Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Ve cenazemde çelenk gönderilmesini istemem. Paraları, bıraktığım servet ile kurulacak Sersemleri Koruma ve Sersemlikleri Geliştirme Vakfı'na verilmelidir." Sersemlik.. yani, yetenekleri ve imkanları aşan hırslar, iddialar, tutkular; gözü dönmüş istekler!
Sayfa 382Kitabı okudu
Savaş için özellikle de kendi savaşı için ilkeleri silah kadar, hatta silahtan da önemli sayıyordu. Ve böylece, daha o yaşlarda ilkelerini oluşturmaya başlamıştı: -Anlaşmazlıkları çoğalt ve körükle, bile; düşmanlıklara dönüştür. -Her şey yorum işidir; elinden geliyorsa, bir tek şey için bin yorum bul ve yaydırt. - Bencillikleri, kendinibeğenmişlikleri, burnubüyüklükleri besle ve beslet. (Çok daha sonraları bu ilke Sersemlikleri Koruma ve Geliştirme Vakfı'nı kurduracaktır.) -İyileri ve başarılıları kötület, yedirt; kötüler ve beceriksizleri desteklet, övdürt. - Zayıf iktidar ve düzenlere en verimli muhalefet dalkavukluktur. (İhtiyar, kendi deyimi ile, Dalkavuk Çiftlikleri'ni bu ilkeye dayanarak kurmuştur.) Ve benzerleri. En önemlilerinden birisi olarak da; - İnsan oğlu denilen mendebur yaratığın dişe dokunur üç, beş buluşundan birisi de olta'dır: Kırk para etmeyen bir karides parçası enfes bir lüfer getirir. Olta kullan, olta kullan, gene olta kullan!
Reklam
Ve cenazeme çelenk gönderilmesini istemem. Paraları bıraktığım servet ile kurulacak Sersemleri Koruma ve Sersemlikleri Geliştirme Vakfı na verilmelidir. Sersemlik.. Yani yetenekleri ve imkanları aşan hırslar, iddialar, tutkular; gözü dönmüş istekler!
388 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kurgu olan bir dünya gerçeğin ta kendisi gibiydi.Yayımlandığı dönemdeki ve önceki dönemin Türkiye’sinin kaos ortamının perde arkasını yansıtan roman,aynı zamanda politik roman da sayılabilir. Roman,Güliz,Delikanlı(Raşit),İhtiyar karakterleri üzerinden ideoloji,güç savaşını anlatırken,kendi amaçları doğrultusunda  kullanılan gençlere dikkat
Gençliğim Eyvah
Gençliğim EyvahTarık Buğra · Ötüken Neşriyat · 20181,048 okunma
Harika bir proje :)
"Bir vakıf kurmalıyım ben" derdi ve eklerdi: "Adını koydum bile: Sersemlikleri Koruma ve Geliştirme Vakfı! Evet kurulmalı bu vakıf.
388 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
“Sersemlikleri Koruma, Geliştirme ve Yayma Vakfı” “Sersemlikleri Koruma, Geliştirme ve Yayma Vakfı”nı kuran bir İhtiyar… Kendi emeline ulaşmak için kullandığı ve emrindeki milyonlarca sersemden ayrı tuttuğu delikanlı ve kendi hedefleri doğrultusunda yetiştirdiği üvey kızım dediği Güliz… Delikanlının, ihtiyarın isteği doğrultusunda eylem arifesindeyken Güliz’e âşık olması… Delikanlı, ihtiyara boyun mu eğecek yoksa “Aşk genç bir kız için tutmuş bedduadır” diyen Güliz’e olan aşkının peşine mi gidecek? Gençliğim Eyvah, Tarık Buğra ’nın 1979 yılında yayımlanan sosyal romanıdır. Tarık Buğra, bu eserini “En önemli romanım” olarak nitelemiştir. Bu romanda 12 Eylül öncesi Türkiye anlatılmaktadır. Kesinlikle Türkiye’nin son dönemlerini anlatan gerçek hikâyesidir. Kitaptan birkaç alıntı yapmak istiyorum: Aşk genç bir kız için tutmuş bedduadır. Zayıf iktidar ve düzenlere en verimli muhalefet dalkavukluktur. Bazı… Ama çok az rastlanan bazı insanların büyük şansı cehalettir. Biliyordu çünkü o, bütün Dünya'da... Başkanlar, başbakanlar dâhil… Sahnedekilerin kukla olduğunu. Yardım, insana ihanettir ve kendini beğenmişlerin ve kendini bir matah sananların ihanetidir. Kelimesiz düşünce olmaz ama duygu olur.
Gençliğim Eyvah
Gençliğim EyvahTarık Buğra · Ötüken Neşriyat · 20181,048 okunma
Reklam
388 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Gençliğim Eyvah
Tarık Buğra' nın isminden ötürü etkilenerek aldığım bir romandı. İyi ki de almışım diyorum şimdi. Anlaşılması beni biraz zorlasa da yakın siyaset ve tarih sevenler için güzel bir kitap diyebilirim. Gelgelelim romanın içeriğine. Devletin tepesindeki bir göz olan İhtiyar bütün ideallere (Marksizm , Taoizm vb.) karşı olan hayattaki ünvan ve makam
Gençliğim Eyvah
Gençliğim EyvahTarık Buğra · Ötüken Neşriyat · 20181,048 okunma
"Bir vakıf kurmalıyım ben. Adını buldum bile: Sersemlikleri Koruma ve Geliştirme Vakfı."
Sayfa 44
Sersemlikleri Koruma ve Geliştirme Vakfı
İhtiyar kendisine karşı beslenen bu güven için şöyle derdi: Dünya'nın en budala yaratığı bir anarşiste güvenen anarşisttir! ...
Sayfa 48
“Bir vakıf kurmalıyım ben" derdi ve eklerdi: “Adını koydum bile: Sersemlikleri Koruma ve Geliştirme Vakfı! Evet, kurulmalı bu vakıf Ben beceremezsem de, geberip gittiğim zaman bütün servetimi onun kurulmasına bırakacağım.” Ve, Dünya’nın en lezzetli meyvesini yermiş gibi, yalana yalana tekrarladı: Sersemlikleri Koruma ve Yayma ve Geliştirme Vakfı! İhtiyar, sersemlik sözcüğüyle neyi anlatmak istediğini de, bir kesin ilkeyi, hattâ bir fizik veya matematik kanununu ezbere söyler gibi, şöyle açıklardı: “Yeteneklerini ve imkânlarını ve güçlerini aşan isteklere ve, özellikle, tutkulara kapılmak sersemliktir.” Ve, çok sevdiği “ve” ile sürdürürdü: “Terazinin bir kefesinde kuvvet ve yetenek ve imkânlar, öteki kefesinde de istekler ve tutkular! İnsanlara hükmedenler ve hükmetmiş olanlar ve hükmedebilecek olanlar bu dengesizlikten yararlanır ve bu dengesizliği körükler ve kışkırtır.” Sonra da -güya dalar gider, “ancak dâhilerde rastlanabilir” dediği -ama yapmacık mı, yapmacık bir hüzne gömülerek mırıldanırdı: “_“Mutlaka kurmalıyım bu vakfı.”