Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Britanya Empiristleri- Locke
Bu filozofların ilki İngiliz John Locke'tu. 1632'den 1704 dar yaşamıştı Locke. Ending, dan na 170 Concerning Human Understanding van insanın Anla say Consi Üzerine Bir Deneme 1690'da yayımlandı. Locke bu ma Ynde iki soruyu ele alır. Birincisi, insanların düşünce ve eserinde ilinin nereden geldiğini sorguvenci olarak da duyularımızın bize bildirdiği şeylere güvenip güvenemeyece ğimiz meselesiyle ilgilenir." "Ne projeymiş ama!" "Soruları teker teker ele alalım. Locke bütün düşünce ve tasavvurlarımızın bir zamanlar duyularımızda oluşmuş izlenimlerden kaynaklandığına, bunların bir yansımasından ibaret olduğuna inanmaktadır. Bir duyum edinmeden önce bilincimiz bir 'tabula rasa' gibidir, yani henüz üstüne bir şey yazılmamış bir levha." "Ha bak Latincesini söyleyince çok anlaşılır oldu." "Yani herhangi bir şeyi duyumsamadan önce bilincimiz, öğretmen sınıfa gelmeden önceki karatahta gibi bomboştur."
Sayfa 298 - Pan
Bilinç bilgileriyle bilinçtir: soyut bilinç ya da öncesel bilinç yani önceden düzenlenmiş bilinç yoktur. Önbilinç bilincin oluşumuna temel olacak koşullardan başka bir şey değildir. Bilinç bir olanaklar bütünü olan önbilinç üzerine kurulur. Öyleyse tabula rasa diye yani sıfır bilinç diye bir şey yoktur.
Sayfa 9 - Bulut Yayınları
Reklam
ilk önce bir iç tasarımına sahip olmadan tek bir düşünceye sahip olamam. Zira zihin ne tabula rasa ne de boş bir haldir. Çocukların tabula rasa olarak doğdukları yanılgısına kapılırız ama hiç de öyle değildir. Fikirlerin halihazırda sözüm ona genetik materyallerde verili olduğu bir bilinçdışı vardır. Her şey çoktan insanlığın kalıtsal belleğinde yatmaktadır.
Sayfa 124
Tabula Rasa
Eğitim kaynaklarının en başında da kişimin içinde yaşadığı toplum gelir. Başka başka insanlardan oluşan toplum; insanın zihnini ve duygularını etkiler, ona idealler verir, onun çeşitli amaçlar için yola çıkmasını ve bu yoldan ayrılmamasını sağlar. Bu yoldan ayrılırsa sevdiği ve önemsediği, onayına en çok değer verdiği insanların kendisine sırt çevirdiğini görür. O bir bukelamundur; doğa yasaları gereği rahat ettiği yerin rengini alır. Çevresindekilerin etkisi, onun neleri tercih edeceğini, nelerden kaçınacağını, siyasi anlayışını, beğenilerini, ahlakını ve dinini belirler. Bunlardan hiçbirini kendi yaratmaz. Kendisinin yarattığını sanır ama bunun sebebi meseleyi enine boyuna düşünüp incelememiş olmasıdır.
Sayfa 61 - Koridor
"Her yerde, her çocuğa yatırım yapmış insanlar vardır. Ve çocuk yalnızca bir tabula rasa, boş bir sayfadır; herkes üzerine bir şeyler yazmak ister. "
Eski tanrıtanımazları hatırlayın bir: İnançları yitirdiklerinde, büyük bir tutkuyla hemen bir başka inanca sarılırlardı. Diderot'nun, Voltaire'in coşkusal inançlarını hatırlayın... Bizimkiler tam bir tabula rasa²... ¹. Sözcük anlamı boş levha. Deneyci filozoflara göre insan zihni doğuşta üzerine bir şey yazılmamış boş bir levha gibidir. (Latince)
Sayfa 182 - Yapı Kredi Yayınları
Reklam
Beyaz, yeni olanın, saf olanın, bozulmamış olanın rengidir. Bedenden arınmış ruhun, fiziksel olan tarafından engellenmemiş tinin de rengidir. Temel beslenmenin, anne sütünün rengidir. Buna karşın, ölünün, pembeliğini, yaşam gücünün kırmızılığını yitirmiş şeylerin de rengidir. Beyaz olduğunda her şey o an için tabula rasa'dır, üzerine hiçbir şey yazılmamıştır. Beyaz, yeni başlayan şeyler için yeterince besin bulunduğuna, boşluğun ya da yokluğun doldurulacağına dair bir vaattir.
