Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yasin

Yasin
@yasininnotlari
Yaptığım alıntılar; onların doğruluğuna inandığımı değil, yansıttıkları düşünceleri daha sonra tekrar okumayı isteyecek kadar sevdiğimi gösterir. Ayrıca size kişilik özelliklerim hakkında fikir vermez.
28 okur puanı
Ağustos 2020 tarihinde katıldı
III. Selim devrinde kurulan Kara Harp Okulu (Mühendishane-i Berr-i Hümayun) Avusturya örneğine göre düzenlenmişti. Eğitim için bu nedenle Almanca, Fransızca gibi dillerin öğrenilmesi ve Avrupalı öğretmenlerin getirilmesi zorunluydu, II. Mahmud bu konuda isteksiz ve ürkekti ve Müslüman öğretmen getirtmek için Mısır valisi Mehmed Ali Paşa'ya başvurdu. Aldığı cevapta, "Müslümanların arasında henüz modern askerlik ve fenden anlayan olmadığı" bildiriliyordu.
Reklam
Bir toplumdaki değişme süreci bütün kurumları sarsmaya başlamışsa, büyük adamın etkin olacağı ortam doğmuş demektir.
Toplumların belirli bir olgunluk veya sarsıntı çağında, tarihi yaratan fertlerin ortaya çıkması pekala mümkündür.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Toplumların tarihsel gelişme karşısında konumu her zaman eski Yunan trajedisi kahramanlarınınki gibi değildir.
Tanzimat bürokratı demokrasiye inanmaz ve düşünmez, ama yönetilen kitleden uzak kalınca iş çıkaramayacağını bilirdi.
Reklam
Her toplum zamanın akışı içinde sürekli değişim geçirir.
Müslümanlardan ve İslam'dan söz edildiğinde, bazen Arap, çoğunlukla Türk söz konusudur.
Güzellik, insanlar arasında çok tutulan bir şeydir. Aramızda ilk anlaşma onunla başlar. insan ne kadar vahşi, ne kadar kötü yaradılışlı olursa olsun onun büyüsüne kapılmaktan kendisini alamaz.
Tanzimat bürokrasisi her vesile ile tarikatların nüfuzunu olumlu ve olumsuz tedbirlerle sınırlamak amacındaydı.
1852 yılına ait bir sultani irade, Arabistan ordusundaki askerler arasında Türk uşağının (çocuklarının) azalmakta olduğunu, bu nedenle sair ordulardan Türk nefer naklini emretmektedir.
Reklam
Osmanlı İmparatorluğu'nda Protestanlık, İngiliz diplomasisi ve Amerikan misyonerlerin işbirliği sayesinde tutunabilmiştir.
Islahat Fermanı'ndan gayrimüslim tebaa memnun olmadı; Tanzimat Fermanı'nın getirdiği haklarla da memnun olmamışlardı. Ulusalcılık çağında Tanzimat ve Islahat Fermanları ancak ulusal ve toplumsal tepkileri hızlandırdılar.
Tanzimat Fermanı bir iç hareketin ifadesiydi. Umutla, cesaretle, dirayet ve iyi niyetle başlayan bir devir taciz ve acizle bitmiş gibiydi.
Osmanlı Devleti 1856 Islahat Fermanı ile aslında Kırım Savaşı sırasındaki Avrupa yardımının bedelini ödedi ve bu ödemeyi de Babıâli bürokratları diplomatik beceri ve oyalama siyasetleriyle en uygun biçimde yerine getirdiler.
İttifakların bedeli kısmen arzuyla, kısmen çaresizlikle ödenir.
281 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.