Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Psk.SefaSahin

Psk.SefaSahin
@whoissefa
Uzman Klinik Psikolog P.hD’ing Bilim okuryazarı Safsata düşmanı
Psychologist
Macedonia
kij
104 okur puanı
Temmuz 2021 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
“bir insana onun kendine vermediği değeri verirseniz sizde bir kusur olduğunu düşünür. mesela satıcının on lira dediği fincana elli lira vermeyi teklif ederseniz ya sizin saf, yarım akıllı olduğunuzu ya da bu işte bir bit yeniği, art niyet olduğunu düşünür. sen neyin peşindesin diye sorar, kuşku duyar. insanlara da iyi niyetle, sevdiğiniz, özlediğiniz, kıyamadığınız ya da zor bir dönemden geçtiklerini düşündüğünüz için, beklediklerinin, tahmin ettiklerinin ya da kendilerine layık gördüklerinin cok üzerinde taviz verir, fedakarlık yaparsanız sizi samimi bulmazlar, iyi niyetinizden kuşku duyarlar ya da sizi cok değersiz ve kusurlu bulurlar. o yüzden insanların yaşadığı hayata, yaptıkları seçimlere bakarak kendilerine ne kadar değer biçtiklerini görün. kimseye onun kendine biçtiği değerin üzerinde bir değer biçmeyin.”
Reklam
Psikolojideki ‘ reenachtment’ nedir ?
psikolojide 'reenachtment' (yeniden sahneleme) denilen bir kavram var. kişi travmatik bir olay yaşadığında, hepimiz o olaydan sakınmasını bekleriz değil mi? ama o kişi aynı olayı tekrarlar, yeniden sahneler, çünkü bu sefer iyi sonuçlanırsa kendini aklayıp rahatlayacaktır. örnek, bir kadın maço partnerinden ağır şiddet görür. hepimiz maço partneri bırakmasını, aklını başına toplamasını bekleriz. ama o ya aynı kişiye ya da başka bir maçoya gider ve bilinçaltı düzeyinde der ki; eğer şimdi şiddet görmezsem demek ki sorun bende değilmiş.
"Eğer her şey çocukluk dönemi ile açıklanırsa, o zaman her şey bir başkasının kusuru olarak değerlendirilir ve insanın kendi sorumluluğunu üstlenme gücüne duyulan güven de küçümsenmiş olur." Erik Erikson, s.130

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
insanların hayatlarını anlamlandırmakta kullandıkları 21 farklı bakış açısı: 1. dini bakış açısı: birçok insan hayatın anlamını dini inançlarından alır. bu bakış açısına göre insanların varoluş amacı bir yaratıcıya ibadet etmek, spiritüel gelişim sağlamak ve belirlenmiş bir ahlaki yaşamı sürdürmektir. 2. karma ve ahiret inancı: bazı insanlar
Ona çok benzeyen birini bulursun. Ve bu, zafere en çok benzeyen yenilgindir.
Reklam
Psikolog Lepera şöyle diyor: “Bir çocuğa devamlı bağırıldığında, utandırıldığında veya ağır biçimde azarlandığında çocuk mantığını kullanamaz. Sinir sistemi ve beyin gelişiminde travma etkisini hisseder. Sonra bu durum depresyon, anksiyete, bipolar, borderline halini alacaktır.”
Siz bilinçsiz olanı bilinçli hale getirene kadar, o sizin hayatınızı yönlendirmeye devam eder ve siz buna kader dersiniz.
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
Suç Psikolojisi
"Çekici kişiler daha iyi maaş, daha iyi hizmet, mahkemede daha az ceza alır.. Çekici çocuklar okul öncesinde daha fazla öğretmen ilgisi, okul çağında/üniversitede daha fazla not alırlar.. Yenidoğan bebekler bile odadaki en çekici kişiye daha fazla bakarlar."
Algı yönetimi / İnsan yönlendirme
insanları yönlendirme konusunda silah ve sopadan daha fazla etkili olan en önemli araç psikolojik baskı taktikleridir. böyle bir durumda kendinizi ve ailenizi hatta sevdiklerinizi koruyabilmeniz için size bir kaç kuple bilgi vereceğim umarım işinize yarar efendim. taktik 1 - kötü sürpriz insan beyni sürekli denge arayışı içindedir. eğer
ifade edilmemiş duygular asla ölmez; sadece diri diri gömülür ve sonradan daha korkunç şekillerde tezahür ederler.
Sigmund Freud
Sigmund Freud
466 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.