408 syf.
7/10 puan verdi
·
167 günde okudu
Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451 kitabını okuduktan sonra okumayı kafaya koyduğum kitaptı. Kitapta yazarın değişik zamanlardaki 16 öyküsü var. Bunlardan 11 tanesi Fahrenheit 451 gibi, kitapların yakıldığı distopik bir gelecekte geçiyor. 3 tanesi bağımsız öykü. Diğer 2 öyküye ise Fahrenheit 451’in ilk versiyonları, bir nevi taslak ve daha sonra yazarın geliştirdiği değiştirdiği versiyonları diyebiliriz. Yazarın zaman içinde değiştirdiği karakter isimlerini, değiştirdiği kitap alıntılarını, farklı hikaye örgüsünü görmek güzeldi. Hatta buradaki iki versiyonu (Geceyarısından Epey Sonra ve İtfaiyeci) ile asıl kitabı karşılaştırarak okuyup değişmiş yerleri fark etmek epey eğlenceliydi. Diğer hikayelere gelecek olursak güzel hikayeler olduğu gibi bana sıkıcı gelen hikayeler de oldu. Ama zaman kaybı olarak düşünmedim. Kitapların yakılmadığı ve bu kadar pahalı olmadığı bir dünya dileğiyle…
Yakma Zevki
Yakma ZevkiRay Bradbury · İthaki Yayınları · 2020569 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
95 günde okudu
Yazıldığı zamana göre düşünüldüğünde gerçekten mükemmel bir hikaye. Kitapların yakıldığı, herkesin tek tip yaşamaya zorlandığı ve başarıldığı bir distopya… Üstelik bu yaşamı insanların bizzat kendisi bile isteye kabul ediyor. Ve bu isteklerinin dayandığı nedenler de gayet mantıklı nedenler. Bunu kahramanımız Montag ile itfaiye şefi arasındaki konuşmalardan anlıyoruz. Kitabı sonu hariç beğendim. Bu kitabın 1966 ve 2018 de olmak üzere iki tane film uyarlaması var. Kitabı okuduktan sonra onları da seyredebilirsiniz. 1966 yapımı olan kitaba daha bağlı ve kendi zamanına göre çok güzel bir film. Ama şimdi izleyince sahneler çok amatörce geliyor. Ama sahne kostümleri, düz ekran televizyonlar, tek kişilik uçan taşıtlar falan güzel bir gelecek tasviri olmuş. 2018 yapımı ise daha teknolojik. Filmde yapay zeka, sosyal medya, dronlar, bilgisayarlar, çipler, genetik falan ne ararsanız var. Sadece kitaplar değil bütün bilgi kaynakları yok ediliyor. Film kitaptan farklı ilerliyor ve farklı bitiyor. Karakterlerden bazıları çıkartılmış. Yani sadece konusu kitaptan esinlenilmiş gibiydi. Film izlemeyi sevenler şans verebilirler. Yazarın ‘Yakma Zevki’ isimli kitabında da bu hikayenin 2 farklı versiyonu daha var. Daha çok taslak gibi, daha kısa. Zaman içinde değiştirdiği, geliştirdiği yerleri görmek açısından o kitabı da okuyabilirsiniz.
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 202290,2bin okunma
Reklam
408 syf.
7/10 puan verdi
·
60 günde okudu
Bence bu kitabı okumak için 3 tane neden var. Eğer bu nedenlerden birisini karşılıyorsanız okumanızı öneririm. 1- Fahrenheit 451'i okumamamış olmak 2- Bu yazarın hayranı olmak 3- Yakma Zevki dışındaki bütün bilim kurgu türündeki kitapları okumuş olmak Spoiler içerebilir. İncelemeye gelecek olursak. Kitap akıcı, bilim kurgu sevenleri tatmin edecek düzeyde. Kitabın kurgusu bence iyiydi. Kitapta Fahrenheit 451'in öncülü olan bir öykü yer alıyor ve mars yıllıkları kitabında yer alan 1-2 öykü de bu kitapta yer alıyor.
