Yeni bir yazar, yeni bir kitap, büyük bir heyecan. Okuduğum ilk Adnan Binyazar kitabı. Kitap 5 ayrı öyküden oluşuyor ve 136 sayfa sonunda tamamen karşılanmış beklentim. Güzel bir kitap okuyup edebiyata doyduktan sonra hissettiğim o mükemmel duyguyu anlatmanın bir tarifi yok benim için.
Her biri birbirinden farklı insan hikâyelerine değindiği öykülerinde, genellikle yalnızlık duygusu hâkim. Uzakta kalmış insanların yaşadığı yalnızlık, çekip gitmeler, uzaklardan seslenişler yankı buluyor öykülerinin satırlarında. Yalnızlığı, sevgiyi, sevgisizliği en sert, en çarpıcı ama en gerçekçi halleriyle anlatıyor.
Beş öyküde yazarımızın geçmişinden izler taşıyor. Gerçeklik payı içeren metinler okumak benim için ayrı bir keyif oldu. En sevdiğim, en duygulandığım öykü ise Köpeğin Ölümü adlı öykü oldu, öyküyü bitirdikten sonra diğerine geçmek için uzun bir süre bekledim.
Adnan Binyazar, ortak insanlık durumlarını, görkemli bir Türkçeyle, eşsiz, özgür ve özgün bir dille, binyılların derinliğinden yazıyor. Şaşırtıcı bir duruluk, yalınlık, başkalaştıran, arındıran bir etki!
Kitabın yazarı Necip Fazıl Kısakürek olunca incelemeye nasıl başlayacağımı bilmiyorum.
İncelemeye başlamadan önce Necip Fazıl'ın kitap ile ilgili açıklamasını paylaşayım:
"Peygamber Halkası deyince, Veda Haccından Allah Resulünün hitab ettikleri yüz bini aşkın Sahabiden hiç olmazsa yüzlercesini denetlemek gerekirdi. Hâlbuki bu kitapta, alınlarında Sahabilik nurunu taşıyan ebediyyet kahramanlarından niceleri, hiçbir tercih ölçüsüne vurulmaksızın gösterilememiş ve "artık gerisini siz hayal edin!" gibilerinden pek azı örnekleştirilebilmiştir. Eğer bu eserde Sahabi keyfiyetinden bir pırıltı verebilmişse ne mutlu kalemimize!.."
İki kısımdan oluşmakta kitap. Birinci kısımda cennetle müjdelenen Aşere-i Mübeşşere'den başlayarak öncü olan sahabîlerin terceme-i hâlleri, yer alıyor. İkinci kısımda ise, alfabetik olarak yetmiş sahabînin hayatından önemli noktalara kısaca değinilmiş.
Sahabeler hakkında az çok bilgi edinmek isteyenler için müthiş bir kitap.
Kısakürek; akıcı,duru,saf bir anlatımla harika bir kitap sunmuş önümüze.
Kısa bir süreliğine, Devr-i Saadet’e dönüp orada binlerce sahabilerden ve anekdotlarından bir demet alıp gelmek gibi bir şey bu kitabı okumak.
Peygamber HalkasıNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20171,107 okunma