Fahrenheit 451 Öyküleri

Orijinal Adı:
A Pleasure to Burn: Fahrenheit 451 Stories

2020 68. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 22:55
İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 48. kitap oldu. Amerikalı bilimkurgu üstadı Ray Bradbury'nin ise okuduğum 4. kitabıydı. Ray Bradbury denilince aklımıza ilk olarak elbette efsane
2021 39. kitabı
Daha önce yazarın fahreneit 451 kitabını okumuştum gerçekten çok beğenmiştim. Bu nedenle bu kitabını da almak istedim ama dikkat etmemişim içerisinde öyküler varmış. Bu durum canımı sıktı çünkü 4,5 sayfada biten öyküler vardı ya daha olaya yeni ısınmışken bitiyordu. Ben galiba öykü okumayı sevmiyorum. Belki başkaları çok beğenmiştir ama açıkçası ben o kadar da beğenemedim bu kitabı ya . Fahrenheit 451 daha iyiydi :)
2021 27. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2021 14:36
Kitabın yarısına bile gelmemiş olmama rağmen bayıldığımı resmen dile getirebilirim. Kitap kısa kısa birbirinden bağımsız öykülerden oluşuyor fakat bazı öyküler sanki birbirinin devamıymış gibi hissediyor insan okurken. Çünkü Ray Bradbury'nin gelecek tasviri bu kitaptaki hemen her öyküde benzer şekilde. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi öyküler hep bir ateşin, bir ateş fırınının, bir yok etme çabasının etrafında dolaşıyor. Yok edilenler ise kitaplar, kültürler ve gelenekler. Okurken yazarın hayal gücüne hayran olmamak elde değil. Her bir öyküyü zevkle okuyor ve kendimi yazarın fantezi dünyasına kapılmış buluyorum. Bu eser gerçek bir fantastik edebiyat ürünü.
2019 41. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2019 23:14
Fahrenheit 451'i ilk okuduğumda kitaba karşı çok büyük duygular beslememiş olsam da sonrasında üstüne düşündüğüm zaman aslında kitabı çok sevdiğimi fark etmiştim. İtfaiyecilerin artık yangın söndürmediği, içinde kitap olan evleri yaktığı bir dünyada insanların tek düzeleştirilmesi, okuduklarının, izlediklerinin, ne hissettiklerinin bile kontrol altında tutulmasını; aşırı duyguları, soru sormayı hatta insanların mutsuz olma hakkını bile ellerinden aldıklarını düşündükçe kitaba olan bakışım değişmişti. Yakma Zevki kitabını da bu yüzden çok sevdim. Fahrenheit 451'i ortaya çıkaran hikayeler mevcut kitapta. Ilk hikayelerde mezarından çıkıp yürümeye başlayan ölülerin, yeni dünya düzenine olan tepkilerini okurken sonrasında ise o dünyanın içinden hikayeler okuyoruz. Kitapların yakılmasını ve dünyanın farklı bir hal almasını çok güzel işlemiş yazar. Bambaşka bir hayal dünyasının ürünleri mevcut bu kitapta ve okurken o kadar büyük zevk aldım ki, dönüp tekrar tekrar okuyacağım hikayeler, altını çizdiğim bir sürü alıntı var. . Beni en çok dehşete düşüren şey ise kitap yakma olaylarının tarihte defalarca kez yaşanmış olması, Yakma Zevki'nde farklı olan tek şey bunun devlet politikası haline gelmiş olması. Bağdat'ta, Endülüs Emevileri Devletinde yakılan ve günümüze kadar yasaklanan binlerce kitabı düşündüğümde, bu distopyanın çok da uzak olmadığını gördüm. Bu kitapların yaşamı ve yaşananları farklı pencereden önümüze sunduğunu düşünüyorum, bundan sonraki hayatımda herkese bu kitapları önereceğime %100 eminim.
Fahrenheit 451 Öyküleri: Yakma Zevki
2018 21. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2018 03:17
“İnsanlar düşünmek istemiyorlar artık. Hayatlarından memnunlar, eğleniyor, hoşça vakit geçiriyorlar.” 22 Ağustos 1922’de ABD’de doğan
Ray Bradbury
, bilimkurgu türünü yaşatan ve yücelten yazarların başında
Bilim-Kurgu
Puan vermedi
Beni de yakın. Nazi döneminde bir şaşa ile yakılan kitaplarla ilgili görseller hala gözümün önünde. Bizim ülkemizde de az örneği yok bunun. Yakma zevki bambaşka bir duygu. Nerden baksanız cinsel bir hazza yakın. Ray Bradbury büyük bir yazar. Bu kitap da harika öykülerden oluşuyor. Hatta dikkatli okursanız sıcaklığın 451 Fahreneit'a ulaştığını hissedersiniz.
