Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
296 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ma'rûzât
Ahmed Cevdet Paşa Osmanlı Devleti'nin yetiştirdiği ender devlet adamlarından biriydi. İlmiyeden yetişip vezir olan nadide bir şahsiyet. Hukuk tarihine Mecelle gibi muazzam bir kaynak ekledi. Devlet adamı nasıl olunurun bir nevi cevabıydı Ahmed Cevdet Paşa. Mâ'rûzât kitabı Sultan II.Abdülhamid'in tahta geçmesi sonucu Ahmed Cevdet Paşa'nın padişaha sunduğu raporlardan oluşuyor. Normalde 5 defter olan bu raporların 1.defteri kayıp olduğu için kitap 2, 3, 4 ve 5.defterlerden oluşuyor. Ahmed Cevdet Paşa'nın II.Abdülhamid'in baş danışmanlarından birisi olduğunu da ekleyeyim. Kitap Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinden bahsediyor. Özellikle saray çevrelerindeki olayları ele alması çok ilginç olmuş. Bir nevi dedikodu niteliğinde olaylardan bahsedilmiş. Fakat sadece saray çevresi olayları ele alınmıyor. Çoğunlukla Ahmed Cevdet Paşa'nın görev icabı gittiği yerlerdeki olaylar ayrıntılı olarak ele alınmış. Devletin son dönemlerinde nasıl bir durumda olduğunu anlamak için önemli bir kaynak. Paşalar arası çekişmeler, Abdülaziz'in hal' edilmesi için oluşturulan cunta vs. kitapta bulabileceğiniz diğer konular. Kitap günümüz Türkçe'sine sadeleştirilmiş. Gönül isterdi ki orijinal halini okuyabilelim. Fakat Yusuf Halaçoğlu hocanın sadeleştirmesi kitaba daha çok güven vermiş. O yüzden gönül rahatlığıyla okudum. Kitabın II.Abdülhamid döneminden bahsetmediğini bir kez daha ekleyeyim. II.Abdülhamid'in kendinden önceki dönemi anlayabilmek için hazırlanmış bir rapor niteliğinde. İlgi duyan olursa tavsiye ederim.
Sultan Abdülhamid'e Arzlar
Sultan Abdülhamid'e ArzlarAhmed Cevdet Paşa · Babıali Kültür Yayıncılığı · 201034 okunma
"Sultan Abdülaziz Han hazretlerinin çok üzüntü veren ölümü halkı öyle derinden etkiledi ki, aleyhinde bulunanların bile yüreğini dağladı. Kamuoyu hemen tersine dönerek, bu duruma sebep olanlara küfretmeye başladılar."
Sayfa 251 - Babıali Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Sultan Abdülaziz Han hazretleri Mısır'a gitti. Serasker Fuad Paşa'yı da beraberinde götürüp getirdi. Ve kendisine 'yaver-i ekremlik' ünvanı verdi. O zamana kadar Osmanlı Devleti'nde bu ünvan yoktu. Buna ilk olarak Fuad Paşa nail oldu."
Sayfa 73 - Babıali Kültür YayıncılığıKitabı okudu
"Sultan Abdülaziz Han hazretlerinin, silah ve savaş mühimmatını tamamlamak ve Osmanlı Devleti donanmasını Fransa donanması düzeyine çıkarmak gibi büyük hedefi vardı."
Sayfa 69 - Babıali Kültür YayıncılığıKitabı okudu
"Sultan Abdülmecid Han hazretleri halk arasında çok sevilmesine rağmen, bir müddetten beri sultan hanımların ve saray kadınlarının aşırı derecede harcamaları, bazı kimselerin Abdülaziz Efendi'nin tahta geçmesini arzu etmeye başlamasına yol açtı."
Sayfa 43 - Babıali Kültür YayıncılığıKitabı okudu
Imparator 3. Michael'in saraydaki yatak odasına girdiler. Iki bileginin damarlarını kesip kanını akıttılar. Bizans tarihi, 24 Eylül 867 Sarayda babamı sırtüstü yere yatırdılar. Iki adam sağ koluna, ikisi sol koluna, ikisi sağ ayağına, ikisi sol ayağına oturdular. Içlerinden biri bir usturayla iki elinin atardamarlarını kesti.(Nazime Sultan- Osmanli Imparatoru Abdülaziz'in kızı -1876)
Reklam
Sultan Abdülhamid’e Arzlar (Münazarat)
Nasıl başlayayım bilemiyorum. Yazım yanlışlarımı heyecanıma verin. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki kitabın okunma sayısı portalda çok az görünüyor. Bu durum beni Ziyadesiyle üzdü. Ahmet Cevdet Paşa Osmanlı Devleti’nin hiç abartmıyorum yetiştirdiği en nadide en bilgili en donanımlı devlet adamlarından biridir. 1822 yılından vefat ettiği 1895
296 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Sultan Abdülhamid’e Arzlar(münazarat)
Sultan Abdülhamid’e arzlar Nasıl başlayayım bilemiyorum. Yazım yanlışlarımı heyecanıma verin. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki kitabın okunma sayısı portalda çok az görünüyor. Bu durum beni Ziyadesiyle üzdü. Ahmet Cevdet Paşa Osmanlı Devleti’nin hiç abartmıyorum yetiştirdiği en nadide en bilgili en donanımlı devlet adamlarından biridir.
Sultan Abdülhamid'e Arzlar
Sultan Abdülhamid'e ArzlarAhmed Cevdet Paşa · Babıali Kültür Yayıncılığı · 201034 okunma
SULTAN İBRAHİM (1640-1648)
Tarihlerimizde genellikle “Deli” diye anılan Sultan İbrahim bu lakabını, can düşmanı olan Şeyhülislam Karaçelebizade Abdülaziz Efendi'nin Ravzatü'-Ebrâr adlı tarihinden mülhem olarak' II. Meşrutiyet devrinde yaşamış bazı tarihçilerin, özellikle Mizancı Murad'ın işgüzarlıklarına borçludur. Rahmetli M. Çağatay Uluçay'ın “Sultan İbrahim deli mi yoksa hasta mıydı?” başlığı altında uzun süre değişik dergilerde yayınladığı geniş kapsamlı incelemesinden de anlıyoruz ki, ruhi bir rahatsızlığı vardı ama kesinlikle “Deli” değildi.
Sayfa 134Kitabı okudu
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.