Yakma Zevki
Yakma ZevkiRay Bradbury · İthaki Yayınları · 2020569 okunma
·
Puan vermedi
Beni de yakın. Nazi döneminde bir şaşa ile yakılan kitaplarla ilgili görseller hala gözümün önünde. Bizim ülkemizde de az örneği yok bunun. Yakma zevki bambaşka bir duygu. Nerden baksanız cinsel bir hazza yakın. Ray Bradbury büyük bir yazar. Bu kitap da harika öykülerden oluşuyor. Hatta dikkatli okursanız sıcaklığın 451 Fahreneit'a ulaştığını hissedersiniz.
Yakma Zevki
Yakma ZevkiRay Bradbury · İthaki Yayınları · 2020569 okunma
392 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Ray Bradbury tarzını sevdiğim bir yazardır. Bilimkurgu gibi bir türü şairane diliyle mükemmel bir şekilde ele alıyor gerçekten. Kimilerine göre bu anlatımı çok zorlayıcı olsa da ben Bradbury okurken kendimi su içiyormuş gibi hissediyorum. Yorucu bir okuma döneminden sonra sıkılmadan okuyabileceğim bir kitap olduğunu düşündüğüm Güneşin Altın Elmaları beni yanıltmadı. İçinde toplam 32 öykü bulunan kitap tamamen bilimkurgu öykerinden oluşmuyor. Ray kariyerinin başındayken birçok alanda hünerli olduğunu ispatlama girişiminde bulunuyor ve bunun altından da ziyadesiyle kalkıyor bana göre. Ray Bradbury'nin bu kitaptaki öykülerinin büyük çoğunluğu aile içi ilişkilere ve yeni dünyaları keşfetmeye odaklanıyor. Aralarından en çok Buz ve Ateş, Zaman Makinesi, Güneşin Altın Elmaları ve Bitmeyen Yağmur öykülerini beğendim. Derlemedeki bazı öyküler seride yer alan diğer kitaplar olan Yakma Zevki ve Mars Yıllıkları'nda da mevcut. Eğer bu öykĵler hala hatrınızdaysa atlayıp diğer öykülere geçiş yapabilirsiniz. Son olarak 7 puan verdim çünkü öykülerin çoğu bilimkurgudan uzaktı. :)
Güneşin Altın Elmaları
Güneşin Altın ElmalarıRay Bradbury · İthaki Yayınları · 2023123 okunma
3/10 puan verdi
Doğa acımasız veya adaletsiz değildir. Bu bizim beklentilerimizle alakalıdır. Doğa her zaman iyi ve kötü yönlerini göstermiştir. Fakat insanların kendileri için aldığı önlemler bunun olumsuz yanlarını görmemizi engellenmiştir. Bu yüzden olumsuz yönleri yokmuş gibi yaşamaya devam ediyoruz. Teknoloji dediğimiz şey bunu görmekten bizi uzaklaştırıyor. Çok fazla hikayenin yer aldığı bir eser. Her hikâye birbirine benzer gibi. Aynı şekilde her hikâye tek bir roman olamaya müsait. Bilim kurgu olarak aldım ama daha çok fantastik tarzda. Bana bilimsel verilerle oluşturulan bir kurgu olduğunu hissettirmedi. Fahrenheit 451 kirmizi renkli olan kitap bu söylediğimi karşılıyor olmalı. Ve burda parça parça verilmiş hikayeler orada tam olarak verilmişse muhtemelen ilk okudugumdaki gibi bir etki olusmayacak. Bu kitapta teknik olarak sıkan şey diğer kitapta ise konu olarak sıkacaktir. Bu kitap bana göre basılmamasi daha doğru olurdu.
Yakma Zevki
Yakma ZevkiRay Bradbury · İthaki Yayınları · 2020569 okunma
Reklam
49 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.