Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Serdar Bilgin

İpnoz
Bundan böyle sözlerde saklı büyü’yü de anlamaktayız. Söz, bir insanın bir başkasını etkilemede başvurduğu en önemli çare, söylendiği kimsede ruhsal değişikliklere yol açma bakımından eşi bulunmaz bir araçtır; dolayısıyla, sözlerdeki büyüden yararlanılarak hastalık belirtilerinin, hele bunlar arasında ruhsal nedene dayananların giderebileceği savından yadırganacak bir taraf yoktur.
Reklam
Doğadaki her şey, kendisinden doğan sonuçların bir sebebidir.
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Serdar Bilgin tekrar paylaştı.
Sen ne kadar haklı bir adamsın bu konuda böyle
Her şeyden evvel hiçbir insan mutlu değildir; bü­tün hayatı boyunca hayali bir mutluluk peşinde koşup durur, onu nadiren ele geçirir ve ele geçirse bile, geçir­mesiyle birlikte bir yanılsamadan, bir düş kırıklığından başka bir şey kalmayacaktır geride; ve kural olarak sonunda bütün umutları suya düşecek ve limana bir enkaz halinde girecektir.
Sayfa 66 - Say Yayınları

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsanları bireysel olarak ne kadar iyi anlarsak, Tanrı’yı da o denli iyi anlayabiliriz.
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
154 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Totem ve Tabu
Totem ve TabuSigmund Freud
8/10 · 6bin okunma
Reklam
Aşk, haricî bir sebebin sağladığı haz; nefret ise haricî bir sebebin sağladığı acıdır.
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Serdar Bilgin tekrar paylaştı.
Muhtemel olan hiçbir şeyi doğru kabul etmemeye özen göstermeliyiz. Çünkü bir yanlış kabul edildiği zaman, sonsuz yanlışlar da onu izleyecektir.
Doğru olduğunu bildiğimiz birçok şeyi yapmamamız ve yanlış olduğunu bildiğimiz birçok davranışı tekrar edip durmamız da bu durumundan kaynaklanır. Dürtüleri dizginlemek (irade), bir davranış yerine başka bir davranışı tercih edebilmek (ihtiyar) veya harekete geçerek bu hareketi sürdürebilmek için duygusal motivasyon gerekir.
En büyük kibir ya da en büyük bunalım, kişinin kendine dair en büyük cehaletinden ortaya çıkar.
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Freud hepimizin psi­kolojik işlevlerimize yüksek ya da düşük bir düzeyde güç veren bir psi­şik enerjiye sahip olduğumuzu söylemiştir. Bunun anlamı, bir psikolo­jik işleve harcanan enerjinin diğer işlevler için kullanılamayacağıdır. Eğer benlik, alt-benliği kontrol etmek için çok miktarda enerji harca­mak zorundaysa, geri kalan işlevlerini etkili bir biçimde gerçekleştir­mek için geriye çok az enerjisi kalır. Freud'cu psikoterapinin bir hede­fi de, hastaların sürekli kontrol altında tuttukları bilinçaltı dürtülerini serbest bırakmalarına yardımcı olmak, böylece günlük yaşamlarını de­vam ettirecek enerji düzeyine kavuşmalarını sağlamaktır.
Reklam
"Alt-benlikle olan ilişkisinde, benliğin rolü at sırtındaki bir adam gibi­dir. Atın daha üstün gücünü sürekli denetlemek ama bir yandan da gitmek istediği yöne doğru atı sürmek zorundadır. "
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Frued'cu yaklaşımı anlamak için onun insan kişiliğini üç bölümde ele aldığını bilmek gerekir. Freud kişiliği bilinç, bilinç öncesi ve bilinçaltı olmak üzere üçe ayırmıştır. Bu ayrım topografik model olarak da bilinir. Bilinç, farkında olduğumuz düşüncelerimizi içerir. Bu düşünceler, ka­famıza yeni düşünceler girdikçe değişir ve eskiler bilincimizden kaybo­ lur. Bir şey için "aklımda" derken aslında aklınızın bilinçli kısmınızı kastedersiniz. Ancak, aklınızda tuttuğunuz bilgilerin çok az bir kısmı bilinçtedir. Eğer isterseniz, sayısız düşüncenizi bilinçli bölüme getire­bilirsiniz. Örneğin, kahvaltıda ne yediniz? Üçüncü sınıftaki öğretmeni­ niz kimdi? Geçen cumartesi ne yaptınız? Bu geniş, ulaşılabilir bilgi haznesi, bilinç öncesini oluşturur. Pek çok kişi bilinç ve bilinç öncesindeki malzemenin zihnimizde­ ki düşüncelerin büyük bir bölümünü oluşturduğunu sanır. Ancak Freud, bunun buzdağının görünen ucu olduğunu söyler. Düşüncele­rimizin büyük bir kısmı ve psikanalitik bakış açısına göre en önemli kısmı, bilinçaltında bulunur. Bu malzemelere her istediğimizde ula­şamayız. Freud'a göre, bazı olağan dışı koşullar hariç, bilinçaltı bilgi­yi bilinç düzeyine getiremeyiz. Ancak, günlük davranışlarımızın ço­ğunun altında bilinçaltı malzeme yatar. Bilinçaltının, davranışlar, özellikle de anormal davranışlar üzerindeki etkisini anlamak, psika­nalitik bakış açısını anlamanın da yoludur.
Hurafeler, korkudan doğar, onunla sürdürülür ve beslenir.
Baruch Spinoza
Baruch Spinoza
Doğanın (Tanrının) hiçbir görünür amacı yoktur ve ereksel nedenler yalnızca insanın hayal ürünüdür. -Spinoza
Felsefenin doğruyu bulmaktan başka gayesi yoktur; inanç ise itaat ve dindarlık gerektirir. -Spinoza
313 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.