Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"İyi görüyorum, iki kez ölüyor insan: Biri artık sevmediğinde, öteki de sevilmediğinde; dayanılmaz bir ölüm bu, yaşamın durması!"
Sayfa 64 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
Kişiliği öylesine zengin ve değişkendi ki, kendini bütünüyle ve kesin olarak bilime adayamazdı. Bilimi, aklın bağımsızlığa kavuşmasının bir aracı olarak gördü ve kullandı; bu bağımsızlığı da elde eder etmez, şiire, tiyatroya, en geniş anlamıyla felsefeye geçti ve devrinin temel sorunlarında bir hümanist olarak tavır takındı.
Sayfa 59 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
Reklam
Yaşamın amacının, nedamet yoluyla cennete ulaşmak değil, bilim ve sanatta ilerleyerek bütün insanların mutluluğunu sağlamak olduğunu savunuyordu Voltaire. Fransız toplumunun ilahiyatçı ve Hıristiyan temellerine karşı, dünyasal mutluluğun - baştan aşağıya - "insancı" ve "laik" bir anlayışını öneriyordu.
Sayfa 50 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
1977 Cinayetleri
Server Tanilli, Necdet Bulut. Yalçın Sanalan... Hepsiyle dostluğumuz, arkadaşlığımız, hiç olmazsa bir merhabamız vardı. Hep böylelerini seçiyorlar, görüyorsunuz. Nerede yiğit, namuslu erdemli insanlar varsa, onları vuruyorlar, bir bir ...
Server Tanilli Cinayeti Serzenişi
Ah Server Tanilli ah, niçin bu işlerle uğraştın?.. Kapitalizm­miş, sosyalizmmiş, sömürüymüş, bağımsız Türkiye'ymiş, sana neydi?.. Bak, bir kısım "Hocalar" böyle mi yapıyorlar?.. Çok uluslu şirketlere hukuk müşaviri olsaydın, holdingiere danışmanlık yapsaydın, ya da "Bana ne bunlardan" deyip, sırt üstü yatsaydın ...
İngiltere ile karşılaştırıldığında neydi XV. Louis'nin devleti? Gerikalmış, boş inançlarla dolu, işe yaramaz ilahiyat tartışmalarıyla çalkalanan, ilerleme yeteneğinden yoksun bir ülke!
Sayfa 34 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
Reklam
Bertrand Russel'in Fransız Devrimine bakışı
Fransız Devrimi, Avrupa'da düşünsel deyimini dinsel olmayan terimlerde bulan ilk büyük sosyal alt üst oluştur.
Sayfa 229Kitabı okudu
Michelet sorar: Nedir devrim? Ve şöyle verir yanıtını: Hakseverliğin tepkisi, ebedi adaletin gecikerekte olsa yerini bulması, tanrısal yardımın yerine geçerek, adalet hüküm sürmeye başlar onunla.
Sayfa 208Kitabı okudu
Gerçi Voltaire, servet sahibidir de o sıralar, ama servet, bir insanı soylu yapmaya yetmez ve soylu değilsen, yasalar senden yana işlemez, elinden tutan da olmaz düştüğünde.
Sayfa 29 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
Reklam
Fransız Devriminin sonuçları
Kilise bütün mal varlığını ve ayrıcalığını yitirdi. Manevi anlamından öte bir şey kalmadı. Soyluluk sona erdi. Feodalite ortadan kaldırıldı. Devlet laik oldu.
... zenginleştikçe daha da cömert hale gelecek ve yaşlandıkça, koruyup gözettiği insanların sayısı artacaktır.
Sayfa 22 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
Ah benim zindanı, tepemdeki loş pencereden, özgürlüğü yeniden aydınlatan güneşin ışıklarının gelip sızdığını gördüğümde, ne kadarda güzelsin.
Sayfa 152Kitabı okudu
Robespierr'i idama mahkeme eden halk ayakta haykırır: Yaşasın cumhuriyet! Robespierre'nin yanıtı ünlüdür: Cumhuriyet mi o öldü, haydutların zaferidir bu. Yıl 1804'ü gösterdiği zaman Napolyon iöparatorluğunu ilan edince onun haklı olduğu anlaşılır.
Sayfa 141Kitabı okudu
Jacques Roux: Bir sınıf, ötekini acımasızca açlığa mahkum ettiğinde, özgürlük bir hayalettir ancak; zenginler, ellerindeki tekele dayanıp hemcinsleri üzerinde ölüm-kalım hakkına başvurduğunda, eşitlikte öyledir.
Sayfa 114Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.