Why the Evidence of Evolution Reveals a Universe without Design

İlk Yayın Tarihi:
1986
Publisher by W. W. Norton & Company
Orijinal Adı:
The Blind Watchmaker: Why the Evidence of Evolution Reveals a Universe Without Design
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

Evrim mi? Yaratılış mı?
2024 14. kitabı
Richard Dawkins, Kör Saatçi kitabında evrimsel biyoloji ve tüm süreçlerini sade bir dille tüm detaylarıyla anlatmıştır. Ne yazık ki Tübitak tarafından yasaklanmış bir kitaptır. Ülkemizde bilime verilen değeri görmek açısından güzel bir örnektir. Bu yasaktan dolayı okumak daha çok motive etti beni... Dawkins bu kitabında evrenin tasarlanarak yaratılmadığını söylüyor. Eğer evrende bir saatçinin varlığı söz konusuysa, bu saatçi kör bir saatçidir diyor. Bu kitabı daha iyi anlayabilmek için yazarın Gen Bencildir kitabını da okumanızı tavsiye ederim. Dünyadaki teknolojinin ilerlemesi Bilimle oluyor, o yüzden bilimsel konulara Dini çerçevede bakıldığı kadar hatta daha fazla Bilimsel çerçevede de bakmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Bir diğer konu ise günlük hayatımızda kullandığımız telefondan otomobile kadar tüm yüksek teknoloji ürünleri koşulsuz şekilde konforumuz için Batıdan alırken yine onların bilim adamlarının uzun süreli deneyler sonucunda bulduğu teorileri (evrim, big bang...) hiç irdelemeden reddetmemiz çelişkili geliyor. Kur'an'da da defalarca yazıldığı gibi "Oku!" malıyız, okumadan hatta hiç düşünmeden bir şeye inanmak ya da inanmamak mantığa uygun olmuyor. İki olasılık var Tanrı vardır ya da yoktur. Hiç bir beyin Tanrının varlığını ya da yokluğunu kanıtlayamaz. Felsefik olarak mutlak olan hiç bir şey yoktur yaşadığımız evrende her şey izafidir. O yüzden karar verebilmek için iki yolumuz var: Ya Bilimsel araştırmalar yaparak sonrasında felsefik yorumumuzla bir karar vereceğiz ya da kolaya kaçıp "Bizim kitabımızda Allah insanı toprak ve su karışımı olan çamurdan yarattı." diyip kenara çekileceğiz. Benim düşüncem Tanrı bizi evrim teorisine göre çamurdan yarattı.
2023 47. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2023 15:52
TÜBİTAK yayınlarından basımı olan, kurgudan fersah fersah uzak bilim kitabı #körsaatçi ; "Kelimer bizim hizmetkarlarımızdırlar, efendilerimiz değil" diyen Richard Dawkins in bu eşsiz eseri ne yazık ki yasaklı kitaplara katıldı ve basımı durduruldu. ( detayını Tolga Kıray sayfasından inceleyebilirsiniz ) Dünyanın, dolayısıyla da üzerinde yaşayan canlıların varoluş süreçleri, fikir fikiri doğurur misali tartışmaların en alevlisi en içinden çıkılmazı olmuştur, olacaktırda. #richarddawkins ; bilimin gerçekliğini gösteren örneklerle desteklenmiş, bilimle hiç ilgisi olmayan insanlarında anlayacağı yalınlıkta akıcı bir anlatımla doğayı ve parçası olan canlıların ilk varoluş ve etkenlerini, kademe kademe basitten mükemmelliğe erişimindeki evrimleri 'GEN BENCİLDİR' i üzerine basa basa bir kez daha yinelemiş. Evrenin bir parçası olan canlının nasıl var olduğu, karmaşık yapı düzeneği anlatımı uzun bir süre etkisinden çıkamayacağım muhteşemlikte. Bir canlının hayat akışındaki eylemleri diğer canlılara etkileri ve gelişim dönemlerini nasıl şekillendirdiğini, doğadaki ekolojik dengelerin uyumu, Gen ve DNA karmaşıklığından sıyrılıp mükemmelliğe erişimindeki evrimleri yani doğanın genleri irdelenmesi yapıtaşlarını oluşturan her bir zerresinin amacını öğrenmek için eşsiz bir okuma oldu. Charles Darwin'in evrim teorisi ile tezat oluşturan, Yaratılışçılar'ın canlıların birbirinden türemediği değişik zamanlarda ayrı ayrı yaratıldıkları ve değişimin söz konusu olamayacağı tartışmaların yanı sıra; Michael Behe, canlıların evrim sonucu oluşamayacak kadar komplike organizmalar ve organlar olduğunu iddia ediyor. Başta Richard Dawkins olmak üzere evrimciler Behe'nin iddiasının yalnış olduğunu gösterdiler. Varoluş ve sonrasındaki gelişmelere paralel olarak, bazı
