Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gamze Züleyha Üredi

2016’da not almışım deftere, kime ait olduğunu yazmamışım ama.
“Küçükken külahta dondurma yerdik. Dilimle dondurmayı iterek külahın en ucuna kadar sürüklerdim. Sonra bir gün, o dibine kadar üşenmeden sürüklediğim dondurmalı külah elimden kayıverdi; öylece düştü yere. O gün ilk kez anladım; hiçbir şey olmasa da, bir sorun çıkmasa da, çabalayıp dursan da külahını düşüren biri olacaktır. En azından sen, kendin yapacaksın bunu.”
Reklam
Metin Altıok
“Yarın farklıdır bugünden, Adı değişir hiç olmazsa. Kara bir suyu Geçiyoruz şimdilerde Basarak yosunlu taşlara. Sen bugünden yarına Birazcık umut sakla.”
Basit açıklamalarımız, taleplerimiz ya da beklentilerimiz yok, her şeyi fazla karmaşıklaştırıyoruz. Kimi zaman anlamlı olsa da hayatı yaşanılır kılmaktan uzaklaştırıyor bu.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Konstantinos Kavafis
"Dilediğin gibi kuramıyorsan hayatını hiç olmazsa şunu dene elden geldiğince: Rezil etme onu kalabalığın sürtüşmelerinde koşuşturmalarda, gevezeliklerde. Rezil etme onu sürükleyerek, dolaştırarak, teşhir ederek öyle, yabancı bir yüke dönüşünceye kadar o gündelik budalalıklarında ilişkilerin ve alışverişlerin."
"Ben hiçbir toplumu ya da sınıfı sevmem zaten, sadece arkadaşlarımı severim. İnsana dair olması gereken sevgiyi birey düzeyinde düşünüyorum.”
Reklam
"Değerlere hakaret diye bir şey söz konusu olamaz; hakaret, kişilere olur."
"Toplumun bütününün manevi değerleri olmaz; toplumu oluşturan bireylerin manevi değerleri olur. Bunlar çoğunlukta olabilir ya da olmayabilir. Bireylerin manevi değerlerine saygı duyulması gerekir ancak bu saygı duyma, o değerlerin eleştirilmeyeceği anlamına gelmez."
Okuduğum kitapta karşılaştırma saplantısı, ‘apaçık kıskançlık’ın toplumsal versiyonu olarak betimleniyor. :)
Alain Badiou
“Bizim dünyamıza damgasını vuran şey hızdır: tarihsel değişimin hızı; teknik değişimin hızı; iletişiminin, aktarımının hızı, hatta insanların birbirleriyle bağlantılar kurma hızı. Bu hız bizi çok büyük bir tutarsızlık tehlikesine maruz bırakır. Şeyler, imajlar ve ilişkiler böylesine çabuk dolaşıma girdiği içindir ki bu tutarsızlığın kapsamını ölçmeye bile zamanımız yoktur. Hız tutarsızlığın maskesidir. Felsefe bir yavaşlatma işlemi önermelidir. Hızlanma buyruğu karşısında düşünceye ait bir zaman inşa etmelidir. Felsefenin bir hususiyeti bence bu; felsefenin düşünüşü ahestedir, çünkü bugün isyan, hızı değil ahesteliği gerektirir. Felsefenin arzusunu ayakta tutmak için muhtaç olduğumuz sabit noktayı (bu nokta ne olursa olsun, adı ne olursa olsun) ancak bu yavaş ve dolayısıyla asi düşünüş kurabilir. Mesele temelde, hakikat kategorisini felsefi olarak, bizi dünyanın hızından yalıtacak bir yavaşlıkta yeniden inşa etme meselesidir – metafiziğin bize devrettiği hakikati değil, dünyanın mevcut halini dikkate alarak, yeniden kurabildiğimiz hakikati kastediyorum.’’
Esmanur Tohumcu
nepenthe “sıkışsak bir bulut gibi yağar mıyız her acının üstüne bir bir? un çuvalı gibiyiz çoğu zaman, bir sırtın üstünde yamaçlara zikzak çizen. istiflenir mi her kelime
151 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.