Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tevfik Melhem

Tevfik Melhem
@tevfikmelhem
Akademisyen
Trabzon
Aydın, 1997
10 okur puanı
Ocak 2023 tarihinde katıldı
432 syf.
10/10 puan verdi
Sherlock Holmes - Şüphe Asla Uyumaz
Sherlock Holmes - Şüphe Asla UyumazArthur Conan Doyle
8.6/10 · 7,8bin okunma
Reklam
Yoksul, sıkıntı içindeki adamın gözü en güzel oyunu bile görmez; madenleri işeleyen insan onların yalnızca piyasa fiyatlarını düşünür, madenin güzelliğini ya da benzersizliğini düşünmez. Madenler biliminden haberi yoktur. Dolayısıyla insan özünün nesnelleştirilmesi, hem kuramsal hem de pratik bakımdan, insani hayatın ve doğal hayatın zenginliğini karşılayan insani duyular yaratmak anlamına geldiği kadar, insan duyularını insanileştirmek anlamına da gelir.
Sayfa 118Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sermaye ile Emek Antitezi. Toprak Mülkiyeti ile Sermaye
-kapitalist zorbadır, aşağılıktır, uşaktır, tatlı dilli, dalkavuktur, ağuna düşürdüğünü soyup soğana çeviren şerefsiz, ilke tanımayan, şiir, güzellik bilmeyen bir namussuzdur - topluluğa yabancılaşmış ve toplumu satan, rekabeti yaratan, besleyen, seven ve rekabetin yanı sıra sefaleti, suçu, bütün toplumsal bağların çözülmesini getiren bir kişi.
Yabancılaşmış Emek
İşçinin üretimi ne kadar çoksa, tüketimi de o kadar azdır; ne kadar çok değer yaratırsa, kendisi o kadar değersizleşir; ürünü ne kadar biçimliyse, işçi kendisi o kadar barbardır; emek güçlendikçe işçi güçsüzleşir; emek akıllandıkça işçi ahmaklaşır ve doğaya köle olur.
Reklam
İşçi ne kadar çok servet üretse, üretiminin gücü ve kapsamı ne kadar artsa, kendisi de o kadar yoksullaşır. Ne kadar çok meta yaratırsa kendisi de bir meta olarak o kadar ucuzlar.
Sayfa 75 - Yabancılaşmış EmekKitabı okudu
Sermayenin Kârı
"Endüstri ürünlerinin ucuzluğu hem yurttaki tüketimi hem de dış pazarı genişletiyor, bu yüzden de Büyük Britanya'da makinaların kullanılmaya başlanmasından sonra pamuk işçilerinin sayısı düşmemekle kalmadı, kırk binden bir buçuk milyona yükseldi."
Emeğin Ücreti
"...Patronlarına karşı ne sevgi, ne de şükran duyarlar, patronları da onlara bağlan şey bir iyilikseverlik değildir. Patronla onları insan olarak tanımaz, en az masrafla en fazla üretimi sağlayacak araçlar olarak tanır. Gittikçe kalabalıklaşan bu işçi kitleleri her zaman iş bulabilecekleri güvencesine bile sahip değillerdir. Onları bir araya toplayan endüstri, gerekseme duyduğu sürece yaşamalarına izin verir, ve onları defedebildiği an, en ufak bir üzüntü duymaksızın hepsini terkeder, ve işçiler bedenlerini ve güçlerini koparabildikleri fiyata sunmak zorunda kalırlar. İşleri ne kadar uzun, ne kadar acı, ne kadar tiksindirici olursa, ücretleri de o kadar azdır. Aralarında, günde on altı saat çalışıp didindikten sonra, ölmeme hakkını bile güç kazananlar vardı"
Emeğin Ücreti
"İnsanların ne dereceye kadar makina ile çalıştıkları ve ne dereceye kadar makina gibi çalıştıkları arasındaki büyük ayrıma gereken önem verilmemiştir."
Emeğin Ücreti
"Fransa'da, üretim gelişmesinin şimdiki aşamasında, çalışabilen herkesin günde ortalama beş saat çalışmasıyla toplumun bütün maddi çıkarlarının karşılanabileceği hesaplanmıştır... Makinaların yetkinleşmesiyle zaman kazanıldığı halde, büyük bir nüfusun fabrikalarda köle gibi çalışması zamanı büsbütün arttırmıştır.
Reklam
Emeğin Ücreti
Kapitalistin sermayesini başka bir kanala yöneltme yeteneği, kendini belirli bir iş dalıyla sınırlamış olan işçiyi perişan eder ya da onun kapitalistin her dediğine boyun eğmeye zorlar.
89 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.