Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tabula Rasa
Aptal insanlar her zaman tehlikelidir. Tehlikeli insanlar ise her zaman aptal değildir.
John Locke (1632-1704)
Zihin başlangıçta boş bir levhadır (tabula rasa).
Reklam
Yoga ve Zen’de Toplumsal Eleştirinin İmkanı / Pınar Nurhan
Ülke yönetirken senden bekleneni yap. Savaşı beklenmeyeni yaparak kazan. Hiçbir şey yapmadan kontrol et dünyayı. Nereden mi biliyorum? Buradan;
"Oysa İslam’la tanışmak, ancak sahabilerin tabula rasa; “boş bir plak” hükmündeki zihinsel yaklaşımıyla mümkün olur. Onların İslam’ı tanıdığı gibi hiçbir süzgeçten geçirmeden: “Resulullah sav böyle söylüyor ve doğrusu budur” şiârıyla benimseyebilirsek o zaman kendimizi de tekrar yakalamış oluruz."
-Etgar Keret/ Tabula Rasa-
" Dünyada birine bağımlı olmaktan daha sinir bozucu bir şey varsa o da size sürekli olarak ona bağımlı olduğunuzu hatırlatan biridir."
Tabula Rasa
Tabula rasa veya tabula rosa John Locke'un ortaya attığı "boş levha" önermesine işaret eder. "A priori" denilen, doğuştan insan zihnine kazınmış bir bilgiyi savunan rasyonalist filozofların aksine sezgilere veya doğuştan gelen bilgilerin varlığına inanmaz John Locke. Boş levhayı dolduran ancak deneyimlerdir. Hatta matematik dahil tüm bilimler deneyimlerin sonucudur. Dolayısıyla da Locke bilgiye ulaşmanın tümdengelim değil tüme varım yöntemiyle mümkün olduğunu savunur. Locke doğuştan bilgi olsaydı küçük çocuklarda da, cahillerde de mantık olurdu der ve ekler: "Hiç kimse bahsedildiğini duymadan bir hakikati bilemez." Levha bizim aklımızın, deneyimlerimizin eseridir. Yani özetle bilmek, tecrübeyle mümkündür Locke'a göre. Dünyaya boş geliriz ve tecrübelerimiz ışığında, yaşadığımız oranda doldurmayı başarırız zihinsel ve duygusal levhamızı. Her deneyim yeni bir bilgi kazandırır bize ve her bilgi bizi olgunluk yolunda bir adım daha ileri götürür. Kimimizin levhası dolar taşar deneyimlerle; kimimizinki ise neredeyse doğduğu gibi kalır.
Reklam
Ampirizm (Nedensellik)
Bilginin tek kaynağının deney olduğunu ileri süren öğreti... Bu öğreti bilginin sadece duyumlardan geldiğini ve deney dışında hiçbir yoldan bilgi edinilemeyeceğini savunur. Bilginin duyumlara dayandığı savı, ustan ve doğuştan bilgi olmadığı anlamını içerir. Ampirizm, duyumdan ayrı bilgi prensipleri olarak aksiyomların, akli
Sizce, tabula rasa mı anamnesis mi? Ve neden?
John Locke, insan zihninin tabula rasa(boş levha) olmasından dolayı, bilgilerin doğuştan zihne kazınmadığını, geleneksel kabûlün aksine bilgilerin deneyim yoluyla kazanıldığını savunur. Platon, ruhumuzda doğuştan bilgilerin bulunduğunu ve bu bilgilerin dış dünyadan elde edilmiş olamayacaklarını çünkü dış dünyanın böyle bir içeriğe sahip olmadığını savunur. Yani, bilgilerin anımsanması(anamnesis) esasına dayanır.
Geri15
90 öğeden 76 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.