Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doris Pilkington Garimara

Doris Pilkington GarimaraÇit yazarı
Yazar
7.9/10
157 Kişi
579
Okunma
4
Beğeni
2.120
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Avustralyalı Yazar
Doğum:
Balfour Downs Station, Avustralya, Avustralya, 1 Temmuz 1937
Ölüm:
Perth, Batı Avustralya, Avustralya, 10 Nisan 2014

Okurlar

4 okur beğendi.
579 okur okudu.
8 okur okuyor.
134 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aborjin kadınlarını kaçırmışlar, cinsel köleleri olarak gemilerine bindirmişler, ihtiyaçlarını giderdikten sonra da hepsini öldürüp cesetlerini okyanusa atmışlardı.
Pencerelerde renkli perdeler yerine tel kafesler ve parmaklıklar vardı. Bu haliyle yatılı okuldan ziyade Aborjin çocukları için bir toplama kampını andırıyordu.
Reklam
Ancak geçmişi ile hesaplaşabilenler geleceğe emin adımlar atabilirler.
Sayfa 166Kitabı okudu
Ama önce yataklarınızı dğzeltmelisiniz, dedi. Yatağı düzeltmekten kast ettiği şey battaniyeyi öylece yatağın üzerine sermekti. Zaten yataklarda çarşaf falan yoktu. Yalnızca özel misafirler geldiğinde onları etkilemek için dağıtılan çarşaflar misafirler gider gitmez toplanıyordu.
Aralık 2019
Çoğunluk ,yerli bir liste olacak gibi .. 1 )
Bahar İsyancıdır
Bahar İsyancıdır
/onat kutlar ✔ 2)
Yeter ki Kararmasın...
Yeter ki Kararmasın...
/ onat kutlar 3)
Alemdağ'da Var Bir Yılan
Alemdağ'da Var Bir Yılan
/sait faik✔ 4) https://1000kitap.com/kitap/kitap--168807 /zweig✔ 5)
Yol
Yol
/ Aziz Nesin (etkinlik )✔ 6)
Irazca'nın Dirliği
Irazca'nın Dirliği
/ Baykurt ❤

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
158 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Özgürlüğünüz için nereye kadar gidebilirsiniz?
Kitap Molly, Daisy ve Gracie adlı üç yarı Aborijin kız çocuğunun eve dönüş hikâyesini anlatıyor. Aborijinler Avustralya'nın kuzeybatısında modern hayattan izole yaşayan yerli halk. İngilizlerin Avusturalya'nın doğu sahillerini ele geçirmesinden sonra bu keşfedilmemiş bakir alanlar geleneklerini sürdürme sorumluluğunu taşıyan, zengin ve güçlü (!) kişiler tarafından ele geçirildi. Hayatın piknik yapmak, tilki avlamak ve balo düzenlemekten ibaret zanneden bu soylular oraya yerleşip mülkiyet kavramıyla birlikte birçok hastalığı da bağışıklığı olmayan yerel halka bulaştırdılar. İşgal ettikleri topraklara mülklerini korumak için çitlerlerle çevrelediler, başlarına bekçiler koydular. Ellerinde tabanca gibi birçok gelişmiş silah bulunan sömürgeciler karşısında kendilerini mızraklarla koruyamayan yerli halkın erkekleri hayvancılık, uşaklık, kadınları ise hizmetçilik, kölelik gibi insani olmayan durumlara mecbur bırakıldı. Tamamıyla kendi kültürlerinden, dillerinden, dinlerinden uzaklaştırılıp asimile edildi. Birçok kadın ve kız çocuğu tecavüze uğradı nüfusunun birçoğu bu sebeplerden, birçoğu da bulaşan hastalıklar yüzünden hayatını kaybetti. Tüm bu yaşanan acı gerçekler bahsettiğim üç kız çocuğu üzerinden anlatılıyor. Bu üç kız çocuğu babaları sömürgeci beyaz anneleri Aborijin kadınlar ve hükümet kız çocuklarını tamamen asimile etmek ve sonrasında çiftliklere hizmetçi olarak göndermek için yetiştiriyor. Bu üç kız kardeş ne ailesinden ne de özgürlüğünden olmak istemediği için uzun ve zorlu bir yolculuğa çıkıyorlar.
Çit
ÇitDoris Pilkington Garimara · Nokta Kitap · 2003563 okunma
158 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Filminden çok daha güzel olan bir kitap daha. Beğenerek izlemiştim filmini ama kitabı okuduktan sonra kesinlikle film iyi yapılmamış. Aborijinler ve yaşamları üzerine yapılan soykırım ve asimilasyon politikalarını sade bir dille anlatmış.
Çit
ÇitDoris Pilkington Garimara · Nokta Kitap · 2003563 okunma
158 syf.
·
Puan vermedi
1930'lu yıllarda Avustralya yerlilerinin(aborijin) sağlıklı olan çocukları esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmaktadır. Aslında kaçırılmışlar. Kaçırılan bu çocuklar bir köle kampına götürülüyor ve oradan zengin ailelere hizmetçi olarak satılıyor. Kaderlerine boyun eğmek durumunda kalan çaresiz çocukların arasından üç küçük kız çıkar ve bu üçü bu zulme boyun eğmemek için el ele vererek kendilerinden beklenmeyecek bir cesareti gösterirler ve bu kamptan kurtulmaya karar verirler. Tavşanları uzaklaştırmak için kilometrelerce set edilen çok uzun bir çiti (Bu yüzden bu kitaba da filmine de "tavşan çiti" de denir) izleyerek ilerleyen bu minik kızlar özgürlüğe giden yolu denerler. Doris Pilkington Garimara bu kitabında gerçek bir hikayeyi kaleme almıştır. Yazarın bir kadın olması sebebiyle olsa gerek; kitaptaki anlatım tarzı duyarlı bir insan/yazar üslubu ile birlikte bir anne şeffati ile kaleme alınmıştır. Bu kitap daha sonra Phillip Noyce'un yönetiminde sinema filmi olarak düzenlenip sahnelendi. Çok dokunaklı bir film olmuştu gerçekten. 2003'te Kıbrıs'ta iken kardeşimle bu filmi bir internet sitesi üzerinden seyretmiştik. Filmi izleyenler de bilir ki kitaptan çok bu kitabın filme dönüştürülmüş hali insanı derinden etkiliyor. Kitap severler kızmayın ama siz de kitaptan çok filmden etkileneceksiniz!
Çit
ÇitDoris Pilkington Garimara · Nokta Kitap · 2003563 okunma