Tabula Rasa şeysi
"...Bu veriler, boş levha zihin görüşünü temele alan tüm felsefelerin, diğer hususlarda olduğu gibi ahlak konusunda da hatalı olduğunu göstermektedir."
J.Locke ; Zihin, üzerinde hiçbir yazı yazılmamış beyaz bir sayfa (tabula rasa)
"İNSAN DOĞDUĞUNDA, RUHUNUN EGEMEN KlSMI, ÜZERiNE YAZI YA­ZlLMASI İÇİN İYİ BİR DURUMDA BULUNAN BEYAZ BİR KAĞIT SAYFASI GİBİDİR. 0, BÜTÜN FİKİRLERİNİ BUNUN ÜZERİNE KAYDEDER." Aetius
Sayfa 255 - İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARIKitabı okudu
Doğuştan zihnimizin tabula rasa yani boş bir levha olduğunu söyleyen Locke, zamanla bu boşluğun deney ve duyularla doldurulduğunu dile getirir. Bilgiye dış ve iç deneylerle ulaşacağını söyleyen Locke, düşüncelerin önce duyularda daha sonra akıllarda oluştuğunu aktarır. Aldanışlarımızın duyularımızdan değil de kafamızda oluşturduğumuz kanılardan oluştuğunu belirten Epikuros ise şu örneği verir: "Mühür, balmumuna nasıl tıpatıp kendi izni bırakırsa eşyada biz de belli izler bırakır."
Reklam
Locke bütün düşünce ve tasavvurlarımızın bir zamanlar duyularımızda oluşmuş izlenimlerden kaynaklandığına, bunların bir yansımasından ibaret olduğuna inanmaktadır. Bir duyum edinmeden önce bilincimiz bir 'tabula rasa' gibidir, yani henüz üstüne bir şey yazılmamış bir levha.
Sayfa 298 - Locke/Boş Levha
"Her yerde, her çocuğa yatırım yapmış insanlar vardır. Ve çocuk yalnızca bir tabula rasa, boş bir sayfadır; herkes üzerine bir şeyler yazmak ister. Ebeveynler -elbette- dinlerini, sosyal sınıflarını, felsefelerini, siyasi görüşlerini yazmak isterler, çünkü çocuk onları temsil etmelidir..."
Sayfa 3 - BUTİK YAYINCILIKKitabı okudu
Tabula Rasa
"Locke bütün düşünce ve tasavvurlarımızın bir zamanlar duyularımızda oluşmuş izlenimlerden kaynaklandığına, bunların bir yansımasından ibaret olduğuna inanmaktadır. Bir duyum edinmeden önce bilincimiz bir 'tabula rasa' gibidir, yani henüz üstüne bir şey yazılmamış bir levha."
Sayfa 298Kitabı okudu
tabula rasa: Sözcük anlamı "boş yazı tahtası." John Locke bu terimi, üzerine duyu deneyimlerinin yazılacağı, yeni doğmuş bebeğin zihnini tarif etmek için kullanmıştır.
“İnsan ne bitmiş bir inşaattır, ne de "tabula rasa" yani boş levha. İnsan bir yarım inşaat bulur usu, kendisini bulduğunda. İşte o dakikadan sonra kendisine edinebileceği en değerli ödev -bana kalırsa- kendilik ödevidir. İnsan kendisi olmalıdır.”
432 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.