olacağı amacı için hayal gücü ile planlar. Günümüzde hayatın tamamını açıklaması ve görünüşteki amaçlarının sebebi olduğunu bildiğimiz doğal seçilimin, yani Darwin'in keşfettiği kör ve bilinçsiz sürecin aklında hiçbir amaç yoktur. Aklı ve hayal gücü yoktur. Gelecek için plan yapmaz. İleri görüşü yoktur, öngörüsü yoktur ve hatta herhangi bir görüsü bile yoktur." ( S:25) Eğer doğada bir saatçinin rol aldığı söylenecekse, bu saatçi kör bir saatçidir. Richard DAWKINS kendi çalışmalarında bilgisayar programlarına çeşitli talimatlar vererek, kendi simülasyonlarını oluşturuyor. Ve bu siber deneyler yazara argüman kazandırıyor. Konuları açıklarken bu simülasyonlardan çokça faydalanıyor. Fakat kitaplarının hepsinde yer verdiği ifade " Tanrı tüm bu süreçten daha mükemmel olduğu için, sürecin Tanrı aracılığıyla başlaması olanaksızdır." İyi de bilgisayar simülasyonu çıkıp bu cümleyi kursa ne kadar haklılık payı vardır? Günümüzde
Evrim
2019 95. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2019 19:17
Açıklamak zor bir sanattır. Bir şeyi açıklarsınız, okuyucunuz da anlar; ama bir şeyi öyle bir açıklarsınız ki, okuyucunuz onu ta iliklerinde hisseder. Gelişim ve değişimi ''kör saatçi'' ile iliklerinize kadar hissedeceksiniz.
2012 1. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2012 00:00
Merhaba arkadaslar, Bu kitab, öyle ilkokul, ortaokul veya lise altyapisi ile okunabilecek bir seviyede kitab degil. Birde bu güne kadar tek tarafli kitablar okumus iseniz yine cok ama cok zorlanirsiniz. Akademisyen bir yapiya ve alt yapiya sahib degilseniz diyebilirim ki, bayagi zorlanirsiniz. Tahmin ediyorum ilk yirminci sayfada birakmak isteyeceksiniz. Ama tavsiyemdir birakmayin devam edin derim. Cünkü okumus oldugunuz kitabin(larin) ilerleyen zamanlar icinde verimini aliyorsunuz. Zaman icindeki birikimleriniz, seyretmis oldugunuz bir filim veya gözlemis oldugunuz bir agac bir köpek bir kus size bazen kitabda okuyup anlamadiklarinizi ileri zamanlarda cok rahat ve basit olarak anlatabiliyor. Sadece sart kitabi okumus olmaniz. Cünkü altbilinciniz anlamadiklarinizi siz istesenizde istemesenizde depoluyor. Kitabi okudugunuz zamandan bir müddet sonra gördügünüz duydugunuz ve okuduklarinizla bir baglanti kuruyor. Ve siz sunu diyorsunuz AAAAA simdi anladim. Eger siz kitabi belli bir sayfada birakirsaniz bu ihtimalleri kaybetmis oluyorsunuz. Kitabin dili cok degil bayagi agir zaten yazarda "okur tepki duyabilir diye" basliyor. Ve söyle devam ediyor " SÖZCÜKLER BIZIM HIZMETKARLARIMIZDIR; EFENDILERIMIZ DEGIL: SÖZCÜKLERI FARKLI AMACLAR DOGRULTUSUNDA; FARKLI ANLAMLARDA KULLANMAK ISIMIZI KOLAYLASTIRIR. Ayni zamanda söyle devam ediyor " Sözcüklerin farkli insanlarca nasil kullanildigiyla ugrasip durmanin bir anlami yok."......."hukukcular sözcükleri kendilerine özgü bicimde kullanmaya gerek duyar ve ben de bu kitabta ayni seyi yapacagim". Arkadaslar benim kanimca yokardaki kitabdan alintidaki yazida, yazar özür mahiyetinde kullanmis kusuruma bakmayin demek istemis. Evet bazen öyle konular olur ki, mecbur kalirsiniz alanin termolojisini kullanmaya. Bazen mecbur kalirsiniz
2019 105. kitabı
Bilimsel kitap okumak istediğimizde ilk aklımaza gelen yazarlardan R.Dawkıns haklı olarakta en çok okunan kitabı kör saatçi ve halen de tek olama özeliğini koruyor. C.Darwin den sonra insan türü ve evren üzerine en başarılı çalışmalar yaptığı açıktır kendisi de bunu önsözün de belirtir.''Bu kitap, varlığımızın bir zamanlar gizemlerin en büyüğü olduğu fakat artık çözümlendiği kanısıyla yazıldı. Gizemi Darwin ve Wallace çözdüler; biz onların çözümüne dipnotlar eklemeyi sürdürüyoruz. Pek çok insanın bu derin soruya getirilen zarif ve güzel çözümden haberinin olmaması, hatta inanılmaz bir şekilde böyle bir soru olduğunun farkında bile olmaması beni şaşırttığı için bu kitabı yazdım''der Dawkins’in bu sözlerinden, evrenin ve insanın muhteşem bir tasarım eseri olduğunu kabul ediyoruz..Canlıların rastlantı eseri ortaya çıkamayacak kadar olasılık dışı ve güzel "tasarlanmış” olduğunu gördük. Öyleyse, nasıl var oldular? Yanıt tabi ki Darwin'in yanıtıdır.Şöyle ki: Canlılar, basit başlangıçların, rastlantı eseri hayat kazanabilecek kadar basit ilksel varlıkların, kerte kerte, adım adım dönüşümüyle ortaya çıktı. Bu yavaş evrim sürecindeki her değişim, kendinden bir öncekine kıyasla, rastlantı eseri oluşabilecek kadar yalındı. Ancak, en son ürünün karmaşıklığım başlangıç noktasıyla kıyaslayarak düşünürseniz,Bana kalırsa bu kitap tan önce türlerin kökeni kitabını okumak ta yara var kitapbın içinde geçen bir çok konuyu anlamamıza daha yardımcı olacaktır.(en azından ben öyle yaptım)
2018 7. kitabı
Evren’de ne kadar değersiz olduğumuzu kendimizi neden bu kadar üstün ırk olarak gördüğümüzü güzel bilimsel örneklerle çürüten bir kitap görüşünüz yada inancınız ne olursa olsun bir okuyun ateist bu yazar gibi düşünmeyin bilimsel bir araştırma neticede okuduktan sonra değerlendirmenizi kendiniz yapın
Dawkins baba döktürmüş.
