Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğan Gürpınar

Doğan GürpınarÖzgürlügün İdeolojisi yazarı
Yazar
Derleyen
7.5/10
22 Kişi
64
Okunma
2
Beğeni
2.553
Görüntülenme

Hakkında

Doktorasını Sabancı Üniversitesi’nde tarih alanında Tanzimat Dönemi Osmanlı Hariciye Nezareti üzerine teziyle 2010’da tamamladı. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü'nde yardımcı doçenttir. Yayımlanmış ikisi İngilizce (Ottoman Imperial Diplomacy, Ottoman/Turkish Visions of the Nation,1860-1950) ve üçü Türkçe (Ulusalcılık, Düne Veda: Türkiye’de Liberalizm ve Demokratlık (1980-2010), Türkiye’de Aydının Kısa Tarihi) olmak üzere yayımlanmış beş kitabı bulunmaktadır. Çalışma alanları Türkiye’de ideolojiler, milliyetçilik, tarihyazımıdır.
Unvan:
Akademisyen, Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
64 okur okudu.
6 okur okuyor.
63 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Popüler kültür, gülünüp geçilecek sabun köpüğünden ibaret değildir. Bu magazin ve popüler kültür mecraları tam tersine en yoğun ve en şeytani siyasetin yapıldığı mecralardır.
Sayfa 313Kitabı okudu
Reklam
Topluma dokunmadan, onun kılcal damarlarına nüfuz etmeden yapılacak akademik üretim eksik kalacaktır.
Sayfa 210Kitabı okudu
Ahlaki bir düalizme dayalı bir şekilde, temel dikotomi halk ile halk-olmayan arasında kurulduğu için zaten sınıfsal demokrasinin bir anlamı yoktur. Mesele oligarşinin tasfiye edilerek, halkın kendi iktidarını ele geçirmesidir. Yaygın kullanıma girmiş olan faşizm ve anti-faşizm kavramları da tarihselliklerinden bağımsız olarak, halkı temsil edenlerle halkın karşısında duran oligarşi ikiliğinin sınıfsallığı da yok olmayı zorunlu kılmaktadır.
Sayfa 259Kitabı okudu
SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün DEP'li milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına düştüğü şerh: "İlke açısından: Her zaman savuna geldiğim bir ilke, düşünce özgürlüğünün, demokrasinin ve daha genel olarak insan yaşamının temel bir niteliği olduğudur. Bu bakımdan düşünce suçu diye bir şeyin demokrasilerde olmaması gerektiğini, zararlı fikirlerin de söylenmesinden korkulmamasını, zararlı fikirler söylenmeden hangi fikirlerin doğru ve yararlı olduğunun anlaşılmayacağını, bu yapılmadan sağlıklı fikirlerin toplumca içtenlikle benimsenemeyeceğini, her zaman ve fırsatta öne sürdüm. Dokunulmazlıkları kaldırılması önerilen milletvekillerinin sözle ve yazı ile açıkladıkları fikirlerine hiçbir şekilde katılmıyorum, bu fikirler yanlıştır, zararlıdır, gerçeğe uymayan yorumlarla doludur. Ama milletvekillerinin bu yanlış fikirleri söyleme olanağını zorla ortadan kaldırırsak, bu fikirlerin yanlışlığını vatandaşlarımıza gönül rahatlığı ile kabul ettiremeyiz. Pratik açıdan: Hepimizin ortak amacımız olan vatanın bütünlüğünü koruma davasına bu dokunulmazlıkların kaldırılması nasıl katkı yapar? Yararları mı, zararları mı daha fazla olur? Hem kısa vadeli hem uzun vadeli bütün olası etkileri düşündüğümde zararın, yarardan daha çok olacağını görüyorum."
Sayfa 45 - Telemak Kitap - I. Baskı, Ağustos 2022Kitabı okudu
