Daha önce yazarın Amerigo kitabını okumuştum ve araştırma,bilgilendirme türünde iyi olduğunu düşünerek Nietzche kitabını dinlemeye karar verdim. Benim beklentimin altında kaldı.Nietzche hakkında az bir fikriniz varsa bu kitap bir arpa boyu yol aldırmaz benim düşüncem öyle en azından.
Buraya Nietzche hakkında öğrenip yazacaklarımın çoğunu da makale okumaları ve felsefe sayfalarından kitaba ayırdığım süre kadar ayırarak öğrendim ve yazıyorum laf olsun diye yazmıyorum yani bizzat tecrübe ettim.
Ünlü Nietzche ,düşünce dünyası ve gerçek hayatını etkileyen belli başlı altı(6) insan var ,o nasıl etkilendiyse bu insanlardan özellikle BÖYLE BUYURDU ZERDÜŞ kitabıyla koca bir çağı etkilemiş etkilemeye de devam ediyor.
Öncelikle yakası hastalıktan hiç kurtulamıyor.Babasının kaderini yaşıyor bir nevi.Büyük acılar çekerek ölen babası gibi kendisi de acılar içinde ölüyor.Yaşı itibariyle çevresinde filoloji alanında (Yunan ve Roma metinleri eleştirmenliği) en genç profesör oluyor Alman Üniversitesinin birinde.Sağlığı elverdiği ölçüde akademik hayatına devam edebiliyor.Yaşamının çoğunu ona şifa olacak güzel bir coğrafya arayarak geçiriyor.Müzik adamı Wagner’in müziğinden etkileniyor hakikat olsa olsa müziktir, sanat en büyük kurtarıcı diye düşünüyor.Shopenhauer ‘in kitabını okuyunca çarpılıyor acı çekerek mutluluğa ulaşabiliriz sözlerini okuyunca sanırım kendi acılarına farklı bir bakış açısı geliştiriyor.
Felsefeye ilgi duyanlar onu ‘TANRI ÖLDÜ’ sözüyle daha çok tanıyor.Zihin dünyası geliştikçe Hıristiyanlığa savaş açıyor yeni bir ahlak felsefesi geliştiriyor. Benim anlamadığım bütün insanların eşit olmadığını düşünürken Hıristiyanlığın insanın doğasında ne kadar güzel arzu ve istek varsa baskıladığını, insanı suçlu ve aşağılık gösterdiğini söylüyor.ÜST İNSAN (ÜBERMENCH)