Bilim Teknoloji Mühendistlik
2016 31. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2016 15:11
Böylesi derin ve kapsamlı bir kitabın Tübitak tarafından yasaklanmış olması içler acısı bir durum. Yasaklanma sebebi olarak, Dawkins'in yaratılışçıları rahatsız edici bir üslup kullanmış olabileceğini düşünmüştüm ancak okuyup gördüm ki, Kör Saatçi, bu düşüncenin yanından bile geçmiyor. Büyük oranda Darwinciliği, Lamarckçılığı, seçilimi, evrimi ve evrimle ilişkili diğer konuları ele alıyor. Bunları açıklarken de örneklemeler ve benzetmeler aracılığı ile anlatımı kolaylaştırıyor Dawkins. Dil uzatma, sataşma, hakaret etme gibi unsurlar olmamasına karşın sırf evrimi açıkladığı için bir kitabın yasaklanması çok vahim bir durum. Peki sonra ne olacak? Evrim içerikli kitapları yasaklayan yaratılışçılar, yakında darwincileri de mi yasaklayacaklar? Gözlerim yaşardı, ne kadar özgür ve barışçıl bir yaklaşım ama! Bu arada, kitabı bulabilirseniz keyifli okumalar.
Kör Saatçi
2025 11. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2025 15:48
Şimdi bir düşünün… Elinizde mükemmel işleyen bir Rolex var ama kimin yaptığı belli değil. Ne kutu var, ne garanti belgesi. Ve biri çıkıp diyor ki: “Bu kendi kendine oluşmuştur.” E bizim Türk refleksi: “Yok yaa… Bi saatçi yapmıştır kesin!” Ama Richard Dawkins küt diye giriyor sahneye: “Saat varsa saatçi vardır” diyorsan, doğaya biraz daha dikkatli bak koçum. Çünkü bu saatçi kör… ama evrenden daha sağlam işçilik çıkarıyor!” Konsept ne? Darwin’in torunu gibi takılan Dawkins, bu kitapta eline genetik mikroskop alıp Tanrı fikrine dürbünle bakıyor. “Evrim rastgele değildir; ama amaçlı da değildir” diyor. Yani ne dua alıyor, ne sipariş. Sadece… hayatta kalanın hikâyesi yazılıyor. Sonuç: Bu kitap bir inançsıza “bende zaten şüphe vardı” dedirtiyor; inananı ise biraz daha derin düşünmeye çağırıyor. Ama herkes için geçerli olan şu: Dawkins, Tanrı’yla kavga etmiyor; sadece doğaya mikrofon uzatıyor. Okumadan geçme. Çünkü bu kitap, sadece Tanrı fikrini değil; seni de sorgulatır. “Ben neyim? Nereden geldim?” Kör Saatçi Richard Dawkins
Düşünce
Evrim
2000 1. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2000 00:00
Evrim teorisini bana en iyi anlatabilecek kitap hangisidir diye aradığımda karşıma 'Richard Dawkins' çıktı...lise yıllarından tübitak ın en popüler kitabı 'Gen Bencildir' in yazarı...Okumaya başladıktan itibaren beni içine aldı...müthiş bir öğretmen...yaptığı benzetmeler o kanat net ve açıklayıcı ki önyargılarınızı kırabilecek güçte...Ayrıca BBC COSMOS belgeselinde de buradan alıntılamalar olduğunu gördüm...Evrime asla maymun insan sığlığında yaklaşmamayı aslında bütün evrende canlı cansız tüm varlıklar için geçerli olduğunu görebileceksiniz....burada bilgisayar simülasyonlarıyla kanıtlanabildiğini de göstermiş...ve ilerde bu bilgi yapay zeka ve robotik teknolojide kullanılabilir halde...Kitapta sık sık geçen ''birikimli seçilimi'' anlamaya çalışmanızı tavsiye ederim...
