Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Geoff Colvin

Geoff ColvinYetenek Dediğin Nedir Ki? yazarı
Yazar
7.1/10
12 Kişi
49
Okunma
1
Beğeni
1.096
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Amerikalı yazar-gazeteci

Okurlar

1 okur beğendi.
49 okur okudu.
2 okur okuyor.
58 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
We know that great performance comes from deliberate practice, but deliberate practice is hard. It’s so hard that no one can do it without the benefit of passion, a truly extraordinary drive. So we need to know where that originates.
Deneyim değilmiş. Çevremizde son derece deneyimli olup hiçbir biçimde üstün başarıya ulaşmamış insanların olması bir yana, birçok alanda bazı kişilerin bir işi yıllarca yaptıktan sonra aslında o işi daha kötü yapar hale geldiklerine ilişkin kanıtlar da gördük.
Reklam
Fransa'daki INSEAD İşletme Fakültesi'nden ve ABD Deniz İhtisas Okulu'ndan araştırmacılar bu olguya "deneyim tuzağı" adını veriyorlar. Bu araştırmacilarin anahtar bulguları şöyle; şirketler tipik bir tutumla deneyimli yöneticilere önem verirken, titiz araştırmalar genellikle "deneyimli yöneticiler"in "daha üstün sonuçlar elde etmediklerini" gösteriyor.
Bilmediğimiz şeyler yüzünden değil, daha çok, bildiğimiz ama bizim bildiğimiz gibi olmayan şeyler yüzünden başımız derde giriyor.
The best methods of development are constantly changing, they’re always built around a central principle: They’re meant to stretch the individual beyond his or her current abilities. That may sound obvious, but most of us don’t do it in the activities we think of as practice. At the driving range or at the piano, most of us, as adults, are just doing what we’ve done before and hoping to maintain the level of performance that we probably reached long ago. By contrast, deliberate practice requires that one identify certain sharply defined elements of performance that need to be improved, and then work intently on them. Examples are everywhere. The great soprano Joan Sutherland devoted countless hours to practicing her trill—and not just the basic trill, but the many different types (whole-tone, semitone, baroque). Tiger Woods has been seen to drop golf balls into a sand trap and step on them, then practice shots from that near-impossible lie. The great performers isolate remarkably specific aspects of what they do and focus on just those things until they are improved; then it’s on to the next aspect.
Delibirate practice (like definite chief aim)Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
320 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Yeteneğin genlerden geldiğini düşünürüz. Bu kitap, çeşitli örneklerle bu durumun tam da o şekilde olmadığını anlatıyor ve başarılı olmak için izlenmesi gereken yolu çok iyi özetliyor.
Yetenek Dediğin Nedir Ki?
Yetenek Dediğin Nedir Ki?Geoff Colvin · Elma - Akademi Artı · 201949 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
·
53 günde okudu
Bir akademisyen olarak meta analiz çalışmalarını önemserim bence bu kitap da o sınıfa girer. Öğrencilerim ve çocuklarım ve tabii ki kendim açısında eleştirel bir okuma yaptım. Verilen örnekler fazlacaydı. Daha çok iş dünyasına hitap ettiğini söylemek zorundayım bu yüzden bazı yerlerde hızlı okuma yaptığımı da itiraf edeyim. Okunmalı mı? Evet bazı şeyleri oturtuyor.
Yetenek Dediğin Nedir Ki?
Yetenek Dediğin Nedir Ki?Geoff Colvin · Elma - Akademi Artı · 201949 okunma
320 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Mesleklerinde mükemmel performans gösteren insanlara her zaman imrenilerek bakılır. Başkalarına bahşedilmeyen yeteneklerin onlara bahşedildiği, onların herkesten farklı “üstün” insanlar olduğu düşünülür. Bu insan bazen bir sporcu, bazen bir müzisyen, bazen de bir yatırımcı olabilir. Her meslekte üstün başarı gösteren bu insanların doğuştan o mesleğe yeteneği olduğuna inanılır ve o noktaya gelmeleri için harcadıkları emek genellikle göz ardı edilir. Geoff Colvin “Yetenek Dediğin Nedir Ki?” kitabında yeteneğin sanıldığı kadar önemli olmadığına okuyucusunu ikna etmeye çalışıyor. Bunu yaparken de Mozart, Tiger Woods, Warren Buffett gibi üstün performans gösteren kişilerin ortak noktalarına odaklanarak bilimsel veriler ve günlük yaşam hikayeleri ışığında bu performansların yetenek ile açıklanmayacağını gösteriyor. Colvin kitabında üstün performansı “amaca yönelik alıştırma” olarak tanımladığı, insanların gelişmeye yönelik, zorlandıkları noktalara odaklanarak pratik yapmalarına dayandırıyor. Bu tezini de okul, aile ve iş hayatına uygulayarak çocukların okulda, insanların mesleklerinde, şirketlerin de sektörlerinde nasıl “üstün performans” gösterebileceğini açıklıyor. Mozart’ı diğer müzisyenlerden, Tiger Woods’u diğer sporculardan, Warren Buffett’ı diğer yatırımcılardan, General Electric’i diğer şirketten ayıran noktaları okuyucularına sunuyor. Kitap ile ilgili yazımın tamamı için ; kelimelerinzihni.wordpress.com/2020/11/27/yete...
Yetenek Dediğin Nedir Ki?
Yetenek Dediğin Nedir Ki?Geoff Colvin · Elma - Akademi Artı · 201949 okunma