İnsanlar bedenlerini süslemek için servet harcarlar, akıllarını süslemek içinse hiç çaba göstermezler. Bu yüzden çoğu dışarıdan parlak, içeriden çürüktür.
Ekosisteme verilen zararları bir an için görmezden gelip, insanların eninde sonunda daha iyicil sanayi toplumları inşa etmeyi öğrenecekleri düşüncesiyle içimizi rahatlatmaya çalışabiliriz. Sömürgecilik, dünya savaşları, soykırımlar ve totaliter rejimler, insanlara bunun nasil yapılmayacağını gösteren ıstırap dolu deneyimlerdi. Kimileri yirminci yüzyılın sonuna geldiğimizde, insanların nihayet az çok doğru yolu bulduğunu düşünüyordu.
Oysa yirmi birinci yüzyıla aktarılan mesaj, ne olursa olsun pek de iç açıcı değil. İnsanlığın buhar gücünü ve telgrafı kullanması bu kadar korkunç sonuçlar doğurduysa, biyomühendislik ve yapay zeka teknolojilerini kullanmanın ne gibi bedelleri olacak? Bunları nasıl toplumların faydasına kullanacağımızı keşfetmek için yeni küreresel imparatorluklar, totaliter rejimler ve dünya savaşları döngüsünden mi geçmemiz gerekiyor? Yirmi birinci yüzyılın teknolojileri yirminci yüzyılınkilerden hem çok daha güçlü hem de potansiyel olarak çok daha yıkıcı; dolayısıyla hatalarımızın sonuçları çok daha vahim olabilir. İnsanlığın, yirminci yüzyılın uygulamaları endüstri dersinden düşük not aldığını söyleyebiliriz. Sadece sınıfı geçmemize yetti. Yirmi birinci yüzyılın ders geçme notu çok daha yüksek. Artık daha iyi öğrenciler olmak zorundayız.
Yeni teknolojiler genellikle felaketlere yol açar, fakat bunun sebebi teknolojinin doğası gereği kötü olması değildir, insanların bu teknolojileri akıllıca kullanmayı öğrenmelerinin zaman almasıdır.
Uygarlıklar bürokrasi ve mitolojinin birlikteliğinden doğmuştur. Bilgisayar tabanlı ağ, şimdiye dek gördüğümüz insan tabanlı bürokrasilerden çok daha güçlü ve amansız, yeni bir tür bürokrasidir. Bu ağ bilgisayarlararası yeni mitolojiler de yaratacaktır muhtemelen; ki bunlar insanların yarattığı tanrılardan çok daha karmaşık ve alışılmışın dışında olacaktır. Bu ağın muazzam faydalan vardır, fakat potansiyel zararları insan uygarlığını yok oluşa sürükleyebilir.