Sorgulama yetimizin önemi.
Puan vermedi·461 syf.·
2023 26. kitabı
Kitap, evrim teorisini ve biyolojiyi anlamamız için derinlemesine bir bakış sunuyor. Dawkins, organizmaların karmaşıklığının doğal seleksiyon ve evrimsel süreçlerle nasıl açıklanabileceğini anlatarak, tanrısal bir tasarım fikrini eleştiriyor. Kitap, evrimsel biyolojiye meraklı olanlar için kesinlikle zengin bir içeriğe sahip. Kitabın yazılmasının üzerinden 30 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen maalesef hâlâ ona ilk günkü kadar ihtiyaç duyuluyor.Bu kitabın içeriğini anlamaya en çok ihtiyaç duyan kişiler, onu bir kenara atmadan önce asla birkaç sayfasından fazlasını okumuyorlar.Bunlara ek olarak, kitapta iyi bir şekilde ifade edilmiş teknik tasvirler, kitabın sizden istediği konsantrasyonu ona vermenize değerdir. "Kör Saatçi," evrim teorisine olan yaklaşımı ve bilimsel düşünceye vurgusuyla önemli bir tartışma başlatmıştır. Kitap, düşündürücü ve öğretici bir şekilde evrim teorisini ele alırken din ve bilim arasındaki gergin ilişkiye de fazlasıyla ışık tutuyor.
2018 32. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2018 23:43
Kitap baştan sona evrimsel biyoloji ile en küçük birimlerden en büyük birimlere kadar ayrıntılı, bol örnekli bir seçki kuruyor. Alanında en iyilerinden biri diyebilirim. Dawkins 'in dili biyolojiye yabancı olanlar için çok ayrıntılı ve sıkıcı gelebilir. Detaylı altyapısı olanlar için çok keyifli bir yolculuk. Okuyun, okutun.
2021 12. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2021 11:18
Richard Dawkins'in anlatmak istediği şeyleri çok açıklayıcı bir dille anlatmasını seviyorum. İlk okuduğum Gen Bencildir kitabı yaşamı çok farklı ve sarsıcı bir bakış açısıyla görmemi sağlamıştı ve onu biyolojiyle veya bilimle ilgili olan olmayan herkese mutlaka öneriyorum. Gen Bencildir bizi evrimle tanıştırıyorsa Kör Saatçi de bize evrimin işleyişini ve farklı evrim teorilerini anlatıyor diyebilirim. Bunları bolca örnek üzerinden anlatıyor ve biyolojik terimlere fazla yer vermiyor. Yine de bu kitapta olumsuz gördüğüm bir özellik var o da, bazı bölümlerde alandaki konunun uzmanları arasında geçen bazı tartışmalara gereğinden fazla yer verilmiş olmasıydı ve Dawkins'in kendisi de o kısımların sıkıcı olduğunu kitapta belirtmiş zaten ama yine yazmasının gerekli olduğunu düşünmüş. Kısacası ufuk açıcı bir Dawkins kitabı.
Kör SaatçiRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 20211,446 okunma
Saatçi mi kör, yoksa biz mi Saatçi arıyoruz?
