Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
özgür ve özgün
“En temelde insanı ayırt eden şey, hukukla da belirlenecek olan psişik süreçlerde de karşılığını beklediğimiz bilinç, yani felsefi süreçlerde de görmek istediğimiz şey insanın iki özelliğidir: Özgür ve özgün olması. Özgürlük yetmez, özgürlük olanaklılıktır, özgünlük esastır. Bir insan kendini diğer bütün insanlardan ayrımlı gösterilebilecek bir biçimde, “o” diye gösterilecek bir biçimde yaratıp düzenlemişse İnsan odur, diğerleri insan olma sürecinde olan varlıklardır. Yolunda olmak da süreçte olmak da tabii insan olmaktır. Dolayısıyla insan bir süreç varlığıdır, bitmiş bir varlık değildir. İnsan ontolojisi süreçle ilgili olduğu için, bitmiş de olmadığı için, insan tanımı her yapıldığında insan dönüşmüş olur, yine tanımsızlaşır.”
Özgür irade; insanın metafiziksel yörüngesinin eylem olarak dışa vurumunu kontrol eden korteks yapı olarak tanımlanabilir. Çünkü özgür irade insanın varlık sahasında hayatta kalmasına hatta gelecek nesle hayat bahşetmesine yol gösteren en yetkin konumdur. Bu bağlamda özgür iradeden kopuş insanın kendisini tüm yaşam sahasından soyutlamasıdır. Bu yüzden özgür iradenin varlığından asla vazgeçilmemelidir. Aksi takdirde kaosun farklı formları düzen altında insanın zihnine enjekte edilebilir. İşte bu nedenden dolayıdır ki; insanı kısıtlamak, ödül-ceza denklemine tabi tutmak..vb. durumlar içerisinde hayatını sürdürmesini istemek ahlaksal ve eylemsel köleleştirmekten başka bir açıklaması yoktur. Bu açıklamanın öngörüsünde dünya düzlemine bakacak olduğumuzda her birey kendi kararını vermekte özgür olmakla birlikte başka bir bireyin özlük haklarını ihlal etmeden adımlarını atmalıdır. Çünkü salt özgürlüğün tanımı ütopyalardaki gibi ya da distopyalardaki değil dişlideki çarklar gibi daima devinim halindedir. Şimdi oturup bir karar verelim ne kadar özgürüz!
Reklam
Bilim
Stephen Hawking'in "Büyük Tasarım" isimli kitabı, şu sorularla başlar: "Evren nasıl devinir? Gerçeğin doğası nedir? Bütün bunlar nereden geldi? Evrenin bir yaratıcıya ihtiyacı var mı?" Bu soruların her biri felsefi sorular olmasına rağmen Hawking; felsefeyi reddettiğini, felsefenin öldüğünü ve artık "gerçeği aydınlatma
değersizlik hissi
İnsan, doğa güçlerine ve bazı hayvan türlerine oranla zayıf bir varlıktır. Bu nedenle, her insanın var oluşunda eksiklik duygusu vardır. Çünkü insan, çocukluk döneminden ötürü, yaşamına normal bir çaresizlik içinde başlar. Çocukken, güçlü yetişkinler arasında yaşayan güçsüz bir varlıktır. Sonraki yaşamı boyunca, daha önce kendisine egemen olan
Fârâbî’ye göre, insan tanımı gereği entelektüel bir varlıktır ama onun böyle bir varlık olarak bilfiil ortaya çıkması, uygun cisimsel bir taşıyıcının varlığını zorunlu kılmaktadır. (beden)
“En temelde insanı ayırt eden şey, hukukla da belirlenecek olan psişik süreçlerde de karşılığını beklediğimiz bilinç, yani felsefi süreçlerde de görmek istediğimiz şey insanın iki özelliğidir: Özgür ve özgün olması. Özgürlük yetmez, özgürlük olanaklılıktır, özgünlük esastır. Bir insan kendini diğer bütün insanlardan ayrımlı gösterilebilecek bir biçimde, “o” diye gösterilecek bir biçimde yaratıp düzenlemişse İnsan odur, diğerleri insan olma sürecinde olan varlıklardır. Yolunda olmak da süreçte olmak da tabii insan olmaktır. Dolayısıyla insan bir süreç varlığıdır, bitmiş bir varlık değildir. İnsan ontolojisi süreçle ilgili olduğu için, bitmiş de olmadığı için, insan tanımı her yapıldığında insan dönüşmüş olur, yine tanımsızlaşır.” (Metin Bobaroğlu ile söyleşi, Ayşe Acar)
Reklam
Nietzsche'nin üstün insan tanımı
Nietzsche'nin düşüncesine göre insanın eksikli yani tamamlanmamış bir varlık olmasıdır. İnsan, yanılgılardan ve yücelttiği yanılsamalardan kurtulduğunda eksikli varlığını aşabilecek, kendisini tamamlayabilecektir.
PLATON OKUMA REHBERİ
Bu rehberi yazma amacım bütün dünyada en çok okunan yazarlardan biri olan Platon’un kitaplarını okumak isteyenlere yardımcı olmaktır. İnternette Platon hakkında yeterince açıklayıcı bir kaynak bulamadığım için bunu kendim yazma ihtiyacı hissettim, çünkü Platon’un bütün kitaplarını okudum ve deneyimimi başkalarıyla da paylaşmak istedim. Platon
145 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.