Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sezai İşçi

Sezai İşçi
@sezaiisci
Sezai İşçi
@sezaiisci·Bir kitabı okumaya başladı
Yaratıcı Düşünme Sanatı
Yaratıcı Düşünme SanatıRod Judkins
8.2/10 · 185 okunma
Reklam
Sezai İşçi
@sezaiisci·Bir kitabı okumaya başladı
Bilgelik Günlüğü
Bilgelik GünlüğüLev Tolstoy
8.3/10 · 285 okunma
Çağımızın en sıradan olgusu kendilerini bilgili, eğitimli ve aydınlanmış sayan, bir sürü gereksiz şey bilen insanların, hem hayatın anlamını bilmeyerek hem de bu bilgisizlikten gurur duyarak çok derin bir cehalete kapılmış olmalarıdır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
341 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Atomik Alışkanlıklar
Atomik AlışkanlıklarJames Clear
8.6/10 · 10,4bin okunma
384 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Müslüman Aklın Uyanışı
Müslüman Aklın UyanışıMustafa Akyol
10/10 · 5 okunma
Reklam
Bu zehirli bölünmelerin ilacı, bütün Müslümanları tanımı tüm gerilimlerin kaynağı olan "hakiki İslam"da "birleşmeye" yönelik nihayetsiz ve neticesiz çağrılar değildir. Asıl çare Mürcilerin çözümüdür: Tüm Müslümanların kendi inanç ve kanaatlerini yaşamalarına izin vermek, çözülemeyen ihtilaflarının çözümünü ahirete "ertelemek" ve herkesin birbirini ehl-i kıble olarak görüp saygı göstermesi.
Sayfa 353Kitabı okudu
İç savaş esnasında Kuzeye liderlik eden, ABD’nin 16. Başkanı olan Abraham Lincoln idi. Taraftarlarından birisi ona cesaret vermek için “Tanrı bizim yanımızda” dediğinde, şu ünlü cevabını veriyor: “Beyefendi, benim kaygım Tanrı’nın bizim yanımızda olup olmadığı değil. Asıl kaygım, bizim O’nun yanında olup olmadığımız.”
Sayfa 350Kitabı okudu
Ebu Hanife
“Biz kimseyi günahından dolayı kafir olarak görmediğimiz gibi, imanı olduğunu da reddetmiyoruz.”
Sayfa 345Kitabı okudu
Aliya İzzetbegoviç
“Diktatörlük günahı yasaklasa bile ahlaksızdır, demokrasi ona izin verse bile ahlaklıdır. Ahlakilik özgürlükten ayrılamaz. Ancak hür fiil ahlaki fiildir. Bir diktatörlük özgürlüğü, dolayısıyla seçme imkanını ortadan kaldırmak suretiyle, kendi temellerinde ahlakı sürgün etmiş olur. (…) Tarihteki tüm tezahürler ne olursa olsun, din ile diktatörlük birbirlerini karşılıklı olarak dışlar.”
Sayfa 291Kitabı okudu
FİTNE KAVRAMININ İSTİSMARI
Klasik dönemde genel nesh teorisine şiddetle karşı çıkan tek bir âlim biliyoruz: Ebu Müslim el-İsfahani (ö. 1066). Kendisi hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde bir Mu'tezile mensubu idi. Kur'an'daki farklılık gösteren ayetlerin birbirini iptal etmediğini, ancak tahsis ettiğini, yani farklı durumlara göre sınırladığını savunuyordu. Buna göre Medine'de inen savaş ayetleri, barışçıl Mekki ayetleri iptal etmiyordu. Yalnızca farklı şartlar içinde bulunan farklı bir siyasi duruma hitap ediyordu. Ancak yazdığı eser günümüze ulaşmadı. O yüzden argümanlarını yalnızca o argümanları çürütmeye çalışan ikincil kaynaklardan öğreniyoruz. Modern çağda bu tartışma yeniden açıldı. Reformcu eğilimleri olan akademisyenler -genel olarak "Müslüman modernistler" olarak adlandırılabilir- Mekki ayetlerin daha liberal ruhunu yeniden canlandırmayı umarak, nesh doktrinini sorgulamaya başladılar. Bunlardan birisi olan Sudanlı düşünür Mahmud Muhammed Taha, doktrini tersine çevirecek kadar ileri gitti. Düşünüre göre İslam'ın evrensel mesajı Mekki ayetlerdeydi. Medine'deki devletleşme ve ordulaşma ise dönemin şartları gereği ve o döneme özgüydü. Ancak bu fikri kendi ideolojisi için zararlı bulan Sudan'daki etkin İslamcı hareket, 1985 yılı Ocak ayında Mahmud Muhammed Taha'yı tutuklattı. Kısa bir yargılamadan sonra, 75 yaşındaki Müslüman âlim kamuoyu önünde asılarak idam edildi.
Reklam
MEKKE’NİN İPTALİ
Giriş bölümünde de değindiğimiz nesh doktrini, Emevi hanedanı döneminde başladı ve Sünni fıkhının prensiplerini belirleyen İmam Şafii tarafından sistematize edildi. Buna göre Kur'an'ın ilk dönemde inmiş ayetler, farklı bir tonda inen sonraki ayetlerle iptal (nesh) edilmiş oluyordu. Âlimler tam olarak hangi ayetlerin iptal edildiği
Sayfa 285Kitabı okudu
Hermenötik Tarihselcilik
Bugün anlamamız gereken temel gerçek Kur'an'ın ilk muhatapları olan ilk Müslümanlarla, yirmibirinci yüzyılın Müslümanlarının çok farklı insanlar olduğudur. Bu yüzden ilk Müslümanlara tamamen o günün şartlarına göre verilen ilahi emirlerin tamamının, şimdi çok farklı olan toplumlarımıza lafzi olarak uygulanmasını bekleyemeyiz. İhtiyacımız olan yöntem, Fazlurrahman'ın “çifte hareket” modelidir: İlk olarak hükümlerin ardındaki ilahi maksatları anlamak üzere ayetlerin vahyedildiği dönemin şartlarına bakmalıyız. Sonra da bu maksatlara hizmet edecek yeni hükümler formüle etmek için modern şartlara yönelmeliyiz.
Sayfa 266Kitabı okudu
Fazlurrahman
“Müslümanlar için ilk temel adım (…) normatif (kural koyucu) İslam ile tarihsel İslam arasında ayrım yapmaktır.”
Sayfa 255Kitabı okudu
239 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.