Ekol
Mu'tezile, itikadi alanda aklî açık- lamalar ve temellendirmeler yapmak, kısaca itikatta aklı kullanmak şeklinde tanımlanabilecek bir kelam mezhebidir. Kelam ilminde sistematik bir düşünce geliştiren ve kelamın kuşattığı bütün meselelerde temel ilkeleri ve kavramları belirleyerek birbiriyle tutarlı ve bütüncül bir söylem ortaya koyan ilk mezhep olması sebebiyle kelam ilmini kuran mezhep olarak kabul edilir.
İslami Ekoller
Mu'tezile, itikadi alanda aklî açıklamalar ve temellendirmeler yapmak, kısaca itikatta aklı kullanmak şeklinde tanımlanabilecek bir kelam mezhebidir. Kelam ilminde sistematik bir düşünce geliştiren ve kelamın kuşattığı bütün meselelerde temel ilkeleri ve kavramları belirleyerek birbiriyle tutarlı ve bütüncül bir söylem ortaya koyan ilk mezhep olması sebebiyle kelam ilmini kuran mezhep olarak kabul edilir.
Reklam
Mehdi
Istılahi olarak "ahir zamanda zulüm ve adaletsizliğin yaygınlaştığı bir zamanda ortaya çıkıp yeryüzünde doğru inancı ve adaleti hakim kılacağına inanılan beklenen kurtarıcı" anlamında kullanılmaktadır. Tevrat ve İncil'de de gelecek bir kurtarıcıdan bahsedilmekte... İslam tarihinde mehdi ve mesih inancının etkin olmaya başlaması 680 yılında Hüseyin b. Ali'nin Kerbela'da Emeviler tarafından şehit edilmesiyle başlar. (...) Mehdi hususunda Buhârî ve Müslim'in Sahihleri, Nesai'nin Sünen'i ve İmam Malik'in Muvatta'sında herhangi bir rivayet yoktur. Bununla birlikte Ebu Dâvûd, Tirmizî, İbn Mâce'nin Sünen'i ve Ahmed b. Hanbel'in Müsned'i gibi temel hadis kitaplarında mehdi ile alakalı rivayetler mevcuttur. (Sistematik Kelam, Lisans Yayıncılık, s.361)
Deccal
Semavi dinlerde kıyamet alametlerinden sayılan deccal, "ahir zamanda zuhur ederek rububiyet iddiasında bulunup, hakkı batıl ile karıştırmak suretiyle sahip olduğu birtakım olağanüstü güçlerle insanları dalalete sürükleyeceğine inanılan kişi" olarak tanımlanır. Deccal kelimesi lafzen Kur'an-ı Kerim'de geçmemekte ve hakkındaki tüm malumat hadislere dayanmaktadır. Hadislerde deccalin, dinin zayıfladığı, küfrün ve öldürmenin yaygın hale geldiği bir zamanda, Şam ile Irak arasında bir yerde ortaya çıkacağı, tek gözünün kusurlu ve saçlarının kıvırcık olduğu, alnında kâfir yazacağı, Mekke ve Medine gibi kutsal beldelere giremeyeceği, bir kimseyi öldürüp diriltmeye kadir olacağı, kendisinin ilk etapta iman edeceği fakat sonra nübüvvet, daha sonra uluhiyet iddiasında bulunacağı ve son olarak Hz. İsa tarafından öldürülüleceği belirtilmiştir. (Buhârî, Enbiyâ, 49; Müslim, Fiten, 20,34,55; Ebu Davud, Fiten, 1; Tirmizi , Fiten, 59,61,62; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3:367, Askalani, İbn Hacer, Fethu'l-bari.). (Sistematik Kelam, Lisans Yayıncılık, s. 355)
Ye'cûc Ve Me'cûc
Kur'an-ı Kerim'de Ye'cûc ve Me'cûc kelimesi iki yerde geçmektedir. İlki Kehf suresinde yer almakta ve Zülkarneyn'in kendisinden yardım isteyen bir toplumu fesatlardan korumaya çalıştığı çapulcu ve şerir insan topluluğunu ifade eder(Kehf 18/83-101) (...) İkinci ayet ise Enbiyâ suresinde bulunmakta, Ye'cûc ve Me'cûc'un setlerinin delinip her tepeden akın edecekleri gelecek bir zamandan bahsedilmektedir(Enbiyâ 21/96). Ayetler arası karşılaştırma yapıldığında ilk ayetin geçmiş bir tarihte yaşanmış bir kıssa olduğu, ikinci ayetin ise yakın gelecekte vuku bulacağı haber verilen bir hadise olduğu görülmektedir. (Sistematik Kelam, Lisans Yayıncılık, s.352)
Peygamberlerin Cinsiyeti
Eşariliğe göre Allah, kadın nebiler göndermiştir; ancak kadın resuller göndermemiştir. Onlar, Hz. Musa'nın annesine ve Hz. Meryem gibi bazı kadınlara Kur'an'da vahyedildiğinin haber verilmesini, kadın peygamberler gönderilebileceğinin delili sayarlar. Maturidiler, peygamber olmak için erkek olmayı şart koşar; ancak bu konuda Maturidi, kesin hükümlü değildir... Peygamberliğin zorlukları dolayısıyla erkeklere daha uygun bir görev olacağını söyler. (Sistematik Kelam, Lisans Yayıncılık, s.260)
Reklam
177 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.