On yıllık DP iktidarı geri kalmışlığı alt edecek bir sanayi kurmaktan, ileri hamlelerin temelini atmaktan çok uzaktır. Bütün yapılanın özeti, borçlanmayla ve enflasyonla (1950-60 arasında tedavüldeki para beş kat artmıştır) meydana getirilen bir ekonomik canlılıktan kitlelere küçük (fakat geçmiştekinden büyük) pay vermek, gerisini eşrafla tüccar arasında bölüşmekten ibarettir.
Sayfa 330Kitabı okudu
Gayri safi hasıla yıllık artış oranı % 6 kadardır. Sanayi alanındaki ilerleme düzensiz ve başıbozuktur. Yatırımlar kalkınmanın temeli olacak çapta ve nitelikte değildir; kârı büyük, tehlikesi küçük alanlara, özellikle ticarete ve konut yapımına, arsa spekülasyonlarına yönelmiştir. 1954-57 arasında özel sektörün sanayie yatırımı 635 milyon, gayri menkule yatırımı ise 1,5 milyar liradır. 1957-61 döneminde ise özel sektör yatırımlarının % 57'si konut yapımına ayrılmıştır. Kredilerin önemli bölümü ticarete verilmektedir. 1956'da yapılan bir sayıma göre memleketteki anonim şirketlerin % 71'i, limitet şirketlerin % 90'ı ticaret alanındadır.
Sayfa 329Kitabı okudu
Reklam
DP iktidarının halka olumlu gözükmesi, onun ekonomik başarısından çok, eski devirle yapılan bir kıyaslamadan ileri gelmektedir.
Sayfa 329Kitabı okudu
Bayar'a göre, "Halkın gözü ile görmek istediği hizmetler vardır. Kendi hayatında bir kolaylık, bir değişiklik olsun ister. Bunu görmedi, hissetmedi mi, iktidar ağzıyla kuş tutsa, halkın gözündeki itibarını yavaş yavaş kaybeder...
Sayfa 327Kitabı okudu
Temeldeki bozukluğun bir sonucu olan ileri-geri, dinli-dinsiz çatışmalarını DP her zaman uyanık tutmuş, bu çatışmada taraf olmuştur. Böylece, aldığı oyu korumak için önemli bir desteğe sahip çıkmıştır.
Sayfa 327Kitabı okudu
Görüntülerde halka yakın düşmek, esasta halkı istismarı, hem de halkın desteğiyle halkı istismarı mümkün kılmıştır.
Sayfa 325Kitabı okudu
Reklam
258 öğeden 461 ile 258 arasındakiler gösteriliyor.