Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cahit Irgat

Cahit IrgatSeçme Şiirler yazarı
Yazar
8.2/10
118 Kişi
529
Okunma
81
Beğeni
7,6bin
Görüntülenme

Cahit Irgat Gönderileri

Cahit Irgat kitaplarını, Cahit Irgat sözleri ve alıntılarını, Cahit Irgat yazarlarını, Cahit Irgat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
305 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Bu adam tiyatro sanatçısı. Bu adam şair. Bu adam elli yıllık yaşamı içersinde bir gün bile nasıl apartman sahibi olurum, nasıl altıma bir araba çekerim, nasıl fişmanca beye hulus çakarsam bir Avrupa seyahati ayarlarım diye düşünmemiş. Çok daha zor, çok daha gerçek, çok daha yüce bir tutkuya yaslamış tüm yaşamını. İnsanlara, ülkesinin yoksul insanlarına, ülkesinin perişanlığına, ülkesinin sancılarına nasıl yararlı olurum diye zorlamış yaşamını. Darlara düşmüş, ama tüketmemiş içinde çöreklenmiş halk sevgisini ... Her okuldan kovuldum. Anarşist dediler kovdular. Nihilist dediler kovdular. Komünist dediler kovdular. Otuz bir yıldır aktörlük yapıyorum. Elimden lehimcilik gelmedi. Marangozluk gelmedi. Benim savaşım daha güçlü, daha düzenli, daha mutlu bir dünya yaratmak. Ama elli yıllık ömrü darlarda, zorlarda geçirdik. Ne olursa olsun, istediğim, dilediğim bir çizgide sürdürüyorum ömrümü. Savaşı bırakmadan, kavgadan kaçmadan. Elli yıllık bir yaşamın tüm zorlukları yıldırmamış, küstürmemiş ve yenik düşmemiş Cahit Irgat. Acısını şiirde kusmuş. Tiyatroda bitirmiş. “Köyün insanına tiyatro gerek. Halka daha çok, daha çok, daha çok tiyatro götürmek gerek. Tiyatro okuldur. Tiyatro bir kültür aracıdır,” diyor sonra, bu ülkenin tiyatro ağalarını suçlayarak bir gerçeği savunuyor.
Çok Yaşasın Ölüler
Çok Yaşasın ÖlülerCahit Irgat · Notos Yayınları · 201169 okunma
Bir kadının tiyatrodan biriyle yaşaması kampanyanın selameti için elzemdir. O günkü gezginci tiyatroların bir anlayışıydı bu. Yanlış doğru, böyleydi.
Reklam
Gezginci tiyatrolarda her kadının bir erkeğe ihtiyacı vardır. Bu erkek bu kadına yolculuk boyunca paratoner vazifesini görür. Dışardan gelecek her olaya bu erkek göğüs gerer. Böylece kadın dışardan birine takılıp tiyatroyu bırakamaz.
Seni yalnızlıklar öldürdü. Seni umutsuzluklar öldürdü. Seni insan acıları, insan acılıkları öldürdü. Mutsuzdun. Ve Attilâ İlhan’ın dediği gibi: “Biz hepimiz bir kıyıda kaldık. Elimizden bir halt gelmiyor. Yüreklerimizi eski gazeteler gibi buruşturup atıyoruz.”
Ama sonraları, yıllar sonraları bir ateşçemberine kıstırılmış akrep gibiydi Sabahattin Ali. Yıl 1945. Tek Partili rejimin kara günleri, yıkılan matbaalar. Bütün ileri düşünceli yazarların, şairlerin, ressamların tevkif edildiği, sürgün edildiği, işkence edildiği kara günler
Tek Partili rejimde [1923-1946] birçok yazar, birçok şair gibi ikide bir ihbarlarla, gammazlıklarla hapse atılmıştır. Kısa süreler, uzunca süreler, uzun süreler içerde yatarak aracılarla, tanıdıklarla, aflarla kurtulmuş tercümanlıklara, hocalıklara atanmıştır.
Reklam
Evet, o, hikâyelerini yaşayarak yazıyordu. Aziz Nesin’in dediği gibi: “İşin doğrusu şudur ki, Sabahattin Ali hikâye yazmak için yaşayan bir adamdı. Bütün hayatı parça parça hikâyelerdir. İşte bunun için mücadele eder, bunun için gizlenir, bunun için kaçardı.
Turnede Ankara’dalar bir gün, Şehir Tiyatrosu oyuncuları. Atatürk bir gece yemeğe çağırıyor onları. Hâzım, Atatürk’ün yanında, masada epey içiliyor o gece. Atatürk, – Hâzım terliyorsun, ceketini çıkarsana, diyor. Hâzım mahcup gülümsüyor. Atatürk’ün huzurunda ceket çıkarır mı hiç. – Aman paşam diyor; maaşı daha bugün aldık, iç cebimde ne olur ne olmaz, kalbimin üstünde dursun sıcaklığını duyayım. Ata’nın çok hoşuna gidiyor, kahkahalarla gülüyor.
63 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
BİZİM MAHALLEDE BAHAR Kedileri bizim evin Sokağa baharla çıkar. Ağaçta ne işi var farenin Ağaç da yok bizim orda Ama serçesi boldur mahallenin. Karşı evde bir kadın çorabı sallanıyor Teki kiracı kızın bacağında, Hele dinsin rüzgâr Mahalleye ten kokusu sinecek. Pencerelerde marul demetleri sallanır Taze soğan kokusu siner sokağa, Ağaçlardan önce şehirde Zerzavatçının beygiri yeşillenir.
Seçme Şiirler
Seçme ŞiirlerCahit Irgat · Adam Yayınları · 1999309 okunma
Yetişir kendimize acıdığımız Bir topraktan bir toprağa Nehir nehir boşalan Ezilmişler, suçsuzlar Yetişir kendimize acıdığımız Affetmeyecek bizi bir gün Çocuklarımız.
Reklam
Ağlamayı unutarak yaşamak Yeraltında, yer üstünde Sevgi sevinç tarlasında Aşk ve dostluk denizinde Çocuklar gibi mağrur Dertlerden uzak, Başlamakta şimdi huzur Kardeşliğe, muhabbete Hürriyete inanarak.
Yarın güzel olmalısın Bu günden, Yaşamak daha canlı İsteyerek olmalı. Ben dünyamın canevi Yaşamayı seviyorum Hürriyeti seviyorum.
Yalan söylemeyen dünyada Ben de yalan söyleyemem. Ve ben şeffaf, tertemiz Pırıl pırıl bağırıyonım Yetişir oltaya yem Dile küfür olduğumuz, Yetişir bozuk para gibi savrulduğumuz.
Ben bir harp esiriyim Korku, tehdit, sefalet var Bu şehrin havasında, Bu şehrin mahzenleri İrin kokar, kan kokar Şehrin mahzenlerinde Cinayet var, ölüm var.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.