Her Şeyi YAK GİTSİN!!! - II
2019 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2019 15:08
"Kitap yakılan bir yerde sonunda insanları yakarlar." ~Heinrich Heine, Almansor, 1821 #39266561 Damarlarımda hissettim, düşlerimde hayal ettim, gözlerimle
·408 syf.·
2020 45. kitabı
Yazarın okuduğum ikinci kitabıydı. Daha önceden Fahreneit 451'i okumuştum. İçinde gerçekten çok farklı distopik hikayeler olan bir kitaptı. Herkese tavsiye ederim. Fakat bu kitabı okumadan önce Fahreneit 451'i okumanızı öneririm. İçindeki hikayeler fazlasıyla gerçekçi. Kitap çok sürükleyiciydi. İyi okumalar.
Yakma Zevki
Puan vermedi·408 syf.·
2019 37. kitabı
2019 Yılında okuduğum ilk kitaptı bu. Daha önce Ray BredBury kaleminden çıkmış olan kitapları (Fahrenheit 451 ve Mars Yıllıkları) ve hikayeleri (Orson Scott'ın derlediği Yüzyılın en iyi Bilimkurgu öyküleri kitabındaki Ray BradBury hikayesi) okumuştum. Okuduğum bu son kitap yine tema olarak kitapların yakıldığı olayları kapsayan hikayeler ve Fahrenheit 451 in öncesinden yayınlanmış birkaç farklı kopyasını içeriyor. Dil olarak oldukça sade ve anlaşılır olmakla birlikte nüktedan yaklaşımı bazen kştnsı okurken sizi gülümsetebiliyor. Ray BradBury gerçek anlamda hayalgücü yüksek bir yazar. Bazen Okuduğunuz şeyleri kafanızda canlandırdığınızda sağlam bir kurgu helal olsun dedirtebiliyor. Ben dedim en azından Kitapların yakıldığı gelecekte yaşanan olaylarda baş karakterimiz sürekli değişiyor. Kimi zaman bir itfaiyeci kimi zaman bir ölü kimi zaman bir kütüphaneci. Değişmeyen şeyler ise Edgar Allan Poe ve Shakespeare
Kültür-Sanat
2021 183. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 10:58
500’e yakın öykü kaleme almış bir yazarın en değerli kitabı olarak kabul edilen 451’in taslak kitabı olarak kabul edilir. Çok daha fazlasını bulabileceğimiz bir eser. Neleri katıp neleri çıkardığını, kararını nasıl verdiğini, birçok açıdan görmek ve okumak için oldukça etkili bir yazı. Hem de o romanı tekrar canlandırmak için büyük bir fırsat. İçerisindeki öyküleri şöyle paylaşmak istiyorum. Birbirinden bağımsız diyeceğim ama aynı anda diyemeyeceğim de, karar sizlerin dostlar: Öldükten Sonra Doğmak, Ateş Sütunu, Kütüphane, Parlak Anka Kuşu, Mars’ın Çılgın Büyücüleri, Çılgınlık Karnavalı, Şenlik Ateşi, Ocaktaki Çekirge, Yaya, Çöpçü, Tebessüm, Gece Yarısından Epey Sonra, İtfaiyeci. Gece Yarısından Epey Sonra ve İtfaiyeci öyküleri, 451’in temelini oluşturma bakımından önemli iki öyküdür ve asıl dikkat verilmesi gereken öykülerdendir. Diğerleri o 500lük öyküler kısmına daha yakın olduğundan, ayrı tutacaklarımızı belirtmekte fayda var. Zaten bu iki öykü, kitabın gövdesini oluşturuyor. Diğerleri dal bile değil adeta dalda açan bir çiçek kadar az yer kaplıyorlar. Diğer demişken bir de sonda Diğer Öyküler başlığıyla 3 öykü eklenmiş. Bunları da sizlerle paylaşmak isterim: Kendi Kuyruğunu Yiyen Ejderha, Şafak Vaktinden Az Önce, Geleceğe. Görüldüğü üzere yine dolu dolu bir eser ve hepimize bol keyifli okumalar diliyorum..