" Salah Birsel'e göre ( daha 1880' lerde) Türkiye'de bıyığını ilk traş eden kişi Arifi Bey' dir. "
Sayfa 86 - Fol Yayınları, 1. Baskı, Kasım 2023Kitabı okudu
Liberalizm Hakkında Kitap Tavsiyelerim
Merhabalar, İstek üzerine “Liberalizm” temalı bir kitap tavsiye listesi hazırladım. Sadece kendi okuduğum kitaplardan seçtiklerimi buraya yazdım. Aslında, seçmediklerimi de yazsam daha mantıklı olabilirdi, böylece okumadıklarımdan seçmediklerimi ayırabilirdiniz ama ona zaman ayırmadım şimdilik. Konularına göre ayırarak tavsiyelerimi aşağıda
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
352 syf.
·
Puan vermedi
"Her insan bir entelektüeldir ama her insan toplumda bir entelektüel olarak işlev görmez." Yazar doğan gürpınarın okuduğum ilk kitabı olduğu için büyük bir merakla başladım okumaya; türk toplumu az yetişmekte olan aydınlara çok fazla anlam yüklemiş durumda herşeyi onlardan beklemek bence hatadır aydınların toplumdan kopmuş bir şekilde yaşamaları kendilerine fildişinden bir kuleler yapmaları, çok fazla bencillikle suçlanmalarıda ayrı bir ironi konusudur aziz nesin, nazım hikmet, yaşar kemal, orhan pamuk nice değerlerimiz toplumumuza inanılmaz katkıları olmuştur sözlerini esirgemeden söylemeleri, cesur aydın tavırları siyasi otoriteler tarafından cezalandırılmıştır artık toplum olarak bilinçlenip belli şeylerin farkına varmamız lazım diye düşünüyorum Bu kitap entelektüel ve aydın kavramını birbirinden ayırarak farklı bir tartışmaya yol açıyor bu iki kavrama yüklenen düşünceleri irdeleyerek tarihin olağan akışına ve siyasi konjonktürün içinde nasıl bir etki bıraktığını objektif bir şekilde anlatıyor açıkçası aydınların ve entelektüellerin bir toplumu nasıl değiştirip dönüştürdüğünü diyalektik bir şekilde anlatıyor kitap 16 bölümden oluşuyor açıkçası atatürkçüler ve atatürkçü entelijansiyanlar ve sosyalistten aydına: sol entelektüellerin bölümünü çok beğendim okurken baya sıkılacaksınız ama beğeneceğinizi düşünüyorum herkese iyi okumalar dilerim
Türkiye'de Aydının Kısa Tarihi
Türkiye'de Aydının Kısa TarihiDoğan Gürpınar · Etkileşim Yayıncılık · 20137 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı aldığımda yazarı tanımıyordum, akademiye yakın birinden Ulusalcılık çizgisini okumaktı niyetim sadece. Daha kitabın ilk sayfalarında Ulusalcılık “bir tür katılığın, taş kesilmişliğin zihin yapısı” olarak tanımlandı yazarın gözünden. Anladım ki bu ideolojiye biraz da karşı kıyıdan bakacağız. Öncelikle kitapta örnek verilen olaylar çok
Ulusalcılık - İdeolojik Önderlik ve Takipçileri
Ulusalcılık - İdeolojik Önderlik ve TakipçileriDoğan Gürpınar · Kitap Yayınevi · 20112 okunma
352 syf.
4/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Kitapta akışla alakalı ciddi problemler var. Hiç bir konuya vakıf olamıyorsunuz. 2 satır sonra 2 satır önce ne okuduğunuzu hatırlamıyorsunuz desem abartmış olmam. Konular birbirleriyle çok alakasız. Kısacası oldukça sıkıcı bitsin diye sayfa saydığım bir kitap. Sırf yarım brakmayı sevmediğim için bitirdim.
Yerli Milli
Yerli MilliDoğan Gürpınar · Liber Plus Yayınları · 201711 okunma