Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
112 syf.
·
Puan vermedi
Sultanu'ş Şuara, Üstad Necip Fazıl Kısakürek bu eserinde toplumları anlayan kıvrak zekası ve “bu şekilde nasıl cümleler kurabilir” denilecek edebi yönünü birleştirerek Sosyalizm, Komünizm ve birazda Kapitalizmi anlamlarıyla değerlendirip bu ideolojileri İslam Disiplini çerçevesinden bakarak anlamsızlıkları ve acımasızlıklarını ortaya serip incitebilmeyi başarmış. Malum Necip Fazıl’ın bu tarz kitapları konferans havasındadır. Hasılı Necip Fazıl okurken insanın aklında bir sürü bakış açısı yer ettiği gibi cümleleri düzeliyor edebe geliyor…
Sosyalizm, Komünizm ve İnsanlık
Sosyalizm, Komünizm ve İnsanlıkNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 2008946 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
Büyük Doğu Okumaları 11
Büyük Doğu Okumaları grubumuz için kitap tahlili niyetiyle yazıyorum: Esselâm, Üstâd Necip Fazıl'ın Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) hayatını şiirle anlattığı, "Mukaddes Hayattan Levhalar" diye tanımladığı eseridir. Eser Efendimiz'in mukaddes hayatının yıl sayısından ilhamla 63 parçadan oluşuyor. Efendimiz'in hayatını nesirle anlatan çok kitap okudum ama nazımla anlatana hiç rastlamamıştım. Üstâd'ın şiirlerini ve Çile kitabını çok severim lakin böyle bir kitabı olduğunu hiç bilmiyordum. Üstâd kitabın başında Türk edebiyatının bu eseri İslâmî tahassüste ilk temel kitabı saymasını umduğunu dile getirmiş. Ben de umuyorum ki, bu eser "şiirle siyeri birleştirme" noktasında ilk ve temel eser sayılmalı. Üstâd Necip Fazıl'ın Sultanu'ş-Şuara (Şairler Sultanı) olduğunu, şiirde nasıl bir kabiliyeti olduğunu, kelimeleri ne kadar şuurlu kullandığını çok net bir şekilde görebiliyoruz. Efendimiz söz konusu olduğunda Üstâd'ın kalemininin tadı bir başka oluyor... "O güne kadar zaman, Sarılan bir makara, Sonra çözülen iplik..." "Manzara şu ki artık, bir hadîs gereğince: <Bu dünyanın safâsı gitti, kederi kaldı!..> O gitti ve hayat, bir kemik, bir deri kaldı!" Üstâd, "O ki, varlık o yüzden" dediği Efendimiz'in dünyaya teşrifini zamanın başlangıcı olarak nitelendirmişti. O'nun dünyadan gidişiyle de dünyanın zayıf ve garip kaldığını ifade etmiş... Allahümme salli âlâ seyyidina Muhammed ve âlâ âli seyyidina Muhammed Ayşenur Memiş
Esselam
EsselamNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 1999889 okunma
Reklam
600 syf.
·
Puan vermedi
Necâtî, Türkçe'nin ve Türk edebiyatının en büyük şairlerindendir .Yaşadığı yüzyılda Fatih Sultan Mehmet'in dikkatini çekmeyi başaran hatta Ahmet Paşa gibi bir şairle aynı yüzyılda yaşamasaydı "Sultânü'ş -şuarâ" unvanına da sahip olabilirdi . Necâtî, klâsik Türk şiirinin Anadolu'nun kültürel merkezlerinde kendine özgü dünyasıyla da kabul edilisinde etkili olmuştur . Türkçe'nin en güzel deyim ve atasözlerini ,halk inanışlarına ,mahalli geleneneklere şiirlerinde yer vermesiyle çok önemli bir şâirdir . Bugün bile bir çok okur necâtinin şiirlerinde kendini bulabiliyor bu da edebiyatın zaman değişse bile yüzyılllardan beri insan ruhunun hiç değismediğini , Halk bilim kuramlarının" İnsan ruhu her yer de bir ve aynıdır ." sözünün eser de somut şeklini gösterdiğini görmekteyiz .
Necati Beg Divanı
Necati Beg DivanıNecatibey · Akçağ Yayınları · 199214 okunma
512 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
127 günde okudu
ÜSTADLARIN ÜSTADI
Edebiyat hocalarımız onun için Sultanu-ş Şuara derlerdi. Onun için bu lakap az bile. Türkçe hece vezninde onun üstüne bir şair görmedim. Edebiyat tarihi okurken, kitapların birisinde şöyle diyordu: "Dünya tarihinde hem nesir hem de şiirde usta olan sadece bir kaç kişi vardır." Necip Fazıl Kısakürek kesinlikle onlardan birisidir. İlaveten, kesinlikle fikrinin, sanatının ve davasının bedelini hakkıyla ödemiştir. Yalakalığı asla görülmemiştir. Üstadı okumamak kesinlikle bir eksikliktir. Onu okuyanlar bu cümlemizi net anlar!
Çile
ÇileNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 201821,1bin okunma
512 syf.
10/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Sultanü Ş-şuara
Daha önce hiçbir şiir kitabına inceleme yapmamıştım, bu ilk olacak. Aslına bakarsanız, Necip Fazıl Kısakürek'in kitabına inceleme yapacak kadar şiir bilgim ve tecrübem yok. Fakat şunu açık yüreklilikle belirtmeliyim ki şuana kadar okuduğum 13 şiir kitabı içerisinden en beğendiğim kitap "Çile" oldu ve bunu bir inceleme ile taçlandırmak istedim. Necip Fazıl, Cumhuriyet döneminde "Sultanü ş-şuara" unvanı almış sanatçıdır. Bunu şiirlerinde de görebiliyoruz zaten. Kitabımızın içeriğine gelecek olursak, bireyi ve toplumu sorgulayıcı bir söylemi var. Sağlam bir tekniği olduğunu duymuştum, okuyunca da bunu çok rahat fark ettim. Temiz, etkili hatta çok etkili ve özgün bir dili olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Kitabı çok beğendim ben. Şairin, tek bir dizesinde bile o kadar derin anlamlar yatıyor ki bu da bize doldurma şiirler yazmadığının bir göstergesi oluyor. Öyle dizeler var ki, insan şöyle bir durup düşünmeden edemiyor. Beğenerek ve bitmesine üzülerek okudum kitabımızı ve tabi ki size de okumanızı tavsiye ederim. Not: Sizin de beğenerek okuduğunuz şiir kitabı önerileriniz varsa alabilirim.
Çile
ÇileNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 201821,1bin okunma