Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Freud'a göre biz aynı zamanda karşısında tir tir titrediğimiz yasaya aşık mazoşistlerizdir, bu da durumu iyice karmaşıklaştırır. İktidar ile arzu yalnızca rakip değil , suç ortağıdır.
Sayfa 108 - CanKitabı okudu
"Sanatın amacı," der Morris, "çalışmayı, enerji yönündeki dürtümüzün haz verici tatminine dönüştürerek emeğin üzerindeki laneti kaldırmak[tır]."
Sayfa 107 - CanKitabı okudu
Reklam
Burke, korumak istediği seçkinci kültürün, hayatta kalmak istiyorsa halkın inançlarına duyarlı davranması gerektiğini düşünür. Herder daha yıkıcı bir tavırla yöneticilerin uygarlığının yönetilenlerin kültürüne boyun eğmesini talep eder. Eliot'ın durumu biraz daha karmaşıktır. Herder'den farklı olarak halk kültürünü seçkinlerin sanatından daha üstün görmez; onun yerine ikisi arasında bir bağ kurmaya çabalar.
Sayfa 81 - CanKitabı okudu
Burke’e göre devlet yaşayanlar, ölüler ve henüz doğmamış olanlar arasında bir ortaklıktır.
Sayfa 59 - CanKitabı okudu
"İktidar," diyordu Burke, "zihindeki tüm insani ve asil erdemleri yavaş yavaş siliyor. Merhamet, cömertlik ve dostluk yüksek mevkilerde neredeyse hiç bilinmeyen değerlerdir."İktidar ve yetki," diye yazıyordu Amerika’ya dair, "bazen iyilikle satın alınabilir ama asla zayıflayıp yenilgiye uğramış bir şiddet tarafından sadaka olarak istenemez."
Sayfa 59 - CanKitabı okudu
Fikirler entelektüellere ait bir alandır ama din bir tür duygusal demokrasidir; içgüdülerle yakınlıklardan oluşan ve herkesin erişebileceği hazine dolu bir yuvadır.
Sayfa 72 - CanKitabı okudu
Reklam
Herder, "İnsanlığa, tüm uluslara, hatta düşmanlara karşı evrensel bir sevgi besleme ideali yüceltilirken sıcak aile ve dostluk hisleri çürümeye bırakılmıştır," diyerek çağının yaklaşımından yakınır.
Sayfa 72 - CanKitabı okudu
Yöneticiler insanlara uyum sağlamalıdır, insanlar yöneticilere değil.
Sayfa 61 - CanKitabı okudu
Kültür emeğin olduğu kadar sömürü ve mutsuzluğun da ürünüdür.”Ne denli çok kan ve zulüm yatıyor, bütün bu ‘iyi şeylerin’ altında!” der Nietzsche.
Sayfa 48 - CanKitabı okudu
Schopenhauer'a göre şu apaçıktır ki hayatın yaşamaya deger olduğunu yalnızca bir aptal hayal edebilir. Onun deyişiyle, insan dediğimiz varlığın en uygun simgesi kürek pençeli köstebektir: "Muazzam küreksi pençeleriyle toprağı bir gayret kazmak, köstebeğin tüm hayatının işidir. Sonsuz gece onu çepeçevre kuşatır ( ... ) Eğlenceden yoksun, sıkıntıyla dolu bu hayat seyriyle ne mi elde eder? Yalnızca aynı melankolik seyrin yeni bir bireyde sürmesini ve yeniden başlamasını sağ- layan beslenme ve üreme ... "'
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.