Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kaş yaparken göz çıkarmamak için...
Allah'ın Dini'ni anlatmak, İslami bilgi ve bilinç sahibi bireylere düşer. Ancak bunun son derece zor ve hassas bir görev olduğunu hatırdan çıkarmamak gerekir. Davet, tebliğ, irşad ve emr-i bi'l-ma'ruf nehy-i ani'l-münker görevlerinin hakkıyla yapılması, kaş yaparken göz çıkarmadan yerine getirilebilmesi için aşağıdaki hususlara riayet etmek kaçınılmaz bir zorunluluktur: Her şeyden önce insani ilişkilerde güven verici olmalı, olumsuz intiba uyandırabilecek davranışlardan uzak durmalıdır. Hakkında konuşulacak konuyu her yönüyle iyi bilmeli, kulaktan dolma bilgi kırıntılarıyla asla Íslâm'ı anlatmaya kalkışmamalıdır. Muhatabını iyi tanımalı ve eğer mümkünse onunla uzun süreli ve kalıcı bir münasebet kurmalıdır. Sabırlı, hoşgörülü olmalı, insan psikolojisine dikkat etmeli, kırıcı olmaktan şiddetle kaçınmalı ve uyarıda bulunurken, işi münakaşa ve tartışma boyutlarına asla götürmemelidir. Kardeşine tavsiye ettiği şeyi kendisi bizzat nefsinde yaşamalı, onu sakındırdığı şeyden kendisi de uzak duruyor olmalıdır. Eğer yapabiliyorsa, nasihatte bulunduğu kardeşini yanlışa sevk eden sebepleri ortadan kaldırmaya çalışmalı, bunu yapamıyorsa birlikte çözüm aramayı denemelidir. Müslümanlar arasında ihtilaf konusu olan hususlarda geniş yüreklilikle davranmalı, bu gibi meselelerde görüşlerden birisini dayatmaktan kaçınmalıdır. Tek doğru olarak kendi meşrebini öne sürmemeli, Kur'an ve Sünnet'e aykırı olmayan diğer meşrepleri aynı şadırvanın muslukları gibi görmelidir.
Rıhle Kitap
Modernitenin değer yargılarının ve değerlendirme tarzının bize de sirayet etmediğini ve birtakım Kur'an ya da Sünnet ahkâmı hakkında konuşurken bu etki altında konuşmadığımızı kimse garanti edemez. Ümmet-i Muhammed'in tarih içinde hiçbir şekilde tartışma konusu yapmadığı bir takım meseleleri bugün tartışıyor olmasının başka bir izahı yoktur.
Reklam
24 Temmuz 1923: Lozan antlaşması imzalandı. Lozan'daki görüşmeler esnasında TBMM'de sert tartışmalar oldu. Rauf Orbay'ın başında bulunduğu hükümet de, Lozan'da Türkiye'yi "başmurahhas" sıfatıyla temsil eden ismet İnönü'ye imza yetkisi vermedi. Bunun üzerine imza yetkisini TBMM reisi Mustafa Kemal verdi. 11 Ağustos 1923: TBMM ikinci
"Bilgiye ulaşma"nın değil, ama "doğru bilgiye ulaşma"nın hayli zor olduğu,hatta bizzatihi doğruyu yanlıştan ayıracak kriterlerin tartışma konusu yapıldığı günümüzde "tekfir"den önce "tebliğ" üzerinde durulmalıdır.
Sayfa 231Kitabı okudu
tebliğ
“Bilgiye ulaşma”nın değil, ama “doğru bilgiye ulaşmanın” hayli zor olduğu, hatta bizatihi doğruyu yanlıştan ayıracak kriterlerin tartışma konusu yapıldığı günümüzde “tekfir”den önce “tebliğ” üzerinde durulmalıdır!
Sayfa 231Kitabı okudu