Şeklen Osmanlılık
Elektronik donatılı, plastik pencereli eski camiler... Orjinaliyle ilgisi olmayan turistik saltanat kayıkları, kavramsal temelden yoksun restorasyonlar... Aslen değil, şeklen Osmanlılık örnekleri.
Şakalar espriler
Gülek'le (CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek) ilgili en ilginç hikâyelerden biri Bilecik'ten aday olduğu 1951 ara seçimlerinde yaşanır. DP'liler, Robert Kolej mezunu Gülek'in o dönem yaygın olmayan kepli cüppeli mezuniyet fotoğrafını ele geçirip "Kasım Gülek papaz olmuş, zaten sünnetsizmiş" propagandasına başlarlar. Bir mitingde söylentileri "İsterseniz pantolonumu indireyim" diye yalanlayan Gülek, o günleri gazeteci Mehmet Ali Birand'a şöyle anlatır: "Sünnetsiz olduğumu söylediklerinde cevap olarak 'Bunu söyleyenin kızı da amma gevezeymiş' dedim. Öyle bir dedikoduya ancak bu şekilde cevap verilirdi. Ama bunlar demokrasinin çocukluk hastalıklarıydı."
Reklam
CMP lideri Osman Bölükbaşı
Büyük bir toprak sahibinin oğlu olan, Fransa'da fizik ve matematik eğitimi gören Bölükbaşı, Türkiye siyasî tarihinin en güçlü hatiplerinden biridir. Düzce mitinginde 8 saat 35 dakika konuşmak gibi kolay kolay kırılamayacak bir rekora imza atmıştır. Sivri dili ve uzlaşmaz tavrı yüzünden 1946-57 arasında altı kez tutuklanır. Bir mitinginde "İktidar konuşmayı yasakladı, bakmayı da yasaklamadan önce birbirimizi doya doya süzelim" deyip halkla uzun uzun bakışması da unutulmazları arasındadır.
Sen misin oy vermeyen!
Asıl ceza, Osman Bölükbaşı'nın liderliğindeki CMP'nin (Cumhuriyetçi Millet Partisi) beş milletvekilliğinin beşini de kazandığı Kırşehir'e verildi. 30 Haziran 1954'te alınan kararla o güne dek Niğde'ye bağlı bir ilçe olan Nevşehir il yapılırken, il olan Kırşehir ilçe yapılıp Nevşehir'e bağlandı.
1954 seçimleri sonrası
Normalde bu kadar büyük bir zafer kazanan iktidarın kendine olan güvenini tazelemesi ve muhaliflere daha hoşgörülü yaklaşması beklenirdi ama tam tersi oldu. İktidar meclis açıldıktan hemen sonra bir dizi antidemokratik yasa çıkarttı. Yeni düzenlemelerle DP'nin 1950 seçimlerini kazanmasının en önemli sebebi olan radyo propaganda günleri bitiyor, devlet radyosunun kapıları muhalefete kapatılıyordu. Menderes'in "Muhalefetin radyodan yararlanma gibi bir hakkı olamaz" diye savunduğu karar, radyonun 27 Mayıs darbesine kadar en önemli siyasî tartışma konularından biri olmasına yol açtı.
Kuzu Partisi siyasî arenada
Çok partili dönemde kurulan ilk siyasî parti, iş adamı Nuri Demirağ'ın Millî Kalkınma Partisi'dir. 18 Temmuz 1945'te kurulan parti, kapandığı 1958'e kadar seçimlerde varlık gösterememiştir. Soyadından anlaşıldığı gibi bir demiryolu müteahhiti olan Demirağ, İstanbul'daki evinin bahçesinde gazetecilere verdiği kuzu ziyafetleriyle ünlüydü. Bu nedenle Millî Kalkınma Partisi, halk arasında gerçek adından çok Kuzu Partisi olarak tanındı.
Reklam
Geri18
89 öğeden 81 ile 89 arasındakiler gösteriliyor.