Charles Freeman

Mısır, Yunan Ve Roma yazarı
Yazar
8.8/10
22 Kişi
78
Okunma
7
Beğeni
1.783
Görüntülenme

Charles Freeman Sözleri ve Alıntıları

Charles Freeman sözleri ve alıntılarını, Charles Freeman kitap alıntılarını, Charles Freeman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batı Pers imparatorluğunun fethi
334 baharında ordu ilerlemeye başladı. İskender, Asya’ya yapılan bu seferin Homerosçu doğasının en başından beri farkındaydı. Asya toprağına ayak basar basmaz Aias ve Akhilleus’un hatıralarını yad etti, fakat aynı zamanda anne tarafından Troyalı atalan olduğunu da unutmadı. Troyalılar şimdi, barbarlara karşı Yunanistan anakarasıyla birleşmiş fahri Yunanlılar olarak orduya katıl­ mışlardı ve Troya yöresindeki küçük bir yerleşme armağanlanyla görünmüştü.
İLK TEK TANRILI DİN
I. Amenofis döneminin sona ermesiyle birlikte (IO y. 1350), zenginlikleri büyük ölçüde artan tapmaklar, firavunun siyasi ve ekonomik rakipleri haline gelmişti. Gerginliğin ilk işaretlerine Amenofis döneminde bile rastlanabilir. Firavunun kendini Teb’in etkilerinden yavaş yavaş uzaklaştırdığı görülür. Oğlunu, ki onun da ismi Amenofis’ti, Memphis’te kendisi yetiştirdi ve Kuzey Mısır’da başka koruyucu kültler kurdu - Sakkara’daki kutsal boğalar ve Heliopo- lis’teki güneş tann kültü gibi. İlk kez Amenofis döneminde kendi fiziksel biçimi içinde güneşe tapma kültü olarak yeni bir kült ortaya çıktı: Aton. Amenofis’in ardılı IV. Amenofis (İÖ 1352-1336) yani bilinen ismiyle Ahenaton, yani 1 Aton’un Dindar Hizmetkân’, Mısırın geleneksel tanrılarına yerine Aton’a dayalı tek tanrılı bir din yaratmaya çalışarak dinsel ve sosyal bir devrime girişti.
Reklam
En bilinen tiranlıklardan biri Korinthos’daki Kypselos tiranlığıydı. Bir ön­ceki bölümde görüldüğü üzere, erken yedinci yüzyılda Yunan dünyasının alış­veriş ve ticaret merkezi olan Korinthos, aristokrat Bakkiades’in sıkı denetimi altındaydı. Ne var ki, yedinci yüzyılın ortasında, güçlerinin sarsılmaya başladı­ğını ve yönetimdeki özel konumlarının giderek zayıfladığını gösteren işaretler var. Efsanelere bakılırsa Kypselos’un annesi Bakkiades klanına mensuptu, fakat topal olduğu için klan dışından evliliğe zorlanmıştı, bu da oğlunun siyasal erki paylaşma fırsatından yoksun kalması demekti. Bu durum onun intikam azminin bir nedeni olabilir. Başka kaynaklar da, onun askeri bir komutanken halkın desteğini kazanmış olabileceğine işaret ediyor. Gerçek ne olursa olsun, 657 civannda Bakkiades’i devirdi, klanı sürgüne yolladı ve onların toprak­ larını kurnazca kendi destekçilerine dağıttı.
Horus, tüm Mısır tarihi boyunca kralların özel koruyucusu olarak kalmıştır. Hep bir şahin olarak tasvir edilmiştir.
Yunanlı iskeletler üzerin­ de yapılan bir çalışma, ortalama ömrün yetişkin kadınlarda 36, erkeklerde ise 45 yıl olduğunu ileri sürüyor
Minoslar
" efsanelere göre Zeus’un oğlu olduğu farz edilen Kral Minos’a verilmişti. Minos’tan sonra bu hanedana Minoslar denmeye başlandı. Bu efsaneler, adanın Giritli geçmişi­ ne ait olan ve yüzyılları aşıp Geç Yunanlılara dek ulaşan anılarını, yeni nesil­ lere aktarmalıydı."
Reklam
191 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.