Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Charles Taylor

Charles TaylorModernliğin Sıkıntıları yazarı
Yazar
8.3/10
37 Kişi
245
Okunma
35
Beğeni
3.044
Görüntülenme

Hakkında

Yirminci yüzyılın en önemli düşünürleri arasında yer alan Charles Malgrave Taylor, özellikle modernlik, kimlik oluşumu, çokkültürcülük ve sekülarizm tartışmalarına katkıda bulunmuş bir siyaset kuramcısıdır. Taylor, McGill Üniversitesi’nde gördüğü tarih eğitiminin ardından Oxford Üniversitesi’nde felsefe, siyaset ve ekonomi alanlarında yüksek lisans ve doktora yaptı. Oxford Üniversitesi’nde ve Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde toplumsal ve siyasal kuram alanında yıllarca ders veren Taylor, halen Nortwestern Üniversitesi’nde ve McGill Üniversitesi’nde profesördür
Tam adı:
Charles Malgrave Taylor
Unvan:
Siyaset kuramcısı
Doğum:
Montreal, Kanada, 5 Kasım 1931

Okurlar

35 okur beğendi.
245 okur okudu.
19 okur okuyor.
389 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Birçok kişi hacca gitmek gibi günah bağışlatıcı bir eyleme girişmeden önce nefislerini dizginlemeleri gerek­tiğini gözardı ediyordu; hacca gitmek Tanrı tarafından bağışlanmak için yeterliymiş gibi davranıyorlardı. Luther'in karşı çıktığı skandal da buydu ve karşı çıkan ilk kişi o değildi kesinlikle.
Reklam
Diyelim ki modern biri depresyonda, me­lankolik hissediyor. Ona deniyor ki: Sadece vücut kimyan yüzünden böyle hissediyorsun, açsın veya hormona! bir bozukluğun vs. var. He­men rahatlıyor. Fiilen gayrimeşru ilan edilen bu histen artık uzakla­şabilir. "Şeyler"de aslında böyle bir anlam yoktur; öyle hissedilirler sadece ve bu, şeylerin anlamından tümüyle bağımsız bir nedensel ey­lemin sonucudur. Bu bağlantısızlaştırma hamlesi modern zihin/beden ayrımıyla ve fizikselin "sadece" psişiğin muhtemel bir nedeni olmaya indirgenişiyle ilişkilidir.
Medenilik insanın kendi üstünde çalışmasını, şeyleri olduğu gibi bırakmamayı, onları değiştirmeyi gerektirir. Kendimizi yeniden biçimlendirmek için mücadele etmemizi gerektirir.
Çünkü akıl, bizi yanılsamadan ve içgüdünün kör güçlerinden, aynı zamanda korkularımızdan, dar görüşlülükten ve korkaklıktan kaynaklanan fantezilerden kurtarabilen eleştirel bir güç olarak görülür. Tamlığa en yakın şey bu akıl gücündedir ve tümüyle bize aittir, çoğunlukla kahramanca olan kendi eylemlerimizle gelişir. (Bu noktada genellikle modern "bilimsel" aklın devlerinin isimleri sayılır: Kopernik, Darwin, Freud.)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
284 syf.
6/10 puan verdi
Modern bir düşünürün,kendisinden iki yüzyıla yakın zaman önce yaşamış bir düşünürü vukufla yorumlayışı. Taylor,Hegel’in hangi düşüncelerinin miladı dolmuş,hangilerinin ise bugün hala anlamlı olduğunu kendi düşünce penceresinden dile getiriyor .
Hegel ve Modern Toplum
Hegel ve Modern ToplumCharles Taylor · Kolektif Kitap · 20214 okunma
1048 syf.
9/10 puan verdi
·
44 günde okudu
Charles Taylor’un Seküler Çağ adındaki devasa kitabının sayfalarına daldığınızda, sekülerleşmenin farklı toplumlarda farklı şekillerde cereyan ettiğine dair, oryantalizmle veya Avrupa-Merkezci tarih yazımıyla cedelleşen bir çabayı da görürsünüz gerçi, ama neticede bütün hikayenin merkezinde dünyanın sekülerleşmeye doğru bir evrim içinde olduğuna
Seküler Çağ
Seküler ÇağCharles Taylor · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201445 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
98 günde okudu
Kitap, öncelikle günümüzde, her ne cepheden olursa olsun kişiye savunduğu fikri,ideolojiyi sorgulama gibi entelektüel bir edinimi kazandırabilecek nadir eserlerden. Düşünür, adı üstünde "modernliğin sıkıntılarını" önce birey sonra toplum perspektifinden irdeliyor. Burada modernliğin sıkıntılarından kasıt ise bireyin ve haliyle toplumun dönüşümlü şekilde bir yozlaşmayı dolaşıma sokması. Buradaki yozlaşma tamamen fanatikleşme ile ilgili. Düşünür kitabın başında modernliğin üç koldan girift şekilde birbirinden beslenen mahut sıkıntıları irdeler öncelikle. Bunlar, bireyin bir anlamda "bencillik" diyebileceğimiz sahicilik ideali, ve buna ardışık olarak araçsal aklın gelişimi,(burada araçsal akıl'dan kasıt kapitalizmin işleyiş politikaları diyebiliriz) ve bütün bunların hemen ardından gelen siyasi-politik iktidarın bunları kullanarak beslenmesi. Yazarımız bu hususları güzelce irdeledikten sonra, biraz önce de dediğim gibi modernliğin bu mahut sıkıntılarını giderebileceğimiz reçeteyi uzatır bize; fanatizm'den uzak, sorgulayan bir toplum yaratmak. İlgililerin sevebileceği sağlam bir sosyoloji irdelemesi,tavsiye ederim.
Modernliğin Sıkıntıları
Modernliğin SıkıntılarıCharles Taylor · Ayrıntı Yayınları · 2010150 okunma