2021 3. kitabı
Gerçekten etkileyici bir kitap.Richard Dawkins'in her kitabı sadece evrim teorisi,tanrı yanılgısı gibi büyük meselelere dair basit bir mantık ve yalın bir dil kullanarak oluşturduğu yaklaşım için bile okunur.Kaldı ki bu kitapta çok daha fazlası var. Bu kitap evrim teorisine dair çok şeye değiniyor.Oldukça mantıksal bir dili var.Yer yer esprili ve bolca sayısal veri içeriyor.Bölüm 3'te modellenen biçimler genler ve fenotipteki etkileri üzerine herkesin anlayabileceği somut ve güzel örnekler veriyor.Bu yüzden anlatım dilini zenginleştirmeyi başardığını söyleyebiliriz Dawkinsin. Yarasalardaki işitme sistemi evriminin sonarlara ilham kaynağı oluşturmasından başlayıp gündelik hayatımızda evrimin yerini tespit ederek başlıyor dawkins.sonra 1700lü yıllarda yaşamış bir din adamının açıklamasını anlatıyor.Belki de tarih boyunca evrime karşı en çok kullanılan hikaye-eminim bu satırları okuyanlar bu soruyu tahmin etmiştir bile.''Bu bir saatse ve bu saatin 'saat olmak' için üretildiğinden eminsek bunu bir tasarımcının,bu durumda bir saatçinin yapmış olması kesindir''ilkesinden çıkan ve birçok insana tanrının varlığını ispatladığını düşündüren hikaye.(Allah yoksa bu dağları kim yarattı sorusu ise jeolojiye girdiği için burda cevaplamak lüzumsuz olur.)İşte burada Dawkins;doğaya uyumlanan karışıklığı,yaşamın ortaya çıkışını ve bugüne gelişini açıklayan yegane tatmin edici ve kanıtlanabilir açıklamanın evrim teorisi olduğunu söylüyor ve şık bir edebi benzetmeye başvurarak ''Evrim,bir kör saatçidir.''diyor. Kitabın geri kalan bölümlerinde evrimin günümüzde ne anlama geldiğini,birçok açıdan evrime dair yanlış anlaşılmaları ve onu kabul etmeyen insanlara mantıklı ve ispatlanabilir cevaplar verme yöntemine sıklıkla başvurarak anlatıyor.Bunun yanı sıra genlerin

Richard DawkinsYazar · 23 kitap
Clinton Richard Dawkin, Britanyalı etolog, evrimci biyolog ve yazardır. Oxford Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında onun için Charles Simonyi tarafından oluşturulmuş Simonyi Professorship for the Public Understanding of Science kürsüsünde 2008 yılında emekli oluncaya kadar görev yapmıştır. Dawkins ateist ve hümanisttir, British Humanist Association Başkan Yardımcılığını yürütmektedir. Evrenin oluşumuna dair yaradılışçı inanışlara karşı çıkışıyla bilinir. Çok sayıda popüler bilim kitabı yazmış, televizyon ve radyo programları yapmıştır. Kitapları 31 dile çevrilmiş ve milyonlarca satmıştır. Dawkins 1976 yılında yayınlanan Gen Bencildir adlı eseriyle gündeme gelmiştir. Eserde genlere dayanan evrim merkeze alınmış ve mem adında bir terim ortaya atılmıştır. 1982 yılında kaleme aldığı The Extended Phenotype adlı eserde evrimsel biyolojiye katkıda bulunarak genlerdeki fenotip etkisine bağlı değişmelerin sadece organizmanın gövdesiyle sınırlı kalmadığını, diğer organizmayı ve çevreyi değiştirdiğini belirtmiştir.