Cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki hakiki kriz ise eza- nın Türkçe okunması ve Arapça yasağın kaldırılması konusun- daydı. Arapça ezan yasağının kaldırılması, ön planda Demokrat Parti iktidarının politikası değildir. Tasarı ve teklifi verenler son dönemde CHP'lilerdir ve son dönemin değişimine dahil bir istekti ve Günaltay kabinesi dönemindedir. Tıpkı ilk imam hatip okullarının ve bazı türbelerin açılması gibi. Bunlar muhtemelen tenkit edilecek gelişmeler olmayabilir, ama tamamıyla DP'ye yüklenemez. Bugün dahi kanaat, köy enstitülerinin bile DP tarafından kapatıldığıdır. Bunun da şampiyonu CHP idi. Hasan Ali Yücel'in harcanması, Reşat Şemsettin Sirer'in maarif vekili olmasıyla bu yapılmıştı. Hatta DP'yi bu konularda yapacak fazla bir şey kalmamıştır.
Sayfa 256Kitabı okudu
Mucizevi bir şekilde Türk özel sektör bürokrasisi ortaya çıkmaya başladı. Rakamlara baktığınız zaman bunların gelişme kapasitesi yüksektir. Aynı şekilde bir geleneği olan Türk tıbbı kısa zamanda Amerikan tıbbından büyük ölçüde istifade etmeye başladı. Gidip orada staj yapanların hepsi orada kalmış değillerdi, ama bir kısmı geri geldiler. Mühendislerde geri döndüler.
Sayfa 254Kitabı okudu
Reklam
1946 demokrasisini tarihin çizgisine yön veren insanların sürüklediği söylenemez. 1946 politikacılarının kimi cesur, kimi hırslı, kimi siyasi kahramanlık gösterisi açık kapıları omuzlayan, kimisi gelişmeleri görüp yeni bir dönemin geldiğini anlayan ve gerçeği kabullenen akıllı insanlardı. 75 yıl sonra o günleri değerlendirdiğimizde, olayları sürükleyen tarihî unsurun, Türk ulusunun kendi olduğunu görüyoruz. Çoğulcu demokrasinin temelleri tarihten uzanan bir gelenekle, toplumumuzun dokusuna vazgeçilmez bir şekilde yerleşmişti. Demokrasiye geçiş dönemini burada ayrıntılarıyla ele alışımız; değişen bir dünyanın içinde zerafetle kalabalığın, faziletle fırsatçılığın kaçınılmaz biçimde birlikte var olduğunu göstermektir. Ancak böyle güç bir değişimi Türk ulusu ve devlet mekanizması gerçekleştirme yeteneğini göstermiş oldu.
Sayfa 248Kitabı okudu
CHP hükümeti, DP'nin halk karşısında sempati kazanacağı her konunun üstüne gitmek niyetindeydi. Daha 27 Şubat 1947'de CHP parti divanı, din eğitimini serbest bırakmak kararını almıştı. Kuşkusuz parti içinde laiklik ilkesinden vazgeç- mek istemeyenler de vardı. CHP kurultayında ortaya atılan düşünceler, iki yıl önce herhangi bir muhalifın ağzından çıksa, "muhalefet irtical hortlatacak" denirdi, nitekim denmişti de...
Sayfa 243Kitabı okudu
''Hasan Ali Yücel - Kenan Öner Davası'' Yazık! Yazık!!!
Geçen olayların ceremesini ödemek, eski Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'e düştü. Hasan Ali Yücel, bakanlığı zamanında köy enstitülerinin yaygın ve etkin bir biçimde kurulup çalışmasından ve özellikle dünya klasiklerinden yapılan çevirilerle kurulan zengin kitaplık yüzünden bazı çevrelerin hışmını üzerine çekmişti. Mareşal Fevzi Çakmak
Sayfa 242Kitabı okudu
1946 dönemi çok fırtınalı başladı ve öyle de devam etti. Ancak dış politika söz konusu olunca sessizlik ve uyum geri geliyordu. 1946 Ağustos'unda Sovyetlerin Boğazlar konusunda verdiği nota üzerine DP, partinin hükümetle müttehid (birlikte) hareket edeceğini belirten bir tebliğ neşretti. Celal Bayar, dışişleri bakanını ziyaret etti, böylece 1960'lara kadar sürecek dış politika konularını tartışmama geleneği oluşmuş oldu.
Sayfa 226Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.