Ray BradburyYazar · 30 kitap
Ray Douglas Bradbury, Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. Raymond Douglas Bradbury, 22 Ağustos 1920 tarihinde, Waukegan, Illinois, ABD’de dünyaya geldi. İsveç göçmeni bir anne ve telefon hatları çekerek geçimini sağlayan bir babanın oğlu olan Bradbury, gençlik yıllarının çoğunu Waukegan’da bulunan Carnegie Kütüphanesi’nde geçirdi. Kütüphaneleri çok seven yazar, her gün saatlerini orada geçirirken, bir yandan da ileriki yıllarda yazacağı romanların temellerini atıyordu. 1934 yılında, henüz 13 yaşındayken, ailesinin Los Angeles’a taşınması nedeniyle Waukegan’dan kopan Bradbury, Los Angeles Lisesi’ne kayıt oldu ve 1938 yılında bu okulu başarıyla bitirdi. Çok iyi bir öğrenci olmasına rağmen üniversiteye kayıt olmayan Bradbury, bunun yerine gazete satmayı tercih etti. ..."Beni kütüphane yetiştirdi. Kolej ya da üniversite gibi kavramlara inanmıyorum. Kütüphaneleri seviyorum çünkü çoğu öğrenci üniversiteleri karşılayacak maddi olanaklara sahip değil. Liseden mezun olduğumda depresyonun kenarındaydım ve hiç param yoktu; ben de 10 yıl boyunca haftanın 3 günü kütüphaneye giderek kendimi geliştirdim."... Flash Gordon ve Buck Rogers gibi erken dönem bilimkurgu kahramanlarından büyük oranda etkilenen Bradbury, 1938 yılından itibaren yazdığı öyküleri fanzinlere satarak para kazanmaya başlamıştı. Los Angeles Bilimkurgu Cemiyeti’ne katılan yazar, Robert A. Heinlein, Fredric Brown ve Jack Williamson gibi ustalarda orada tanıştı. 1938 yılında Imagination! Adlı fan dergisinde Hollerbochen’s Dilemma adını taşıyan ilk öyküsünü yayınlamayı başaran Bradbury, 1939 yılında ise Futuria Fantasia adını taşına bir dergiyi yayınlamaya başladı. Sadece 4 sayı çıkan ve her biri 100’er kopya olarak hazırlanan Futuria Fantasia kısa ömürlü olduysa da, yazarın önünü açması açısından faydası tartışılmazdı. Bradbury 1941 yılında Pendulum adlı kısa hikayesini Super Science Stories dergisine 15 dolar karşılığında satmayı başardı; bu yazarın edebi yeteneği sayesinde kazandığı ilk paraydı. İki yıl içerisinde tam zamanlı bir yazarak olarak çalışmaya başlayıp bütün diğer işlerini bırakan Bradbury, 1947 yılında ise kısa hikayelerin toplamından oluşan ilk romanı olan Dark Carnival’ı piyacasa çıkarttı. 400’ün üzerinde kısa hikaye ve novella yazan, 50’nin üzerinde antoloji kitabında öyküleri yayınlanan, 20’den fazla tiyatro oyunu, onlarca çocuk edebiyatı, kurgu-dışı hikaye ve t.v. senaryosu kaleme almış olan Bradbury, çağımızın en üretken yazarlarından birisidir. Hayranları tarafından bir bilimkurgu yazarı olarak tanımlansa da bu tanımlamaya katılmayan Bradbury, bu konuda şu açıklamayı yapmıştır; ..."Öncelikle, ben bilimkurgu yazmıyorum. Yazdığım tek bilimkurgu kitabı var; o da Fahrenheit 451. Çünkü o kitap gerçeğe dayanılarak yazıldı. Bilimkurgu gerçeğin tasviridir, fantazi ise değildir. Fahrenheit 451 dışında bilimkurgu alanında verdiğim eser yoktur."... 1947 yılında Marguerite McClure ile evlenen Bradbury, bu evlilikten 4 kız çocuğu sahibi oldu. Los Angelas’da yaşayan yazar, hikayelerini kaleme almaya devam etti. Onlarca eseri çizgiroman, tv dizisi ve sinema filmi olarak uyarlanmış olan yazarın üzerine bir de belgesel çalışması yapılmıştır; Ray Bradbury; Story of a Writer. Ray Bradbury, 5 Haziran 2012 tarihinde 92 yaşında Los Angeles, Kaliforniya, ABD'de ölmüştür.