Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Din
Çünkü fâni ve geçici olduğundan kıymetsizdir. Koca dünya böyle ise dünyanın cüz’î işleri ne kadar ehemmiyetsiz olduğunu anlarsın!
Bir nokta var ki o da asla unutulmamalıdır. O nokta şudur: "ilim-amel-ihlas" üçlüsü bir arada olur, birbirine kuvvet verir ve kenetlenirse o zaman o mümin kabuliyet ve makbuliyet arşına yükselebilir.
Reklam
Bir de kavmiyetçilik belasını yaydılar aramıza ki sormayın gitsin. Milleti birbirine bağlayan uhuvvet ortadan kalktı.
Sayfa 43
Din
Sâlisen, sen kendi nefsinde görmediğin veya görmek istemediğin kusurunu gör; bir hisse de ona ver.
UHUVVET
"Bir göz hatırı için çok gözler sevilir." Risale-i Nur-Mektubat/291
Şu milli eğitimdeki "müfredat"a ne zaman el atılacak Allah aşkına ? Manevi değerlerimize uyumlu bir "talim terbiye" müessesesi ne zaman güncellenecek? Okullarda manay-ı ismi ile verilen dersler ne zaman "manay-ı harfi ile hakikate döndürülecek? Bekliyoruz...
Reklam
Ey nâs! Lisânınızı hifzediniz, kibir ve gururu bırakınız, alçakgönüllü, yüksek himmetli olunuz. Bedenlerinizi yorunuz, tembel olmayınız, düşmanlarınızla mücâhede ediniz. Mesâcidinizi ma'mûr, îmânınızı hâlis kılınız, ilk önce kendinize, sonra ihvânınıza nasihat ediniz. Irzı- nızı muhafaza ve emvâlinizden tasadduk ediniz. Ve birbirinizin nail olduğu şeref ve şâna hased etmeyiniz ki bütün hasenâtınızın mahvina sebep olur. Yekdiğerinizin gıyabında fena söylemeyiniz ki muhabbet ve uhuvvet muzmahil ve husumete mütehavvil olur da helak olursunuz. İşittiniz mi? Ey nâs! Kendinizi esaretten kurtarmaya çalışınız ve 'acz ü ihtiyacınızın tahakkuk edeceği günde işinize yarayacak hayırlar işleyiniz. Ey nâs! Zulmetmeyiniz! Allah mahkeme-i adâletinde zâlimi bizzat mutâlebe eder. Hesabınız ve en son zehâbınız Cenâb-ı Hakk'adır. O Âdil-i Mutlak ise mâsiyete razı değildir. Ey nâs! Her kim iyi bir iş yaparsa menfaati kendi nefsine ve her kim kötü bir iş yaparsa mazarratı yine kendi nefsine aittir. Yani herkesin çektiği kendi elindendir. Yoksa Rabbü'l-âlemîn kullarına zulmetmez. Ol bir günden hazer üzere bulununuz ki huzûr-1 ilâhîye çıkacaksınız ve herkes iyi-kötü bütün mahsûl-i mesa'îsini bir zerresi zâyî edilmeyerek istîfâ edecektir. Ben haberimi aldım. Rabbime gidiyorum, dininizi ve emanetinizi Al- lah'a ısmarladım. Ey ma'şer-i ashabım ve cemâat-i ümmetim! Esselà- mu aleyküm! Esselâmu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtüh!
Evet Kur'an'ın beyanından sonra beyan olamaz; ihtiyaç da yoktur.
Sayfa 45
En mühim iki şey: okumak; uhuvvet ve ihlâs, yani samimiyet dairesinde hizmet. Bir Dava Adamının Notları 1
Cây-ı ibret bir hâdise:
Bir vakit, İmam-ı Ali Radıyallahu Anh, bir kâfiri yere atmış. Kılıcını çekip keseceği zaman, o kâfir O'na tükürmüş. O kâfiri bırakmış, kesmemiş. O kâfir, O'na demiş ki: --- Neden beni kesmedin? Dedi: --- Seni Allah için kesecektim. Fakat bana tükürdün; hiddete geldim. Nefsimin hissesi karıştığı için ihlâsım zedelendi. Onun için seni kesmedim. O kâfir, O'na dedi: --- Beni çabuk kesmen için seni hiddete getirmekti. Madem dininiz bu derece sâfi ve hâlistir; o din haktır, dedi.
Sayfa 26
Reklam
_______________________________________ Çünki; garazkârane tarafgirlik eden bir adama şeytan gelse, onun fikrine yardım edip taraftarlık gösterse, o adam o şeytana rahmet okuyacak. Eğer mukabil tarafa melek gibi bir adam gelse, ona hâşâ! lânet okuyacak derecede bir haksızlık gösterecek. _______________________________________ • Garazkârane: Düşmanlık güden, kin besleyen. • Tarafgirlik: Taraf tutma. • Mukabil taraf: Bir şeyin karşısında bulunan. _______________________________________
Sayfa 23
Mü'min, kardeşini sever ve sevmeli. Fakat fenalığı için yalnız acır. Tahakkümle değil, belki lütufla ıslahına çalışır.
Eğer hasmını mağlûb etmek istersen, fenalığına karşı iyilikle mukabele et.
Sayfa 15
Evvela yerini bil...
"Her söylediğin hak olsun. Fakat, her hakkı söylemeye senin hakkın yoktur. Her dediğin doğru olmalı. Fakat, her doğruyu demek doğru değildir."
Sayfa 14
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.