ÇİÇEGE DURMAK Halit Çelenk'e saygılarla Eski ağacımızın civan' üç dalıydılar Toprağımızın yüreğinden yeşeren Gecemizden yıldız gibi kaydılar Yudum yudum içtik acılannı Bir aşamanın daha, bedenlerinden Dindirdik doğum sancılarını Üçayaklıları kurdular Bir şafağa doğru erken erken Üç dal, yan yana, çiçeğe durdular Subutay Hikmet
Sayfa 95·Kitabı okudu
Devrim ve Şiir
Avrupa'ya ilk Moğol saldırısı, orduların Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki dağlık bölgeden geçtiği 1221 yılında gerçekleşmişti. Moğol komutanlar Subutay ve Cebe Noyan Kuzey Rusya bozkırlarını kolaçan edip bil­gi toplamak için savaşçılarıyla birlikte batıya doğru ha­reket etmişti. Karadeniz'in kuzeyinde ikamet etmekte olan Kumanlar yenilgiye uğratılmış ve Rus topraklarına girilmişti. Bazı Rus prensler -Kiev, Galiçya-Volhinya, Çemigov ve Smolensk'ten- Moğollara karşı güçlerini Kumalarla birleştirmişti, ancak 1223 yılında Kalka Neh­ri Savaşı'nda yenilgiden kurtulamamış, yaklaşık 75.000 askerini kaybetmişlerdi. Moğollar, yeni saldırılar sonra­sında, arkalarında casuslar bırakıp Cengiz Han'a katıl­mak üzere bozkıra çekilmişti. Moğol lider 1227 yılında imparatorluğunu dört oğluna bölüştürerek öldü. Cengiz Han'ın torunu Bata, Subutay'la birlikte, 1236 yılında Kama ve İdil nehirlerinin birleştiği yerde İdil Bulgarlarına saldırmış, ardından 1237 yılı sonla­rında İdil'i geçmişti. Ryazan gibi Vladimir-Suzdal da yerle bir edilen birçok yerleşim yeri gibi yağmalanmış­tı. 1239'da çeşitli knezliklerin kendi aralarındaki husu­metleri yüzünden Moğollar karşısında müşterek bir cephe kurulamamış olması konar-göçerlerin kuzeybatı Rus topraklarına yayılabileceği anlamına geliyordu.
Reklam
Yaa ağlayacağım...
"Neden benim etrafımdaki herkes bana ihanet ediyor Subutay. Korkuyorum bir gün senin de annemin de eşimin de bana ihanet edeceğinden."
Sayfa 142 - Lopus·Kitabı okudu
Okurken öğürme geliyor.
"Timuçin'in insan eti ile beslenen ve zincire bağlı dört köpeği vardır. Karakolları kovalayıp gelen onlardır. Bu dört köpeğin adı: Cebe, Kubilay, Celme ve Subutay'dır."
Sayfa 99 - Lopus·Kitabı okudu
Tarih
İslâm dünyası; 13. yüzyılda ardı ardına gerçekleşen haçlı saldırılarıyla boğuşurken, birdenbire doğudan batıya doğru hızla yayılan Moğol istîlâlarıyla da karşı karşıya kaldı. Göçebe Moğol ve Tatar boyları, 1206/603 yıllarından itibaren Cengiz Han (1227/624) idaresinde güçlü ve acımasız bir birlik kurdular. Müslümanların hâkimiyeti altındaki Horasan ve Ortadoğu bölgelerine girdiler. Bu bölgelerde 1221-1222/618-619 yıllarında Cengiz’in seçme komutanları Cebe (1225/622) ve Subutay(1248/646) komutasında şehirleri yerle bir eden amansız saldırılar başlattılar. İbnü’l Esîr (1233/630), Moğol vahşetini kitabına şu cümlelerle kaydetmiştir: “Cenâb-ı Allah’tan temennimiz, bu dünya ayakta durduğu müddetçe, kıyâmet kopuncaya kadar, belki Ye’cüc ve Me’cüc olayı hariç, inşallah bir daha böyle büyük bir musibet ve dehşet verici bir felâketin insanların başına gelmemesidir.”
Sayfa 22 - Kabalcı Yayınları, 2025
Reklam
Reklam