·418 syf.·
2026 1. kitabı
Richard Dawkins'in Kör Saatçi adlı eseri, biyolojik karmaşıklığın kökenini Darwinci bir bakış açısıyla açıklayan, evrim kuramının en güçlü savunmalarından biri olarak kabul edilir. Kitap, biyolojik tasarımdaki zarafetin, bilinçli bir tasarımcı yerine "kör" bir süreç olan "doğal seçilimle" nasıl oluştuğunu derinlemesine analiz eder. 1. Tasarım Yanılsaması ve Kör Saatçi Kavramı Kitabın temel argümanı, 18. yüzyıl tanrıbilimcisi William Paley'in "Tasarım Savı"na bir yanıttır. Paley, bir çalılıkta bulduğumuz saatin karmaşıklığının onun bir yapımcısı olduğuna delil teşkil etmesi gibi, canlılardaki (örneğin insan gözündeki) karmaşıklığın da bir "Tasarımcı"ya (Tanrı) işaret ettiğini savunuyordu. Dawkins, bu analojinin yanlış olduğunu, çünkü doğadaki tek saatçinin "fiziğin amaçsız kuvvetleri" olduğunu belirtir. Doğal seçilim bir saatçidir; ancak 'kördür', çünkü ileriyi görmez, plan yapmaz ve bir amacı yoktur. 2. Karmaşıklığın Tanımı ve İstatistiki Olasılık Dawkins'e göre biyoloji, "bir amaç için tasarlanmış görüntüsü veren karmaşık şeylerle" uğraşan bir bilimdir. Karmaşıklığı ise "belirlenmiş bir yönde istatistiksel açıdan olasılık dışı olma" niteliğiyle tanımlar. Bir canlıyı oluşturan parçaların rastlantısal olarak bir araya gelme olasılığı (örneğin hemoglobin molekülünün şans eseri oluşması), evrenin yaşından daha uzun bir süre gerektirecek kadar düşüktür. 3. Tek-Basamaklı Seçilim vs. Birikimli Seçilim Eserin en çarpıcı analizlerinden biri, rastlantı ile seçilim arasındaki farktır. Dawkins, evrimin "şans eseri" olduğu mitini yıkar. "Tek-basamaklı seçilim" (saf rastlantı), karmaşık yapılar oluşturamaz. Ancak "birikimli seçilim", her adımda elde edilen küçük bir ilerlemeyi bir sonraki adım için temel alarak, imkansız görünen sonuçlara şaşırtıcı bir hızla ulaşır. 4. "Yarım
Evrim Bilginiz Evrimleşecek
2020 64. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2020 00:53
Evrimin nasıl olmayacağını ve nasıl olacağını anlatan açık ara en iyi kitap. Sapiens okuyan birkaç kişi size bu iki kitabın aynı şeyi anlattığından bahsedebilir lütfen aldanmayın. Sapiens kitabı sapiense olan evrimden yani adı üstünde insan ırkının evriminden bahsediyor. Bu kitap ise evrimin ta kendisinden. Bu kitabı güzel yapan birkaç özelliği var. 1- Evrim için sadece tek bir görüşün savunması yok. Olası diğer görüşlerin de ne olduğundan bahsediyor. 2- Basit ve anlaşılabilir bir sürü örneklendirme ile dolu ve bu da anlatımı daha okunabilir kılıyor. 3- Yazan kişinin uzmanlık alanı biyoloji ve konu evrim.(Daha ne olsun?).

Richard DawkinsYazar · 23 kitap
Clinton Richard Dawkin, Britanyalı etolog, evrimci biyolog ve yazardır. Oxford Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında onun için Charles Simonyi tarafından oluşturulmuş Simonyi Professorship for the Public Understanding of Science kürsüsünde 2008 yılında emekli oluncaya kadar görev yapmıştır. Dawkins ateist ve hümanisttir, British Humanist Association Başkan Yardımcılığını yürütmektedir. Evrenin oluşumuna dair yaradılışçı inanışlara karşı çıkışıyla bilinir. Çok sayıda popüler bilim kitabı yazmış, televizyon ve radyo programları yapmıştır. Kitapları 31 dile çevrilmiş ve milyonlarca satmıştır. Dawkins 1976 yılında yayınlanan Gen Bencildir adlı eseriyle gündeme gelmiştir. Eserde genlere dayanan evrim merkeze alınmış ve mem adında bir terim ortaya atılmıştır. 1982 yılında kaleme aldığı The Extended Phenotype adlı eserde evrimsel biyolojiye katkıda bulunarak genlerdeki fenotip etkisine bağlı değişmelerin sadece organizmanın gövdesiyle sınırlı kalmadığını, diğer organizmayı ve çevreyi değiştirdiğini belirtmiştir.